Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely lehet az igazi célpontja az önkormányzatok ellenőrzésének


Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartanak Budapesten 2021. október 8-án
Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartanak Budapesten 2021. október 8-án

A Fidesz már korábban is firtatta, hogy Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely „munkaidőben kampányolt” tavaly, egy kormánypárti városvezető szerint most ismét elővehetik a témát.

A szabadságok kiadásának gyakorlatát, a díjazást, a költségtérítést és a nyelvvizsgapótlék megállapításának szabályait is ellenőrizni fogja a Miniszterelnökség az önkormányzatoknál – írta még pénteken a Telex a friss Magyar Közlönyre hivatkozva. Az ellenőrzéssel maga Orbán Viktor bízta meg Gulyás Gergely minisztériumát, az önkormányzatoknak a 2022. január 1. és 2023. július 31. közötti időszakról kell majd beszámolniuk.

A Szabad Európa egy kormánypárti városvezetőtől származó információi szerint bár az ellenőrzések elvileg minden helyhatóságra kiterjednek majd, valójában igazán Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester állhat a vizsgálatok középpontjában.

„Munkaidőben kampányoltak”

Forrásunk szerint ugyanis korábban kigyűjtötték, hogy a két ellenzéki politikus a tavalyi választási kampány finisében (vagyis az év első három hónapjában) mikor merre tartott fórumot, vett részt valamely, nem a saját városában rendezett eseményen, és ezt összevetették azzal, hogy eközben mely napokra vett ki szabadságot.

Ehhez kapcsolódóan: Új jobbközép párt alapítását jelentette be Márki-Zay Péter.

Ha pedig feketén-fehéren ki lehet majd mutatni, hogy egy nem hódmezővásárhelyi/budapesti kampányrendezvényen voltak, miközben aznapra nem vettek ki szabadnapot, akkor majd azt lehet mondani, hogy „munkaidőben kampányoltak”.

Csak segíteni akarnak

A Fidesz egyébként már a tavalyi választási kampány idején is próbálkozott ezzel – mérsékelt sikerrel –, de ha most listát tudnának mutatni arról, hogy a két ellenzéki városvezető melyik napon mit csinált, és ehhez képest mikorra vett ki szabadságot, lehet, hogy hatásosabb lenne.

Érdekes, hogy a hvg.hu-nak nyilatkozó – ellenzéki – városvezetők is kampánycélokat sejtettek az ellenőrzés elrendelése mögött. Gémesi György, Gödöllő polgármestere például azt mondta a lapnak: szerinte a megadott négy hónapos határidő alatt (az ellenőrzéseket november 30-ig kell lefolytatni) lehetetlen mind a 3200 önkormányzatot ellenőrizni, így könnyen lehet, hogy politikai alapon választanak majd.

Ehhez kapcsolódóan: Elfelejthetjük az előválasztást 2024-ben, de már megy az asztal alatti lábrugdosás a pártok között.

A Miniszterelnökség a HVG megkeresésére azt válaszolta, hogy az ilyen ellenőrzések rendszeresek, legutóbb 2018-ban volt hasonló, és azért indokoltak, mert időközben számos, az önkormányzatokat érintő jogszabályváltozás történt. Mint hangsúlyozták, ezzel valójában segíteni akarnak a helyhatóságoknak a szabályos működésben.

Alaposak

Hódmezővásárhelyen idén tavasszal a Fidesz már megpróbálta elővenni Márki-Zay Pétert a témában. Cseri Tamás fideszes önkormányzati képviselő egy áprilisi közgyűlésen azt mondta: kigyűjtötte, hogy Márki-Zay Péter mikor kampányolt úgymond munkaidőben saját politikai szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom(MMM) mellett.

Ehhez kapcsolódóan: A fővárosi fideszesek is megszavazták Karácsony Gergely soroksári véderdejét.

A képviselő szerint tavaly június 15–16-án a polgármester Pécsett, Keszthelyen, Szombathelyen és más településeken járt és az MMM fórumain vendégeskedett. Június 24-én Szegeden lánya doktorrá avatásán vett részt, majd Szentgotthárdon egy Kossuth Kör-ös rendezvényre látogatott. (Ez az MMM mellé szervezett, civil körökből álló hálózat.) Június 30-án pedig Münchenben találkozott a helyi Kossuth Körrel, egy nappal azelőtt, hogy egy testvérvárosi rendezvényen vett volna részt – ami persze polgármesteri feladat.

Munka hétvégenként is

Márki-Zay Péter tételesen megválaszolta a felvetéseket. Mint mondta, június 15–16-án pécsi és szombathelyi polgármester-kollégájával is tárgyalt, így városvezetői feladatainak tett eleget, saját civiljeivel pedig már munkaidőn kívül találkozott. Valóban ott volt lánya diplomaosztóján, de utána a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Szegeden tartott nemzetközi konferenciáján is részt vett.

A müncheni úttal kapcsolatban azt mondta, Hódmezővásárhely teljes delegációja a testvérvárosi programokat megelőző nap utazott ki a bajor városba, de ő előtte még délelőtt dolgozott a hivatalában, a müncheni Kossuth Körrel pedig csak este – vagyis már munkaidőn kívül – találkozott. Végül felsorolt néhány olyan programot, amelyen polgármesterként jelent meg – hétvégi napokon.

Ehhez kapcsolódóan: Mi lenne, ha már pénteken kezdődne a hétvége?

„Míg a helyi Fidesz tagjai nem tudják bemutatni, hogy ők maguk nem munkaidőben kampányoltak, én bármikor kész vagyok az elszámoltatásra. Sok sikert nekik!” – mondta megkeresésünkre Márki-Zay Péter. A polgármester szerint „jogilag is nonszensz lenne egy ilyen próbálkozás, mert a polgármester munkaideje kötetlen, oda megy és azt csinál, amit saját maga jónak lát”.

Hódmezővásárhelyen az akkori ellenzék már Márki-Zay Péter elődje, a néhai Rapcsák András esetében is próbálkozott hasonlóval, akkor viszont a bíróság mondta ki, hogy például a polgármester szabadon használhatja szolgálati autóját, nem kell ehhez munkacélú tevékenységet igazolnia. „Egy polgármester nem negyven órát, hanem ennek átlag a kétszeresét dolgozik egy héten, én ezt ráadásul percre pontos időbeosztással igazolni is tudom” – mondta a Szabad Európának Márki-Zay Péter.

A Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoportja megkeresésünkre azt írta: „A kormány szándékairól, az elrendelt ellenőrzés valódi céljáról, hogy annak van-e köze a jövő évi önkormányzati választásokhoz, erről a kormány tud nyilatkozni. A Fővárosi Önkormányzat nem fizet nyelvvizsgapótlékot a főpolgármesternek és a főpolgármester-helyetteseknek.

A főpolgármester a szabadságának igénybevétele során a jogszabályoknak megfelelően járt el, a szabadság igénybevételéről a jogszabályok szerint a Fővárosi Közgyűlést folyamatosan tájékoztatta, amely tájékoztatók a budapest.hu honlapon a Fővárosi Közgyűlés egyes üléseinek napirendi pontjai között bárki számára elérhetők. A főpolgármester a szabadságán kívüli időszakban a hatásköreit a tartózkodási helyétől függetlenül folyamatosan gyakorolta és gyakorolja a hét minden napján.”

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG