Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Matolcsy György ismét keményen beolvasott a kormánynak


Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án

Elengedett költségvetés, ársapkák bevezetése, elmaradt oktatási és egészségügyi reform – egyebek mellett ezeket nevezte az elmúlt időszak súlyos hibáinak a jegybankelnök parlamenti beszédében. Matolcsy György azt mondta, nem sértődött, nem veszett össze a miniszterelnökkel, hanem elvi ellentét van az MNB és a kormány között.

2021-ben negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, „eleresztette az egyensúlyt”. Utána jött 2022-ben a háború, a szankciók, a brüsszeli csatározások, de már előtte, 2021-ben elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB 2021-es üzleti jelentését ismertetve az Országgyűlés szerdai ülésén az MTI tudósítása szerint.

A Portfolio cikkéből kiderül, hogy a jegybankelnök a költségvetési folyamatokról is beszélt. Szerinte a 3,9 százalékos idei költségvetési hiánycél inflációt fog gerjeszteni, és arra kérte a kormányt, hogy segítse a jegybankot az infláció elleni harcban. Szerinte a kamatkiadások jövőre a GDP 4,6 százalékára nőnek, amit csapdahelyzetnek nevezett – írja a lap.

Matolcsy György megismételte, hogy szerinte az élelmiszerár-sapkák csak tovább gerjesztették az inflációt, akár három-négy százalékponttal is megemelhették. A jegybankelnök közölte: az élelmiszeripar termelékenysége a második legalacsonyabb az EU-ban, egy ország sikerét pedig a termelékenység határozza meg.

Ehhez kapcsolódóan: Matolcsy György: Rossz döntéseket hozott a kormány, helytelen a válságkezelési stratégia

A lap szerint az MNB elnöke nagyon fájónak nevezte, hogy elmaradt az oktatási, felsőoktatási reform, az egészségügyi ipar és szolgáltatások reformja, hiszen ezek a minőségi fordulat részei lehetnének.

Matolcsy György azt mondta: vannak, akik felvetik, hogy a jegybank elnöke sértődött, frusztrált, összeveszett a miniszterelnökkel. Ez nem így van, „elvi ellentét van a kormány és a jegybank között” – jelentette ki. Hozzáfűzte: az MNB-nek kötelessége az infláció elleni küzdelem, és ehhez várja a kormány segítségét.

Korábbi cikkünk a témában: Nagy Márton miniszter rendelettel ment szembe Matolcsyék kamatdöntésével

A jegybankelnök közölte: 2021 elején elemzéseikkel arra jutottak: nemcsak hogy visszatér az infláció, hanem tartós lesz, „tartós és magas szinten tartós”. Az MNB teljes monetáris politikai fordulatot hajtott végre, de amíg a jegybank „kötelezően rálépett a fékre, addig a kormány nem kötelezően rálépett a gázra”.

Matolcsy György azt mondta: volt egy sikeres évtized, és miután sikeresen kezelték a Covid-válságot, az MNB „teljes mellszélességgel ráfordulhatott az új válság megelőzésére, az infláció kezelésére”. A kormány azonban nem így gondolta, és ezzel a korábbi évtized sikere, az egyensúlyi növekedés megbomlott – tette hozzá. Úgy vélte, jelenleg Magyarország két nagyon erős kihívás előtt áll: az egyik a felzárkózási kihívás, a másik pedig az inflációs.

Kifejtette: a felzárkózási kihívás azt jelenti, hogy míg 2019-ig egy sor országot megelőzött Magyarország, mostanra több visszaelőzte. Sok mindent megoldottak a 2010-es évtized elején, de utána „reformsivatag” alakult ki, reformok nélkül azonban nincs fenntartható növekedés – jelentette ki.

Matolcsy György kiemelte: bár az MNB elemzéseivel szeretett volna „a kormány szívére és agyára hatni, hogy indítsa meg a szükséges reformokat, ez nem történt meg”.

Elemző: A kormány alapvető stratégiai feltételezése kérdőjeleződött meg
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:28:19 0:00
XS
SM
MD
LG