Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megadják a tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának az EU-csúcson


EU-csúcstalálkozó
EU-csúcstalálkozó

A huszonhét tagállami vezető találkozóján elfogadásra váró zárónyilatkozat vázlatának kiszivárgott tervezete értelmében Ukrajna és Moldova is megkapja a tagjelöltséget.

„Az Európai Tanács úgy döntött, hogy megadja a tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának” – írták a Szabad Európa birtokába került dokumentumban. E szerint a két országot Georgia követheti majd, amennyiben a tbiliszi kormány eleget tesz bizonyos feltételeknek.

„Ezen országok és állampolgáraik jövője az Európai Unióban van” – hangsúlyozták.

A döntés elfogadásához egyhangú támogatásra van szükség, ami elemzők szerint minden bizonnyal meglesz.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter kedden úgy vélekedett, hogy az EU-ban egyetlen államnak sincs problémája az intézkedéssel, és több más kollégája hasonlóan nyilatkozott.

A példa nélküli lépésre a február 24-én kirobbant ukrajnai háború közepette kerül sor, amelyben már több tízezren vesztették életüket.

Újabb szankciók?

Az európai uniós tagállamok vezetőinek csütörtökön kezdődő kétnapos csúcsértekezletén az orosz kormányra nehezedő szankciós nyomás fenntartásának, illetve fokozásának lehetőségeiről is tárgyalni fognak.

„Folytatjuk a munkát a szankciók terén, ideértve a korlátozások végrehajtásának erősítését és megkerülésük megelőzését” – olvasható a zárónyilatkozatban.

Mint aláhúzták, a közösség továbbra is elkötelezett a további katonai segítségnyújtás mellett Ukrajna számára.

Az EU emellett a tervek szerint megismétli majd korábbi felszólítását, miszerint mihamarabb szabad és tisztességes választásokat kell kiírni Belaruszban, valamint szabadon kell bocsátani a politikai foglyokat, és tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, a demokratikus és a jogállamisági elveket.

A belarusz hatóságok az országot immár 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka győzelmét hozó, 2020-as vitatott elnökválasztás óta a korábbiaknál is brutálisabban elnyomják a tiltakozás minden formáját.

Jogvédők és ellenzéki politikusok szerint választási csalás történt. Az eredmény kihirdetését követő tömegtüntetéseken emberek ezreit vették őrizetbe, és hiteles jelentések szólnak arról, hogy sokukat megkínozták a biztonsági erők. A demonstrációk leverése során többen életüket vesztették.

XS
SM
MD
LG