Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megállt az orosz haderő előrenyomulása, de a támadások folytatódnak


A lebombázott színház Mariupolban 2022. március 17-én
A lebombázott színház Mariupolban 2022. március 17-én

Hírügynökségi jelentések szerint megakadt az orosz hadsereg előrenyomulása Ukrajnában, azonban a megszálló katonák továbbra is nagy erőkkel támadnak több várost, ami sok civil áldozatot követel.

Az ostromlott Mariupolban még jelenleg is túlélők után kutatnak a romok között, miután előző nap Oroszország lebombázott egy színházat, amelyben ezernél is több civilt, nőket és gyerekeket helyeztek el.

„Az óvóhely áll. Most a romokat takarítják el. Vannak túlélők. Nem tudunk egyelőre semmi pontosat mondani az áldozatok számáról” – közölte Petro Andruscsenko polgármesteri tanácsadó telefonon a Reuters hírügynökséggel.

Moszkva tagadja, hogy csapást mért volna a színházra, amelynek udvarára műholdfelvételek szerint az ukrán biztonsági erők felfestették a gyerekek feliratot, figyelmeztetve arra, hogy óvóhelyről van szó, nem katonai célpontról.

Híradások szerint a dél-ukrajnai Mariupolban a legrosszabb a humanitárius helyzet, emberek százezrei rekedtek a házak pincéjében élelmiszer, ivóvíz, fűtés és áram nélkül. Az orosz hadsereg a héten már kiengedett menekülőket a városból, de még mindig blokkolja a segélyszállítmányok célba juttatását.

Vjacseszlav Csausz, a Kijevtől északra fekvő Csernyihiv megye állami közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy a regionális központban az elmúlt 24 órában 53 civil vesztette életét a heves bombázásban. Ezt független forrásból nem lehet megerősíteni.

A főváros Darnyitszkij negyedében csütörtökre virradóra egy lelőtt rakéta roncsai megrongáltak egy lakóépületet, többen meghaltak. A lakókat evakuálták a toronyház magasabban lévő emeleteiről, és most itt is túlélők után kutatnak.

Nem látszik a feszültség enyhülése

Csütörtökön immár a negyedik hetébe lépett a valószínűleg mindössze néhánynaposra tervezett orosz invázió. Bár mindkét fél előrelépésről számolt be a béketárgyalásokon, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyelőre nem sok jelét mutatta az enyhülésnek. Szerdai televíziós beszédében keményen gyalázta a Nyugatot, illetve a szerinte annak zsoldjában álló oroszországi „gazembereket és árulókat”, akiket „az orosz nép egyszerűen ki fog köpni, mint a véletlenül bekapott muslincát”.

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese kijelentette, hogy az Egyesült Államok fűti az undorító oroszellenességet, így próbálva térdre kényszeríteni az országot. „Nem fog működni, Oroszországnak megvan az ereje arra, hogy a helyére tegye minden arcátlan ellenségét” – szögezte le.

Az ukrán hadsereg a súlyos túlerő ellenére egyelőre sikerrel megakadályozta, hogy az oroszok bármely nagyobb várost ellenőrzésük alá vonják. Az országból ugyanakkor már több mint hárommillióan menekültek el, és emberek ezrei vesztették életüket, katonák és civilek vegyesen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön videokapcsolaton keresztül felszólalt a német szövetségi parlament ülésén. Beszédében aláhúzta, hogy nyolcvan évvel a második világháború után ismét olyan agresszió zajlik Európában, amelynek célja egy nép eltörlése a föld színéről.

„A politikusok minden évben megismétlik, hogy soha többé. De most láthatjuk, hogy ezek a szavak egyszerűen értéktelenek. Európában egy nép elpusztítása zajlik éppen, mindent megpróbálnak lerombolni, ami kedves a számunkra, amiért élünk” – mondta az egyébként zsidó származású államfő a holokausztra utalva.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG