Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: több országban újra szigorítanak a delta variáns miatt


Az elmúlt héten a Távol-Keleten és Dél-Amerikában okoztak járványt a vírus új típusú mutációi. Ilyen terjed Finnországban is, ahol a focidrukkereket okolják emiatt. Európa nagy részén kedvezők az adatok, de több országban, ahol korábban sikeresen megfékezték a járványt, újra óvintézkedéseket vezetnek be.

A Johns Hopkins Egyetem június 26-i adatok alapján világszerte 180 millió fő fölé emelkedett az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma, az elhunytaké 3,9 millióra. Az elmúlt napokban elsősorban egyes ázsiai és dél-amerikai országokban emelkedtek az esetszámok, és csaknem mindenhol a vírus delta variánsa ad okot az aggodalomra.

A magyar adatokat legutóbb június 25-én pénteken közölték. Akkor 66 új fertőzöttet igazoltak, és meghalt 8 beteg. Összességében az aktív esetek és a kórházban ápoltak száma csökkenő tendenciát mutat.

A jövő héten új lazítás jöhet

A koronavírus elleni védőoltás első dózisát eddig 5 millió 455 ezer ember kapta meg itthon. Csütörtökön a kormány bejelentette, hogy 5,5 millió beoltott esetén megszűnik a kötelező maszkhasználat, és védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra menni. A védettségi igazolvány továbbra is kötelező lesz azonban a tömegrendezvényeken, például sporteseményeken, koncerteken, fesztiválokon, valamint a szórakozóhelyeken.

A közelmúltban rendkívüli mértékben lelassult a magyarországi oltási kampány üteme, mostanában egy nap alatt körülbelül 9 ezren kaptak újonnan oltást. Ez alapján az új lazításokhoz szükséges 5,5 millió beoltott a jövő hét második felében lehet meg.

Focidrukkerek terjeszthetik az új variánst Finnországban

A finn hatóságok szerint a regisztrált fertőzöttek számának újabb megugrása a labdarúgó Európa-bajnokság szentpétervári meccseiről hazatért szurkolókhoz vezethető vissza. Ezért az oroszországi mérkőzésekről busszal hazatért drukkereket arra kérik, végeztessenek koronavírus-tesztet. Mika Salminen, a járványügyi védekezésben résztvevő Egészségügyi és Jóléti Intézet igazgatója szerint már eddig is 120 új esetet találtak a hazaérkező focirajongók között.

Portugáliában és Mallorcán is terjed a delta vírus

Az Egyesült Államokban és Európa legtöbb országában szintén kedvezők a járványügyi adatok, egyelőre a turizmus újraindulása nem okozott negyedik hullámot. Kivételt jelent ez alól Spanyolország és Portugália több régiója, amelyekben a héten a delta variáns terjedése miatt vészjelzést adtak ki, és szigorú óvintézkedéseket, például utazási tilalmat vezettek be.

Portugáliában június 15-e óta emelkedik az újonnan diagnosztizált esetek száma, az elmúlt héten naponta átlagosan közel 1300 új fertőzést regisztráltak. Spanyolországban általánosságban csökken a fertőzésszám, de aggodalomra adhat okot, hogy egyes üdülőhelyeken hirtelen nagyszámú új fertőzést észleltek. Mallorca szigetén például például az ott nyaraló, főleg brit fiatalok közül a héten 600-an kerültek karanténba, mert pozitív lett a koronavírus-tesztjük. Ennek ellenére pénteken Spanyolországban eltörölték a kötelező maszkviselésre vonatkozó szabályt.

A napokban Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is figyelmeztették az EU országait, hogy óvatosabban kellene bánniuk az utazási és járványügyi korlátozások lazításával. A Washington Post szerint Merkel úgy fogalmazott, Európa „vékony jégen jár” a koronavírus elleni közdelemben, hiszen nyáron a fertőzőképesebb a delta-variáns dominánssá válhat a kontinensen. Macron azt javasolta, hogy az EU országainak egységesen kellene szabályozni a beutazást azokból az országokból, ahol terjed a delta vírus.

Izrael és Ausztrália szigorít

Hasonló, kifejezetten a delta variáns miatti óvintézkedéseket már bevezettek például Izraelben, ahol 25-én, a rendkívül magas átoltottság ellenére újra kötelezővé tették a maszkviselést. Ausztráliában, ahol tavasszal gyakorlatilag megszűnt a járvány, a héten ismét több régiót érintő korlátozásokat (utazási tilalmat és rendezvénytilalmat) vezettek be, miután több tucat embernél kimutatták a delta variánst.

Az új mutáció miatt jelentősen nőtt a fertőzések száma például Thaiföldön. Itt június 26-án 4161 új fertőzést, és 51 halálesetet jelentettek, ez utóbbi a legmagasabb halálozási szám az országban a járvány kezdete óta. 9 thai tartományban, többek között Bangkok régiójában is utazási korlátozást és kötelező karantént vezettek be, az éttermek és a szórakozóhelyek nem fogadhatnak vendégeket.

WHO: az oltottak is hordjanak maszkot

A napokban indiai kutatók kimutatták, hogy a delta variáns egyes esetekben olyanokat is megfertőzhet, akik már megkapták a védőoltást (ugyanakkor az oltás így is hatékonyan véd a súlyos betegség kialakulása ellen, és jelentősen csökkenti a fertőzésveszélyt). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) emiatt arra kérte a beoltott embereket is, hogy még egy ideig viseljenek maszkot és tartsák be a távolságtartási szabályokat.

A delta vírus miatt szintén súlyos járvány alakult ki a Dél-Afrikai Köztársaságban, ahol június 26-án 18 762 új fertőzést regisztráltak, többet, mint január óta bármikor. Mmamoloko Kubayi-Ngubane egészségügyi miniszter szerint félő, hogy a mostani járvány (amely a harmadik hullám Dél-Afrikában) a korábbiaknál is súlyosabb lehet. Probléma, hogy még nagyon kevés embert sikerült beoltani, az 58,56 milliós lakosság alig 5 százalékát.

Brazíliában a héten rekordszámú új fertőzést regisztráltak, június 23-án 115 ezer fölött volt az új esetek száma, annak ellenére, hogy az országban már a járvány kezdetén magas volt a fertőzésszám. A nyájimmunitás azonban nem alakult ki, ehelyett, ahogy a héten kiderült, megjelent egy helyi (gamma variánsnak nevezett) mutáns változat.

A Jair Bolsonaro vezette brazil kormány gazdasági okokra hivatkozva, és a vírus veszélyességét elbagatellizálva nem vezetett be jelentős járványügyi óvintézkedéseket. Bár idén elindult egy oltási kampány, a vakcinák beszerzése és elosztása lassan folyik, a lakosság mintegy 12 százaléka kapta meg eddig az oltás mindkét dózisát. A járvány eddig 500 ezer új fertőzést okozott, ami az egyik legmagasabb szám a világon.

XS
SM
MD
LG