Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mécsesekkel és virágokkal emlékeztek meg az SZFE Vas utcai épületéről


A vasárnapi megemlékezés az SZFE régi, Vas utcai épülete előtt. Budapest 2021.02.07. (kép: Szervác Attila / Wikimedia Commons)
A vasárnapi megemlékezés az SZFE régi, Vas utcai épülete előtt. Budapest 2021.02.07. (kép: Szervác Attila / Wikimedia Commons)

Mécsesekkel és virágokkal búcsúztatták vasárnap a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületét és a legendásnak számító Ódry Színpadot.

Az egyetem új vezetése Vidnyánszky Attilával az élen egy hónapja döntött róla, hogy az épületet visszaadják a Magyarországi Református Egyháznak, amely az egyetem előtt az épület tulajdonosa volt. Sokan kritizálták a döntést, a névadó Ódry Árpád örököse egyenesen úgy fogalmazott, hogy "kivégezték" a színpadot.

A megemlékezők mécseseket gyújtottak, valamint piros és fehér virágokat helyeztek el az épület előtt, utalva ezzel az egyetem átalakítása elleni tiltakozás jelképének számító piros-fehér szalagokra. A megemlékezés a Mérce videóján:

Az SZFE-ügy

Mint arról korábban szerkesztőségünk több cikkben is beszámolt, a parlament júliusban szavazta meg az SZFE átalakítását, szeptember 1-jén hivatalosan megtörtént az átállás.

Az egyetem fölé került alapítvány kuratóriumába az egyetem egyetlen jelöltje sem került be, annak elnöke a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Vidnyánszky Attila lett, aki az elmúlt évtizedben nagy befolyásra tett szert a magyar színházi életben.

Miután kiderült, hogy az egyetem életét meghatározó legfontosabb jogkörök átkerülnek az intézmény választott szenátusától az új fenntartóhoz, az SZFE szinte teljes vezetése lemondott, a hallgatóság pedig elfoglalta az egyetemet.

5 dolog az SZFE-ügyről
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00

"Freeszfe"

A diákok a velük szimpatizáló művészekkel és közéleti személyiségekkel közösen őrt álltak szeptember elseje óta az egyetemnél, hogy így tiltakozzanak a modellváltás és az új vezetés ellen. Demonstrációjuknak az intézmény új vezetése többször megpróbált véget vetni, sikertelenül.

Végül a járványszabályok miatt november 10-én maguk a diákok döntöttek úgy, hogy befejezik a blokádot, mert az országos járványügyi szigorítások közepette a szabályokat nem lehet betartani az elfoglalt egyetemen, de máshol sem, hiszen minden gyülekezés tilos.

A tiltakozók nemrég Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoztak létre, amelynek a célja elmondásuk szerint "demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget".

"A freeSZFE Egyesület, a közösség elképzelései szerint, az intézmény százötvenöt éves hagyományainak és szellemiségének hatalmi elnyomása következtében keletkező űr betöltését hivatott szolgálni. Minden kezdet merész - ahogy a néhai Ódry Színpad mottója szól" – írják.

SZFE-timeline

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG