Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még mindig száz felett a járvány miatti napi halálozások száma


Oltás a fővárosi Szent János Kórházban, 2021. május 6-án.
Oltás a fővárosi Szent János Kórházban, 2021. május 6-án.

Folyamatosan csökken a kórházi kezelésre és a lélegeztetőgépre szoruló fertőzöttek száma. A napi halálozási adatok azonban kitartóan maradtak száz felett. Oroszország megpróbálkozik a "Szputnyik Light" vakcinával, ami azt jelenti, hogy az érintetteknek csak az első felét adják be.

A járvány újabb 106 áldozatát jelentette be az állam pénteken. Őket is beleszámolva az összes közvetlen áldozat száma már 28 403 főnél jár, amivel Magyarország lakosságarányosan magasan világelső.

Kitartóan csökken viszont a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma. Egészen pontosan 3 855 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük pedig 445-en vannak lélegeztetőgépen.

Kicsit gyorsult az oltási ütem

Sikerült egy kicsit több első oltást beadni, mint hét korábbi napjain. Ez most nagyjából 50 ezer embert jelentett, amivel több mint 4 millió 203 ezer kapott már legalább egy oltást.

Azt is bejelentették, hogy némileg nőtt az oltásra regisztráltak száma, már több mint 4,8 millió regisztráltat tartanak nyilván.

Jöhet a Szputnyik Light

Oroszországban hivatalosan engedélyezték a Szputnyik Light vakcina használatát, írta az MTI. Ezt a Szputnyik V terméket finanszírozó állami Russian Direct Investment Fund (RDIF) jelentette be.

Korábbi hír, hogy az orosz fél nagyságrendi lemaradásban van a korábbi vállalásaihoz képest. Ezért kínai gyógyszercégekhez fordultak, miután nem tudják legyártani a külföldre ígért mennyiséget a Szputnyik-vakcinákból.

A Szputnyik Light valójában a két komponensű Szputnyik V vakcina első komponense. Az orosz fél szerint az egy dózis hatékonysága a védőoltás beadását követően 28 nappal 79,4 százalékos, az oroszországi lakossági oltási kampány során 2020. december 5. és 2021. április 15. között elvégzett megfigyelések alapján.

Korábbi közlés szerint a "Light" terméket elsősorban olyan országokban tervezik alkalmazni, ahol sürgős a járvány terjedésének megakadályozása.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG