Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még 10 évet kaphat a világ egyik legveszélyesebb atomerőműve


A szovjet tervezésű atomerőmű Metsamorban.
A szovjet tervezésű atomerőmű Metsamorban.

Az örményországi erőmű a fővárostól alig 35 kilométerre, egy szeizmikusan igen aktív területen épült, és eredetileg már 2017-ben le kellett volna állítani.

A metsamori létesítmény vezérigazgatója egy csütörtöki jereváni konferencián elmondta, közös munkacsoportot állítanak fel ennek érdekében a Roszatom nevű orosz állami atomenergetikai konszernnel.

Movszesz Vardanján szerint a fejlesztés tíz évvel meghosszabbítja az egyébként 2026-ban leállítani tervezett erőmű élettartamát.

Az atomerőmű egyetlen működő, 420 megawattos reaktorát 1980-ban helyezték üzembe, 2017-ben már le kellett volna állítani az eredeti tervek szerint, de a kormány ezt kitolta tíz évvel, miután nem sikerült finanszírozást találnia egy új nukleáris létesítmény építéséhez.

Az orosz kormány 2015-ben mintegy 270 millió dollár hitelt és 30 millió dollár támogatást nyújtott fontos biztonsági fejlesztésekhez, a korszerűsítési munkálatok várhatóan 2023-ban el is készülnek.

Az 1960-as évekbeli szovjet fejlesztésű, Jerevántól 35 kilométerre nyugatra található erőmű Örményország áramszükségletének nagyjából 40 százalékát termeli meg. Jurij Szvidirenko, a projekt orosz felelőse szerint pedig „egyértelműen tovább tud működni 2026 után”.

Új erőmű is tervben van

Tigran Melkonján örmény kormányzati illetékes leszögezte, az élettartam-kiterjesztés nem jelenti azt, hogy országa ne tervezne új atomerőművet építeni, az erről szóló döntés során figyelembe fognak venni minden körülményt.

Ara Marjanján örmény ENSZ-szakértő hangsúlyozta, hogy az erőműnek kulcsfontosságú szerepe van az ország energiabiztonságának garantálásában, ezért működésének fenntartása, illetve egy új reaktor megépítése elsődleges nemzetbiztonsági érdek Örményország számára.

Mindössze két létesítményünk van az ország energiabiztonságának garantálására: a Vorotan vízerőmű és a metsatori reaktor. Nem véletlen, hogy új energiabiztonsági stratégiánk alapján három lábon kell állni az energiatermelést illetően, az atomenergia pedig az ellátási rendszer szerves része – mondta Ara Marjanján.

A metsamori erőmű szeizmikusan igen aktív területre épült, és nem rendelkezik a megfelelő biztosítékokkal egy földrengés esetére. Ezt tetézi, hogy rendkívül közel van a fővároshoz. Az Európai Unió 2004-ben 200 millió eurót kínált Örményországnak, hogy abból finanszírozzák a leállítást, de Jereván visszautasította az ajánlatot.

XS
SM
MD
LG