Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Marihuána, tanúvédelem, megújuló energia – ezekben az ügyekben állítják uniós bíróság elé Magyarországot


Az Európai Unió Bírósága Luxemburgban
Az Európai Unió Bírósága Luxemburgban

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot, mivel az uniós állásponttal ellentétesen szavazott az ENSZ-ben a marihuánával kapcsolatban. A visszaélést bejelentő személyek védelmének ügyében nyolc tagállammal közösen, a megújuló energia ügyében két másik uniós országgal együtt idézik bíróság elé Magyarországot – közölte szerdán az Európai Bizottság.

Magyarország ellentétesen szavazott az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a kannabisz és a kannabiszhoz kapcsolódó anyagok jegyzékbe vételére vonatkozó ajánlásáról kialakított uniós állásponttal, ezért döntött az uniós bíróság elé idézés mellett az Európai Bizottság – olvasható a közleményben

A bizottság közölte: Magyarország kétszer is az uniós állásponttal ellentétesen szavazott a nemzetközi ellenőrzés alatt álló anyagok jegyzékbe vételére vonatkozó WHO-ajánlásokról tartott szavazáson 2020. december 2-án az ENSZ Kábítószer-bizottságának 63. ülésszakán.

Az uniós jog értelmében az Egységes kábítószer-egyezmény és a pszichotrop anyagokról szóló egyezmény szerinti anyagok nemzetközi jegyzékbe vételére vonatkozó határozatok az Európai Unió kizárólagos hatáskörébe tartoznak, ezért az unió álláspontját rögzítő tanácsi határozat kötelező a tagállamokra nézve – emlékeztet a bizottság.

Először kötelezettségszegési eljárást indított a bizottság Magyarország ellen. 2021. február 18-án felszólító levelet, 2021. november 12-én pedig indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak. Mivel a magyar hatóságoknak sem a felszólító levélre, sem az indokolással ellátott véleményre adott válasza nem volt kielégítő, a bizottság úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot, mivel az ország nem teljesítette a tanácsi határozatból eredő kötelezettségeit, valamint megsértette az unió kizárólagos külső hatáskörét és a lojális együttműködés elvét.

Hiába szavazott másképp a magyar kormány, az ENSZ leszedte a legveszélyesebb drogok listájáról a marihuánát – számolt be 2020 decemberében a 444.hu.

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága törölte a kannabiszt a legveszélyesebb – és így leginkább üldözendő – drogok listájáról. Ezzel a IV-es, azaz legdurvább besorolásból az I-es, azaz legenyhébb besorolásba minősítették át a marihuánát, elismerve, hogy csak enyhe függőséget okozhat, és bizonyos betegségek gyógykezelésében még hasznos is lehet. Az átminősítést a WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete kezdeményezte – írta a lap.

Ehhez kapcsolódóan: Pert indít az Európai Bizottság Magyarország ellen az építőanyagok exportkorlátozása miatt

Tanúvédelem

Az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló irányelvet a saját jogi keretbe átültető nemzeti intézkedések meghozatalának és azok közlésének elmulasztása miatt az Európai Bizottság Csehországgal, Németországgal, Észtországgal, Spanyolországgal, Olaszországgal, Luxemburggal, Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított keresetet az uniós bíróságon – közöte a bizottság.

Mint írják, az irányelv megszabja a tagállamok számára, hogy biztosítsanak hatékony csatornákat az uniós szabályok megsértésének bizalmas bejelentésére a visszaélést bejelentő személyek számára, szilárd védelmi rendszert kialakítva a megtorlással szemben. A tagállamoknak 2021. december 17-ig kellett átültetniük a szükséges intézkedéseket az irányelv alapján.

Az irányelv kulcsszerepet játszik az uniós jog érvényesítésében számos olyan fontos szakpolitikai területen, ahol az uniós jog megsértése kárt okozhat a közérdeknek. E szakpolitikai területek köre a környezetvédelemtől kezdve a közbeszerzésen, a pénzügyi szolgáltatásokon, a nukleáris biztonságon és a termékbiztonságon át az unió pénzügyi érdekeinek védelméig terjed – olvasható a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: Próbára bocsátása ellenére folytatta a kormányplakátok átírását a pécsi jogvédő

Megújuló energia

Az Európai Bizottság Horvátországot, Magyarországot és Portugáliát az Európai Unió Bírósága elé idézi és pénzügyi szankciók kiszabását kéri a megújulóenergia-irányelv nemzeti jogba való átültetésének elmulasztása miatt – közölte a bizottság, amely ezáltal jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy uniószerte biztosítsa a megújuló energia fejlesztését, valamint csökkentse az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, az energiafüggőséget és a magas árakat.

Az irányelvet a tagállamoknak 2021. június 30-ig kellett átültetniük nemzeti jogrendjükbe. A bizottság folyamatosan támogatja a tagállamokat a szabályok átültetésében, de Horvátország, Magyarország és Portugália mindeddig nem jelentette be megfelelően, hogy miként ültette át az irányelv egyes rendelkezéseit nemzeti jogába.

A bizottság 2021 júliusában felszólító levelet küldött minden érintett tagállamnak, 2022 májusában pedig, a három tagállam által bejelentett átültető intézkedések értékelését követően indokolással ellátott véleményt adott ki, amelyben felszólította a tagállamokat, hogy tegyenek eleget kötelezettségüknek, vagyis kellően egyértelműen és pontosan jelöljék meg mindazokat a nemzeti intézkedéseket, amelyekkel az irányelvet átültetettnek tekintik.

Három tagállam, Horvátország, Magyarország és Portugália nem nyújtott be megfelelési táblázatot vagy magyarázó dokumentumot arról, hogy miként ültette át az irányelv egyes rendelkezéseit. A bizottság ezért az Európai Unió Bíróságán keresetet indít az említett tagállamokkal szemben.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG