Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég bonthat az MCC-nek 1,6 milliárdért


A Mathias Corvinus Collegium Somlói úti épülete Budapesten 2022. október 18-án
A Mathias Corvinus Collegium Somlói úti épülete Budapesten 2022. október 18-án

Tíz másik cég is szerette volna megkapni a munkát, de az ország leggazdagabb emberének érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. nyert a közbeszerzésen úgy, hogy öt céget kizártak, főként arra hivatkozva, hogy túl alacsony ajánlatot adtak meg, másik öt ajánlatot pedig érdemben el sem bíráltak, mert drágábbak voltak, mint a ZÁÉV nettó 1,6 milliárdos ajánlata – írja az Átlátszó.

A portál megjegyzi: nem derül ki az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumokból, hogy a kizárt öt és az el sem bírált öt másik pályázó milyen összegű ajánlatot adott be.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) 2022 végén írt ki közbeszerzési eljárást épületbontási munkálatok elvégzésére az I. kerületben új, tervezett központjának helyén. Mint a Magyar Építők írja, az egykori Munkásőrség épületeiről van szó, a Gellért-hegy oldalában, a Somlói úton, amelyek az MCC tulajdonában vannak.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan neveli ki az új erdélyi elitet és formálja a romániai magyar közvéleményt a Mathias Corvinus Collegium?

A kiírás szerint az MCC célja a 45 éves, idejétmúlt épületek helyett korszerű, a környezetbe illeszkedő oktatási épületegyüttes felépítése.

A tender nyertesének feladata a Somlói út, a Szent Sebestyén köz és az Alsóhegy utca által határolt területen található épületek bontási és munkatér-határolási munkáinak tervezése és kivitelezése, az érintett közművek kiváltása, illetve védelembe helyezése, valamint a közterület alá nyúló üreg tömedékelése.

Ehhez kapcsolódóan: Mészáros Lőrinc ezermilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el csak az elmúlt három évben

Az eljárás során négy ajánlattevő előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be, a Strabag pedig még a Közbeszerzési Döntőbizottságig is elment; mindhiába.

Az Átlátszó közbeszerzési szakértője az MCC tenderében öt esetből négyben egyetért a kiíróval, azaz megítélése szerint is jogos volt a kizárás, de a Strabag pályázatánál szerinte már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Ehhez kapcsolódóan: Érdekesen módosították a szerződéseket menet közben Mészáros Lőrinc cégei több építkezésen is

A szakértő hozzáteszi: noha az eljárás maga formailag jogszerű volt, mégis felmerülhet a kérdés, hogyan tudott a ZÁÉV pont olyan kedvező árat megajánlani, ami még nem számít túl olcsónak, de nem is drágább, mint a többi öt. Ráadásul – mivel a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégtől nem kértek árindoklást – már nem is derül ki, hogy hibáztak-e esetleg az árazásban, mint a többi kizárt cég.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG