Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Második hetébe lépett az ukrajnai háború


Mentősök viszik hordágyon egy lakónegyed elleni orosz támadás egyik áldozatát Mariupolban 2022. március 1-jén
Mentősök viszik hordágyon egy lakónegyed elleni orosz támadás egyik áldozatát Mariupolban 2022. március 1-jén

Csütörtökön a második hetébe lépett az ukrajnai háború, amely szakértők szerint eddig taktikai kudarcnak bizonyult, ugyanis az orosz inváziós erők már napok óta egy helyben állnak.

Az ENSZ arról számolt be, hogy már több mint egymillióan menekültek külföldre Ukrajnából a háború elől. Több száz orosz katona, illetve ukrán civilek is életüket vesztették, Moszkva pedig példa nélküli módon elszigetelődött a nemzetközi porondon.

Bár a nyugati országok szerint a Kreml célja az ukrán kormány gyors megdöntése, az orosz katonák eddig csak egyetlen ukrán várost foglaltak el, a Dnyipro folyó partján fekvő Herszont, ahova szerdán gördültek be a páncélosaik.

„A Kijev felé tartó fő hadoszlop még mindig több mint harminc kilométerre van a város központjától, előrenyomulását késlelteti az ukrán ellenállás, a műszaki zavarok és a torlódások jelentette problémák” – írta friss jelentésében a brit védelmi minisztérium.

„A konvoj az utóbbi három napban alig látható előrehaladást tett. A heves orosz tüzérségi támadások ellenére Harkiv, Csernyihiv és Mariupol még ukrán kézen van” – emelték ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben maradt, és rendszeresen bejelentkezik videón a város különböző pontjairól. Legutóbbi üzenetében aláhúzta, hogy továbbra is tartják a védelmi vonalakat. „Nincs mit vesztenünk a szabadságunkon kívül” – fogalmazott.

A fővárostól mintegy hatvan kilométerre északnyugatra lévő Borodijankában a helyiek visszaverték az orosz támadást. Kiégett orosz páncélosok roncsai láthatók a település melletti autóúton, amelyet lerombolt épületek öveznek.

„Lőni kezdtek a páncélozott csapatszállítóból a posta előtt, aztán ezek a rohadékok tüzet nyitottak az addigra már kiégett szupermarketre, amely ettől újra lángra kapott” – mondta egy helyi férfi.

Visszaszerzett, majd orosz tankok előtt lengetett egy elkobzott ukrán zászlót egy férfi
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:43 0:00

Második tárgyalási forduló

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hisztériának minősítette az orosz fellépésre adott nyugati válaszintézkedéseket. Közölte, hogy csütörtökön megtartják az ukránokkal folytatott tárgyalások második fordulóját.

Az ENSZ közgyűlésében egyedül Belarusz, Eritrea, Észak-Korea és Szíria szavazott nemmel az orosz agressziót elítélő nyilatkozatra. A pekingi téli paralimpiai játékokról a szervezők hazaküldték az orosz és belarusz atlétákat.

„Nagyon sajnáljuk, hogy kihatással van önökre a kormányuk azon múlt heti döntése, hogy megsértik az olimpiai fegyverszünetet. Áldozataivá váltak kormányuk cselekedeteinek” – közölték.

Oroszországban a hatóságok betiltották azokat a sajtójelentéseket, amelyekben „különleges katonai művelet” helyett invázióként vagy háborúként hivatkoznak az ukrajnai beavatkozásra. Emiatt felszámolták a két utolsó független műsorszolgáltatót, az Eho Moszkvi és a Dozsgy tévécsatornát.

Ukrán civilek állják el az orosz katonák útját az enerhodari atomerőműnél 2022. március 2-án
Ukrán civilek állják el az orosz katonák útját az enerhodari atomerőműnél 2022. március 2-án

Több kisebb háborúellenes demonstrációt is tartottak az országban, ezeket a rendőrség gyorsan feloszlatta, több ezer embert őrizetbe vettek.

Elemzők szerint az orosz fegyveres erők az utóbbi napokban taktikát váltottak Ukrajnában, és fokozták tüzérségi és légitámadásaikat, miután nem sikerült könnyen bevenniük a legfontosabb városokat. A másfél milliós Harkivnak például egy jelentős részét már rommá lőtték.

A kelet-ukrajnai Mariupolt körbevették a katonai alakulatok, és folyamatos a tüzérségi támadás. A városban nincs sem víz, sem áram, a sebesülteket nem tudják evakuálni. Az önkormányzat Leningrád második világháborús ostromához hasonlította és népirtásnak nevezte a helyzetet.

„Mindössze hét nap alatt egymillió ember menekült el Ukrajnából emiatt az esztelen háború miatt. Csaknem negyven éve dolgozom menekültválságokkal, és ritkán tapasztaltam ilyen gyors kiáramlást” – hangsúlyozta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Megakadt előrenyomulás

A szakértők szerint az orosz hadsereg fellépése eddig taktikailag elhibázottnak tűnik, problémák voltak logisztikailag és a felszerelésekkel is. Minden egyes nappal tovább romlanak a körülmények, amelyet a fő hadoszlop az autópályán tölt Kijevtől északra – mutatott rá Michael Kofman, a washingtoni Wilson Center munkatársa.

„Minél tovább állnak egy helyben az orosz erők, annál alacsonyabb lesz a készültség és a teljesítmény” – szögezte le.

Sokan ugyanakkor attól tartanak, hogy a gyors győzelem esélyének elpárolgásával Oroszország a Szíriában és Csecsenföldön már látott módszerekhez fog nyúlni, amelyek több nagyváros, így Aleppo és Groznij porig rombolásával jártak.

A moszkvai vezetés elismerte, hogy már több mint ötszáz katona életét vesztette, a kijevi kormány szerint azonban ennél nagyobb, kilencezer körüli az orosz veszteségek száma.

A 250 ezres Herszon az első jelentősebb város, amely felett átvették az ellenőrzést az oroszok. Ihor Kolihajev polgármester elmondta, hogy nem ígért semmit az orosz katonáknak, csak arra kérte őket, hogy ne lőjenek az emberekre.

Az amerikai külügyminiszter eközben ismét felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt a vérontás azonnali beszüntetésére és a hadsereg kivonására.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG