Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mark Rutte újabb győzelmét hozhatja a hollandiai választás


Mark Rutte holland miniszterelnök 2020. július 17-én Brüsszelben, a koronavírus-járvány kirobbanása óta tartott első személyes találkozó előtt.
Mark Rutte holland miniszterelnök 2020. július 17-én Brüsszelben, a koronavírus-járvány kirobbanása óta tartott első személyes találkozó előtt.

Lezárják szerdán Hollandiában a koronavírus-járvány miatt már harmadik napja tartó parlamenti választást, amely a felmérések szerint Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök újabb győzelmét hozhatja.

Az országot 2010 óta vezető Rutte pártja, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) immár egy éve stabilan az élen áll a közvélemény-kutatásokban, még annak ellenére is, hogy a járványnak több mint 16 ezer halálos áldozata volt az országban, a gazdaság pedig recesszióba fordult. Ez az előny az utóbbi hetekben valamelyest olvadni kezdett, miután egyre többen ellenzik a szigorú korlátozásokat, a kormány pedig lemondott januárban egy nagy port kavaró családtámogatási botrány miatt.

Amennyiben a liberális konzervatív VVD nyeri a választást, Rutte koalíciós tárgyalásokat kezdhet a többi párttal, és amennyiben sikerrel jár, negyedjére is kormányt alakíthat, s ő lehet a miniszterelnöki posztot leghosszabb időn át betöltő politikus az ország történetében.

„Mit keres még itt? Miért nem áll félre, és hagyja, hogy más vegye át a kormányzást?” – tette fel a kérdést a bevándorlásellenes Geert Wilders a miniszterelnök-jelöltek utolsó televíziós vitában. „Nem bízhatjuk piromániásokra a tűz eloltását Hollandiában” – mondta.

A felmérések szerint a VVD 34-36 mandátumot szerezhet a parlament 150 fős alsóházában. A Wilders vezette Szabadságpárt és a centrista liberális D66 egyaránt 18-20 képviselői helyre számíthat. Utóbbit Sigrid Kaag külkereskedelmi és fejlesztési miniszter vezeti, aki Mark Rutte alternatívájaként pozicionálta magát a kampányban. Többek szerint mellette szól az is, hogy Hollandiának még soha nem volt női miniszterelnöke, ő lehetne az első.

Járványellenes intézkedések

A szavazóurnák hétfőn nyitottak, az első két napon a koronavírus-fertőzés szempontjából magas kockázatúnak számító csoportok tagjai voksolhattak. A 70 éven felüliek levélben is szavazhattak.

Az idei választáson harminchét párt indult, ami rekordnak számít, közülük tizenhét nyerhet legalább egy helyet az alsóházban a legutóbbi tizenhárommal szemben. Ez a töredezettség jelentősen megnehezítheti a koalíciós tárgyalásokat, amelyek hosszú ideig eltarthatnak.

A fizikai távolságtartásra vonatkozó előírások betartása érdekében három naposra tervezték a mostani választást, a nagy tömeg elkerülése céljából templomokban, koncerttermekben, még az amszterdami Van Gogh Múzeumban is szavazóhelyiségeket alakítottak ki, de az emberek akár az autójukban ülve vagy a kerékpárjukról is leadhatták voksukat az erre a célra kialakított helyeken.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG