Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megállás nélkül zajlik a kelet-ukrajnai Bahmut ostroma


Kiégett épület Bahmutban 2023. február 27-én
Kiégett épület Bahmutban 2023. február 27-én

Helyszíni beszámolók szerint kritikus a helyzet a hosszú hónapok óta keményen ostromlott városnál, ahol az orosz hadvezetés szüntelenül próbál előretörni, tekintet nélkül a hatalmas veszteségekre.

A Donyeck megyei Bahmut környékén az ukrán haderő az elmúlt 24 órában nyolcvanöt támadást vert vissza. A környező településeken ráadásul újabb lövészárkokat ástak, ami jól mutatja, hogy a védelmi erők még közel sem adták fel a küzdelmet.

„Annyi lőszerre van szükségünk, amennyi csak lehetséges. Rengeteg orosz van még itt, és lőszerre van szükségünk ahhoz, hogy elpusztítsuk őket. Az ellenséges katonák száma nem érdekes. Ami számít, az a technológia” – jelentette ki Volodimir Nazarenko, az ukrán nemzeti gárda parancsnokhelyettese.

Ehhez kapcsolódóan: Világosan látszik, hogy melyik ország mennyire támogatta Ukrajnát

A megszállók már hosszú hónapok óta ostrom alatt tartják a várost, amely a háború egyik legvéresebb csatájának helyszínévé vált.

„Szüntelenül dúlnak a harcok Bahmutban. A helyzet kritikus” – mondta a hadnagy.

„Nem számolják a támadás során elszenvedett veszteségeiket. Egységeink feladata Bahmutban, hogy a lehető legnagyobb károkat okozzuk. Az ukrán föld minden egyes métere emberéletek százaiba kerül az ellenségnek” – tette hozzá.

Moszkva már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, és az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erőfeszítéssel próbálja bevenni a várost. Elemzők szerint ennek nem lenne komoly stratégiai fontossága, inkább szimbolikus jelentősége van, ami kihatással lehet a harci morálra is.

A kijevi vezérkar arról számolt be friss jelentésében, hogy az orosz hadsereg tovább folytatta a polgári célpontok támadását Donyeckben, Herszonban és Zaporizzsjában. Utóbbi két régióban összesen több mint negyvenöt települést ágyúztak az elmúlt nap során.

„Az ellenség folyamatosan megsérti a nemzetközi humanitárius jog normáit. Sebesült civilek, lerombolt toronyházak és lakóépületek” – írták.

Arról is beszámoltak, hogy Zaporizzsja megszállt részén a Wagner katonai magánvállalat zsoldosai több, orosz útlevéllel nem rendelkező helyi lakostól elvették az autóját, valamint kényszerrel a maguk nevére íratták sokak ingatlanját a herszoni Bojovében.

„Idén március elsejéig mintegy kétszáz embert vittek el ismeretlen helyre a településről az úgynevezett szűrési folyamat (egyfajta erőszakos átvilágítás) céljából, és orosz zsoldosok költöztek be a házaikba” – húzták alá.

Ehhez kapcsolódóan: Elemzés - A kínai javaslat elvezethet az ukrajnai háború végéhez? Nem egészen

Aggodalmak Kínával kapcsolatban

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok további 400 millió dolláros katonai támogatási csomag bejelentésére készül. Ez a várakozások szerint főleg lőszereket, illetve páncélozott hídvető járműveket fog tartalmazni.

Washington az invázió tavaly február 24-ei kezdete óta már közel 32 milliárd dollár értékben szállított fegyvereket Ukrajnának.

Pénteken Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban fogadja Olaf Scholz német kancellárt, s a találkozón bizonyára azon hírszerzési értesülések is napirenden lesznek, amelyek szerint Kína fegyverszállításokról dönthet Oroszország számára. Peking ezt tagadja.

Ehhez kapcsolódóan: Rövid kétoldalú megbeszélést folytatott az amerikai és az orosz külügyminiszter

Névtelenséget kérő tisztségviselők szerint az amerikai kormány próbálja felmérni, hogy legközelebbi szövetségesei ebben az esetben hogyan viszonyulnának szankciók kivetéséhez Kínával szemben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG