Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Balkan Insight: fideszes káderképzőnek szánják a százmilliárdokkal kitömött MCC-t


Orbán Balázs a Mathias Corvinus Collegium vezetője, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszél a parlament plenáris ülésén, 2020. november 30-án
Orbán Balázs a Mathias Corvinus Collegium vezetője, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszél a parlament plenáris ülésén, 2020. november 30-án

A balkáni lapnak nyilatkozó MCC-közeli forrás szerint a Mathias Corvinus Collegium célja, hogy több jobboldali fiatalt érjen el a Fidesz.

Rövid idő alatt már nagyjából 400 milliárd forintnyi közvagyont adományozott a kormány bármiféle verseny nélkül a NER egyik fontos háttérembere, a Tombor András alapította oktatási magánintézménynek, a Mathisas Corvinus Collegiumnak (MCC). Az óriási juttatások célja elvileg az, hogy a magánszervezet a Kárpát-medence meghatározó tehetséggondozó intézményévé váljon, ahol konzervatív fiatalokat nevelnek.

A Balkan Insight most hosszú cikket közölt a Mathias Corvinus Collegiumról. Az írás egyik érdekessége az, hogy állításuk szerint név nélkül nyilatkozott nekik valaki az MCC köreiből. Ez azért figyelemreméltó, mert az intézmény vezetői a korábban elképzelhetetlen mértékű állami adományozási hullám óta csak olyan interjúkat adtak, ahol kormányközeli szereplők kérdezhették őket.

Az intézmény kapcsán az egyik dilemma az, hogy ha önállóan gondolkodó, kritikus és felelős értelmiségieket akarnak képezni, akkor az hogy fog megférni azzal, hogy a Fidesz által irányított szervezeteknél a párthűség és a felsőbb akarat kérdések nélküli végrehajtása sokszor kiemelten fontos szempont.

A CEU például sok tanszékét tekintve Magyarország messze legnívósabb egyeteme volt, mérföldekkel a magyar elitképző intézmények átlagos színvonala felett. Több kormányzati szereplő szerint viszont azért zavarták el őket, mert egy ideológiai "hadszíntérnek" érezték a tudományos képzést , és így akarták legyőzni azokat, akik nem fogadják el az aktuális fideszes ideológiát.

A cikkben nyilatkozó MCC-közeli forrás úgy oldja fel ezt a dilemmát, hogy igenis értelmes embereket akarnak képezni, akik nem fogékonyak arra, ha valaki manipulálni akarja őket. Ennek ellenére lát lehetőséget a diákok lekenyerezésére. Pontosabban:

"Talán van egy olyan mögöttes gondolat, hogy [a diákok] nem szimpatizálnak egy olyan táborral, ami nem sok mindent tett azért, hogy lehetőségeket teremtsen nekik [ellentétben a Fidesszel]."

A forrás arról is beszél, hogy a Fideszen belül van egy olyan szárny, amelynek tagjai nem ismerik el maguk közül valónak azt, aki nem "150 százalékosan keményvonalas". De egy másik szárny szerint így lemondanak egy sereg olyan használható emberről, akiknek "az egész felfogásuk" rendszerint "a jobbközépre vagy a kereszténydemokrata kultúrához" sorolná őket.

Szerinte az MCC-vel ez utóbbi csoportot próbálja magához közelebb hozni a párt. "Az MCC-t tekintheti úgy, mint az egyik módszert az ő elérésükre"- mondta.

A cikkben megkérdezték még Oross Dánielt, az Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársát, az Aktív Fiatalok kutatócsoport tagját, aki a fiatalok politikai preferenciáit vizsgálja. Szerinte a felmérések és a legutóbbi választások eredménye megkongatta a vészharangot a Fidesz döntéshozóinál. Érdemi aggodalmuk ugyanis, hogy a 30 év alattiaknál egyre kevésbé népszerű a párt.

A cikk megemlíti még, hogy a Fidesz a vidéki oktatásban most is erős, például az egyházakkal vagy a cserkészettel való szoros kapcsolatuk révén. Felidézi azt is, hogy a kormányt támogató sajtó milyen durva hangnemben esett neki a pártoktól független, oktatási célokért küzdő SZFE-s diákoknak és tanároknak.

Dariusz Kalan
A Balkan Insight szerzője Dariusz Kalan, magyarul is beszélő lengyel elemző. A cikkei megjelentek a Foreign Policyben vagy a Washington Postban, a lengyel katolikus társadalmi-kulturális hetilapban, a Tygodnik Powszechnyben, és a balliberális véleményformáló Politykában is. Korábban a 444.hu egy egész cikket lefordított tőle.

A szerző megpróbálta kikérni a 22 évesen helyettes államtitkárnak kinevezett Rácz Zsófia véleményét is a kérdésben. Rácz Zsófia válasza szerint örömmel fogadta a megkeresést, de sajnos, most minden idejét lefoglalja a járvány elleni védekezés.

Megkereste a Pesti TV alkalmazottját, Zelenka Dórát is, aki korábban hevesen érvelt amellett, hogy a fiataloknak hálásnak kell lenniük Orbán Viktornak, különben többek közt nem lenne pénzük telefonra, miközben dupla műszakban kéne dolgozniuk. Ő nem válaszolt a megkeresésre.

Paróczi Anikó fiatal momentumos politikus viszont válaszolt, szerinte a Fidesz nyíltan meg akarja venni ezeket a diákokat. Szerinte itt nem kell "propagandagépezetre" gondolni, az is egy csábítás, ha kapcsolatokat és álláslehetőségeket ígérnek vonzó környezetben.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG