Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Markában tartja-e a Fidesz az ellenzéket, és ha igen, milyen eszközökkel?


Ritter Imre német nemzetiségi képviselő (b3) gratulál Orbán Viktor miniszterelnöknek (b4, háttal) a kormányfő eskütételét követően, 2022. május 16-án. Fotó: MTI / Illyés Tibor
Ritter Imre német nemzetiségi képviselő (b3) gratulál Orbán Viktor miniszterelnöknek (b4, háttal) a kormányfő eskütételét követően, 2022. május 16-án. Fotó: MTI / Illyés Tibor

„Egy részét le is fogják nyúlni” – cikksorozatot indítottunk a pártfinanszírozásról. Orbán Viktor szerint csak a pénz miatt érdemes Magyarországnak az EU-ban maradnia. Betekintést kaptunk az autópálya-koncesszió irataiba, de a legfontosabb részleteket titkolja a kormány.

Markában tartja-e a Fidesz az ellenzéket, és ha igen, milyen eszközökkel?

Cikksorozatunk az ellenzék tehetetlenségének okait is igyekszik megmutatni. Ebben valóban nagy része lehet az illegális pártfinanszírozásnak, hiszen az korlátozza a valódi versenyt, és hamis, a társadalom számára káros alapon állítja elő a politikában szükségszerű kompromisszumokat. De az ellenzéki bénultságnak egyszerűen maga a kétharmad is oka, amelynek révén a kormánypárt folyamatosan saját hasznára alakítja át a politikai versengés szabályait.

Divat szidni az ellenzék tehetetlenségét, invenciótlanságát, és hozzátenni, hogy kilóra megvette őket a Fidesz. A helyzet ennél bonyolultabb: húsz évig nagykoalíció működött az illegális pártfinanszírozásban, ami természetesen kölcsönös függőséget alakított ki.

Ehhez kapcsolódóan: Jancsics Dávid: Sem a kormány, sem az EU részéről nem hihető, hogy tényleg küzdeni akar a hazai korrupció ellen

A politika ráadásul durva versengés, amelynek része az ellenfél hiteltelenítése, ellehetetlenítése, akár zsarolása is, függetlenül a pártfinanszírozás átláthatóságától. Tény az is, hogy az illegális pártfinanszírozásban – legyen bármennyire is centralizált, mint a Fideszé 2010 után – nehéz elválasztani a magánvagyont és „pártunk politikai közösségének” jussát. Az egyéni, sokszor szinte felfoghatatlan mértékű meggazdagodás lehetősége pedig garantálja a rendszer tovább élését.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikából érkezhetett a teljes ellenzéki kampánykiadások fele

Orbán Viktor nem szeret az unióban lenni

Orbán Viktor miniszterelnök az irodájában fogadott körülbelül 15 meghívottat, köztük külföldi konzervatív újságírókat, akik a Mathias Corvinus Collegium A publikálás jövőjéről című nemzetközi konferencia vendégei voltak. A kétórás beszélgetésről Rod Dreher amerikai újságíró közölt cikket az American Conservative nevű oldalon – amelynek ő a vezető szerkesztője.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor esetei az Európai Unióval

Az írás eredetileg azzal a címmel jelent meg, hogy Orbán Viktor: „Háborúban állunk Oroszországgal”, az idézet azonban később arra változott, hogy „A Nyugat háborúban áll Oroszországgal”. Az egyik bekezdést utólag átírta Rod Dreher.

A cikk eredeti verziójában ez szerepelt:

„Valaki megkérdezte a miniszterelnököt, hogy szeretné-e, ha Magyarország az EU-ban maradna. »Egyértelműen nem!« – mondta, hozzátéve, hogy Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az EU-n belülre megy.”

A cikk javított verziójában már ez szerepel:

„Orbán azt mondta, hogy neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az unió tagja, amely folyamatosan zaklatja (bullying), de nem kérdés, hogy Magyarország az Európai Unióban marad, mert az ország gazdasági jóléte ettől függ. Ennek ellenére nehéz elviselni, hogy az EU vezetése rángatja Magyarországot. Orbán álláspontja, hogy neki személy szerint bármilyen nehéz is kezelnie az uniós bürokráciát, muszáj megtennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke.”

Ehhez kapcsolódóan: Az EU és Magyarország közötti alku háttere és a tanulságok, avagy Brüsszel esete a karmelitológiával

(A Portfolio, tisztázandó a miniszterelnök álláspontját, megkereste Havasi Bertalant, a kormányfő szóvivőjét, aki az alábbi választ küldte: „Az uniós tagság ügyében tartalmilag semmilyen újdonság nem hangzott el a tegnapi beszélgetés során. A miniszterelnök már korábban is többször világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke.”)

Titkolják a lényeget a 12 milliárdos autópálya-koncesszióról

Betekinthettünk az autópálya-koncesszióra vonatkozó dokumentumokba a Miniszterelnöki Kabinetirodában. Láthattunk többek között olyan nyilatkozatot, amely szerint a Minerva Szíjj László üzletember százszázalékos tulajdonában van. A fennmaradó három – a Konzum PE, az Opus New Way és az Opus Bridge magántőkealap – kezelője az az Opus Global, amely száz százalékban Mészáros Lőrinc tulajdonában van.

Ehhez kapcsolódóan: Több autópályánk van már, mint Ausztriának és Csehországnak, mégis újabbakat építünk

Az iratbetekintés során ugyanakkor elzárták a szerződés részét képező legfontosabb dokumentumokat. Ezek a mellékletek tartalmazzák például a rendelkezésre állási díj és a rendelkezésreállás-alapú szolgáltatási díj konkrét összegét, fizetésének részleteit, a teljesítmény-pontrendszert, az úgynevezett SLA-t, vagyis a szolgáltatás műszaki és díjazási előírásait.

Ezekből derülne ki, hogy konkrétan mennyi pénzt kapnak a nyertes cégek az autópályák üzemeltetésére. A tét nem kicsi, a kormány saját számításai szerint is a koncesszió időtartama alatt 12-13 ezer milliárd forint kerülhet a nyertes cégekhez. De olyan titokzatosnak hangzó mellékleteket sem kaptuk meg, mint a „közbeszerzési eljárás más mellékletben nem szereplő dokumentumai” vagy a „koncesszor részvételi jelentkezése és a nyertes végleges ajánlata”.

Kőbánya a házak mellett, kiáll a kormány az akkumulátorgyárak mellett

Tudósítottunk arról, hogy aggódnak a helyiek a Recsken nyíló kőbánya miatt, és hogy a bányát nyitó cég egyik tulajdonosa jó ismerőse Debrecen volt fideszes polgármesterének, Kósa Lajosnak.

Megírtuk, hogy sok más település mellett Nyíregyházán is közmeghallgatás lesz egy akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzem miatt.

A Népszava írt arról, hogy Rod Dreher szerint Orbán Viktor csak viccelt azzal, hogy kiléptetné Magyarországot az EU-ból.

A hvg.hu számolt be arról, hogy Lánczi András politológus a Kossuth rádióban kijelentette: míg itthon több helyen tiltakoznak a helyiek, Németországban kimondottan várják az akkumulátorgyárakat. Ezzel párhozamosan Dömötör Csaba parlamenti államtitkár is az akkumulátorgyárak védelmére kelt a Facebook-oldalán közzétett videóban.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG