Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakemberhiány miatt is csúszhat Paks 2 engedélyezése


A Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőterme 2019. június 25-én.
A Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőterme 2019. június 25-én.

Lassabban mehet Paks 2 átgondolt engedélyeztetése az Országos Atomenergia Hivatalnak, ha nem vehetnek fel elég szakembert hozzá.

Paks 2 szakszerű engedélyezése az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 30 éves "fennállásának legnagyobb volumenű eljárása", a kormány mégis tizedével vágta meg a hivatal tervezett létszámát 2019-ben, majd létszámstopot hirdetett.

Emiatt gondban van a szervezet, vette észre a 444.hu az OAH éves jelentésében. A szakemberhiány pedig önmagában is csúszásokat eredményezhet. A lap erre külön rá is kérdezett, az OAH pedig azt válaszolta, hogy ez "nem zárható ki".

Felirat a védett vezetési ponton a Paksi Atomerőmű közelében 2019. június 25-én.
Felirat a védett vezetési ponton a Paksi Atomerőmű közelében 2019. június 25-én.

"Továbbra is kihívást jelent a munkaerőhiány a hivatalnak. Még a 2019-es létszámzárlat során az OAH eredetileg tervezett létszámát közel tizedével csökkentették. A hivatal az előtte álló jelentős hatósági feladatokhoz és eljárásokhoz igazodva, ütemezetten határozta meg a munkaerő-szükségletet. Mindez jelentős kihívások elé állítja a szervezetet, mivel munkaerő-felvételre csak a kilépő, nyugdíjba vonuló munkatársak pótlásakor kerülhet sor. Ezt a helyzetet nehezíti, hogy jelenleg hazánkban a teljes nukleáris iparnak jelentős a mérnökszükséglete"

-írja az OAH jelentésében.

A hivatal szerint az ITM-et már 2018 óta próbálják meggyőzni, hogy több emberre lenne szükségük, de ehhez azóta is kormánydöntés kellene.

Az atomerőmű négyes reaktora 2019. június 25-én.
Az atomerőmű négyes reaktora 2019. június 25-én.

Ahogy az sem kizárt, hogy a magyar kormánynak is jól jönne a csúszás az engedélyezésben, mivel a 2013-ban letárgyalt orosz–magyar szerződés feltételei a jelenlegi környezetben még kevésbé tűnnek Magyarország számára előnyösnek.

A megállapodás magas kamatai miatt a magyar fél eddig előtörlesztett minden felmerülő költséget – írja a lap. Most viszont, leegyszerűsítve, már másra is jól jönne a pénz.

Az orosz hitel kamata jelenleg 3,95 százalékos, később felmehet 4,95 százalékig. Az orosz fél által a magyar kormány részére biztosított hitelkeret teljes összege 10 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon csaknem 3600 milliárd forint). A beruházó az orosz Roszatom, két olyan új erőművi blokkot kell építeniük, amilyenekből egy sem működik még az EU-ban.

Már maga koncepció is vitatott volt szakmai berkeken belül. A későbbi energetikai államtitkár például nem titkolta, hogy nem látja indokoltnak az állam paksi bővítését.

A Regionális Energetikai Kutatóközpont 2014-es tanulmánya pedig például azt mutatta be, hogy az eleve nagyon drága atomerőmű akkor érhetné meg, ha később sokáig magas áramárat feltételeznek. Emellett az amerikai és az európai tapasztalatok alapján átlagosan a tervezett idő kétszerese alatt sikerül befejezni egy atomerőművet, az előre tervezett költségek duplájáért.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG