Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megalázó, de ez a magyar gyakorlat – mondják ügyvédek az antifasiszta olasz nő fogva tartásáról


A 39 éves olasz Ilaria Salis a bíróságon Budapesten 2024. január 29-én
A 39 éves olasz Ilaria Salis a bíróságon Budapesten 2024. január 29-én

Diplomáciai botrány lett abból, hogy kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron vitték a bíróságra a tizenegy hónapja letartóztatásban lévő olasz tanárnőt, akit az antifasiszta utcai támadások megszervezésével és életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádolnak. Szülei és olasz politikusok szerint úgy vitték a tárgyalásra, mint egy kutyát, és embertelen módon tartják fogva.

„Mi, öreg gyakorló ügyvédek, ehhez sajnos hozzá vagyunk szokva” – mondta a Szabad Európának Magyar György, a 39 éves milánói tanárnő, Ilaria Salis védője. A nő az ügyészség szerint az egyik szervezője és tettleges résztvevője volt a tavaly februári budapesti antifasiszta utcai támadásoknak. Öt ilyen eset szerepel a vádiratban, amelyekben összesen kilenc ember sérült meg, közülük hatan súlyosan.

A büntetés-végrehajtás mindent túlbiztosít, előírás, hogy kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron kell szállítani a fogvatartottakat, ami sokszor nem indokolt, és megalázó – mondta az ügyvéd, aki szerint a bírósági folyosókon már nem kellene ezt a szigort alkalmazni.

Az olasz sajtónak nyilatkozva a vádlott szülei szörnyülködve mondták, hogy lányukat úgy vezették elő a tárgyalásra, mint egy kutyát. Olasz politikusok és közéleti szereplők is embertelennek és az európai szabályok megsértésének nevezték az eljárást, az olasz külügyminiszter tiltakozott, bekérették a római magyar nagykövetet. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök telefonon egyeztetett Orbán Viktorral, magyar kollégájával az ügyben.

Korábbi cikkünk a témában: Antifasiszta támadókat vett őrizetbe a rendőrség

Fogva tartásának körülményeiről is panaszkodtak a nő szülei, például ágyi poloskákról, nem megfelelő étkezésről tettek említést. Csak fél év után tudtak telefonon beszélni, amit szintén kifogásoltak.

Magyar György szerint ez mind igaz, de ehhez itthon már hozzá vannak szokva. Kevés változás történt, annak ellenére, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) már többször elmarasztalta a magyar államot, és jelentős kártérítést ítéltek meg raboknak.

Ilaria Salis az ügyvédjének is beszélt a rossz körülményekről, amit a cellatársai is megerősítettek. Magyar György szerint teljesen felesleges szigor volt, hogy fél évig nem engedték telefonálni a szüleivel.

A legnagyobb jogsértés azonban a védelemhez való jogának csorbítása az anyanyelvhasználat korlátozása miatt – mondta Magyar György. A törvény szerint minden külföldi állampolgárnak joga van anyanyelvének használatára az eljárás teljes tartama alatt, azon a nyelven kell megismernie a teljes nyomozati anyagot – magyarázta.

„Ezt ebben az eljárásban súlyosan megsértik, a vádiraton kívül nem ismerheti meg olasz nyelven az összes iratot, bizonyítékokat, szakértői véleményeket, a tanúk és a sértettek vallomásait, ezeket nem kapja meg” – fogalmazott.

Amikor ezt kifogásolták az előkészítő ülésen, a bíróság úgy reagált, hogy majd a következő tárgyaláson, májusban ismertetik olaszul is. Ez felháborító szerinte, a védekezés akadályozása, ami súlyos alkotmányos jogsértés, mert a tárgyalóteremben azonnal reagálni abban a lelkiállapotban nem ugyanaz, mint ha ugyan borzalmas börtönviszonyok között, de a cellájában készülhet a tárgyalásra – mondta az ügyvéd, aki szerint ezeket a sérelmeket orvosolni kell.

Ehhez kapcsolódóan: Még a látogató csecsemők pelenkájába is belenéznek az őrök – jogsértések a magyar börtönökben

Magyar György szerint az olasz nő tagadja a vádat, de nyelvi akadály miatt nem tudja cáfolni az ellene szóló terhelő adatokat. A vád életveszélyt okozó testi sértés kísérlete, ami tizenkét évig terjedő börtönnel büntethető, de bűnszervezetben elkövetve a kétszerese is kiszabható, ami huszonnégy év. Az ügyészi tizenegy éves ajánlat ennek a középértéke nagyjából – ismertette.

Ügyfele számára ez elfogadhatatlan, vállalja tettei következményét, de a tettlegességet tagadja, vitatja, hogy ő szerepel a felvételeken, egyedül azt ismeri el, hogy e-mailben kapcsolatban állt a többi gyanúsítottal – mondta Magyar György.

Hozzátette: ügyfele érdemben nem tud védekezni, éppen az előle elzárt terhelő bizonyítékok hiánya miatt, ezért nem tett vallomást, majd az iratok megismerése után fog.

Helsinki Bizottság: Alapvető európai normáknak nem felelnek meg a magyar börtönviszonyok

A Magyar Helsinki Bizottsághoz számtalan hasonló panasz érkezik magyar fogvatartottak hozzátartozóitól általában is, és konkrétan a Gyorskocsi utcai fogdára vonatkozóan, mint ami most előkerült az olasz nő ügyében. Ezek, mondhatni, tipikus panaszok – mondta a Szabad Európának Ivány Borbála, a jogvédő szervezet ügyvédje.

A letartóztatás, a régi előzetes eleve hátrányos fogva tartási forma az elítéltekhez képest is.

A telefonos kapcsolatfelvétel magyar rabok esetében is el szokott húzódni akár hónapokig, de a hat hónap nem jellemző, ahogy az olasz nővel történt. A szabályozás szerint harminc napon belül engedélyezni kell, majd harminc napon belül jóvá kell hagyni a kapcsolattartói listát. Ez egy bonyolult adminisztrációs folyamat – ismertette.

Folyamatosan próbálják elérni, hogy rövidüljön a procedúra, de eddig nem jártak sikerrel.

Az EJEB 2013-ban egy pilotítéletben rendszerszintű problémát állapított meg Olaszországgal szemben, 2015-ben Magyarországgal szemben is kimondták ugyanezt. Az EJEB mellett működő Miniszteri Bizottság, amely ellenőrzi a strasbourgi ítéletek végrehajtását, Olaszország esetében lezárta az ügyet, Magyarország esetében viszont még nem – mondta Ivány Borbála.

Az elmúlt csaknem tíz évben szerinte részben javultak a hazai börtönkörülmények, de még mindig vannak olyan helyek és gyakorlatok, amelyek nem felelnek meg az alapvető európai szabályoknak.

Kéz- és lábbilincsről a szabály szerint a biztonsági kockázat alapján döntenek, amit arányosan kellene megítélni, de tapasztalataik szerint az a gyakorlat, hogy szinte mindenkit bilincselnek és vezetőszáron visznek.

Láthatóan veszélytelen, akár idős embereket is látott már a Markó utcában csoszogni összebilincselt lábbal, kézzel, nejlonzacskót szorongatva, vezetőszáron, amit nagyon rossz érzés nézni.

Szerinte ez méltatlan, megalázó bánásmód, amely nem felel meg az európai sztenderdeknek és a büntetőítélet nélkül letartóztatottakat megillető ártatlanság vélelmének, mert azzal szembeni képet mutat.

Ivány Borbála konkrét panaszokról is beszámolt, amelyek a Gyorskocsi utcai fogda körülményeiről érkeztek hozzájuk, ahol az olasz nőt is fogva tartják. Ezek szerint „semmilyen egészségügyi ellátásra nincs lehetőség vagy hajlandóság. A börtönorvos szerint ha meghal, megpróbálják újraéleszteni” – írta egy panaszos. Egy másik rab a rokona beszámolója szerint nem kapja meg a gyógyszereit pánikbetegségére, és fogfájására sem kapott ellátást, de még fájdalomcsillapítót sem.

„A fiam börtönben van a Gyorskocsi utcában. Két hete voltam látogatáson, és a karja tele volt poloskacsípéssel. Volt idő, amikor a boltba nem vitték le, nem volt ennivalója, a börtönkosztról inkább ne is beszéljünk” – írta egy másik rab hozzátartozója.

A Büntetés-végrehajtás már hétfőn cáfolta a sajtóban megjelent volt cellatárs nyilatkozatát, miszerint a Budapesten raboskodó olasz antifasisztát patkányokkal, poloskákkal teli börtönben őrzik. A Bv. szerint az állítások valótlanok.

Az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. A patkányok jelenléte hazugság, a büntetés-végrehajtási intézmények magas higiéniás szabványoknak felelnek meg – írták a közleményben.

„A börtön attól börtön, hogy nem egy többcsillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja. Az intézetekben napi háromszori étkezést biztosítunk a raboknak, az ételek minősége biztosan nem közelíti meg egy Michelin-csillagos étterem színvonalát, de megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek” – közölték.

Szerdán pedig megmutatták azt a cellát, amelyben az olasz vádlottat tartják fogva. A 24.hu tudósítása szerint a BvOP illetéseke arról beszélt, hogy börtön attól börtön, hogy „nem egy többcsillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja”.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG