Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: a szervezőmunka elindult, májusban újra találkozunk


Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a találkozójukat követő sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a találkozójukat követő sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén

Budapesten egyeztetett egy új, európai jobboldali szövetség lehetőségeiről Orbán Viktorral Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és az olasz Liga vezetője, Matteo Salvini.

Orbán Viktor elmondta, azért éppen most tartották a találkozót, mert a Fidesz kilépett az Európai Néppártból, amely a magyar miniszterelnök szerint hosszú távon elkötelezte magát a baloldal mellett.

Orbán Viktor gyakorlatilag megismételte azt, amit a magyar közmédiában a találkozó előtti napon leadott interjúban mondott: úgy látja, hogy sok millió, hagyományos értékeket valló európai maradt megfelelő képviselet nélkül az Európai Parlamentben.

A magyar kormányfő az európai jobboldal meghatározó személyiségeinek nevezte vendégeit, a lengyel miniszterelnököt és az olasz Liga vezetőjét. Meglátása szerint nincs olyan téma, amelyben ne tudnának egyetértést kialakítani. Mint mondta, a következő hetekben konkrét programot állítanak össze, amelyet közösen képviselnek majd az Európa jövőjéért kezdődő vitákban, és a kereszténydemokraták képviseletéért dolgoznak majd.

A magyar kormányfő, a Fidesz elnöke a legfontosabb értékek között említette a szabadságot, a méltóságot, a kereszténységet, a családot és a nemzeti szuverenitást. Mint mondta, összegyűjtik azokat az erőket, amelyek a hagyományos európai értékek és a szabadság mellett állnak ki.

"Nem fogunk felülni semmilyen provokációnak, értékeink és álláspontjaink világosak, véget akarunk vetni annak a nevetséges politikai gyakorlatnak, amely azt akarja elmagyarázni, hogy a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak mindig csak közepe" – mondta Orbán Viktor.

A három politikus megvitatta a járványhelyzetet és az uniós vakcinabeszerzéseket is, utóbbival kapcsolatban közölte: sürgetik az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa a koronavírus elleni vakcinák beszerzését.

Azt is bejelentette a magyar kormányfő, hogy olasz és lengyel vendégével legközelebb májusban tárgyalnak, ha a járvány engedi Varsóban.

Matteo Salvini a budapesti találkozó ellőtt arról beszélt, hogy ha az Európai Parlament két mostani szélsőjobb csoportja egyesülne, a tanács második legnagyobb csoportjává válnának, és nagyon megnőne a befolyásuk. A Liga vezetője szeretné, ha ez történne. A budapesti tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón a migrációellenes olasz politikus azt hangsúlyozta, olyan közös erő kell, amely megvédi Európa határait.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig arról beszélt, hogy egy ilyen krízisben szükség van az uniós újjáépítési alapra, de az európai értékekre is.

A három politikus pár héttel azután egyeztetett, hogy a Fidesz kilépett március elején az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából – a párt képviselői azóta függetlenként dolgoznak az EP-ben –, majd az Európai Néppártból is.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG