Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 260 ukrán katonát menekítettek ki az Azovstal alól


Az ostromlott Azovstal gyárból érkező sebesült ukrán katonát tolnak be a közeli novoazovszki kórházba 2022. május 16-án
Az ostromlott Azovstal gyárból érkező sebesült ukrán katonát tolnak be a közeli novoazovszki kórházba 2022. május 16-án

264 ukrán katonát sikerült egy humanitárius folyosón át kimenekíteni Mariupolból, több mint ötven súlyos sebesült volt köztük. Az orosz sereg által elfoglalt területre vitték őket, később várhatóan fogolycsere keretében visszatérhetnek Ukrajna ukrán ellenőrzésű területére.

Hétfő éjjel több mint 260 ukrán katonát evakuáltak a mariupoli Azovstal acélmű alól, írja a Guardian.

„Ukrajnának élve van szüksége ukrán hőseire. Ez az elvünk. Azt hiszem, ezt minden jóravaló ember megérti” – jelentette be ennek kapcsán hétfő esti beszédében Zelenszkij ukrán elnök. Ez egyben annak a fő jele is lehet, hogy Mariupolt lényegében teljsen feladják a közeljövőben. Az Azovstal acélmű alatt még nagyjából ezer ukrán katona lehetett, az Azov zászlóalj és az elitnek számító ukrán 36. tengerészgyalogos dandár, írja a Kyev Independent.

Korábbi közlések alapján mintegy ezer katona maradhatott a 11 négyzetkilométeres acélmű bunkerrendszerében, közük nagyjából hatszáz sebesült. Hetek óta borzalmas körülmények közt lehetnek, étel és gyógyszerek nélkül.

Hanna Maliar ukrán hadügyminiszter-helyettes közlése alapján 264 ukrán katonát – köztük 53 súlyos sérültet – sikerült hétfőn kihozni, akik a közeli Olenivka és Novoazovszk kórházaiba kerültek. Ezek a a területek az orosz sereg kezén vannak, később fogolycsere útján kívánják kicserélni őket.

Az ukrán hadsereg szerint Mariupol védői a teljes orosz inváziós haderő mintegy tíz százalékát tudták tartósan feltartani a város körül kitartó védekezésükkel.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG