Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is nagy hasznát veszi a török drónoknak az ukrán hadsereg


Bayraktar TB2 drón az észak-ciprusi Geçitkale támaszponton 2019. december 16-án
Bayraktar TB2 drón az észak-ciprusi Geçitkale támaszponton 2019. december 16-án

Az orosz hadsereg immár három hete tartó bombázása ellenére Ukrajna fegyveres erői továbbra is váratlanul sikeresen védekeznek a török gyártású, viszonylag olcsó Bayraktar TB2 pilóta nélküli repülőgépek bevetésével.

A könnyű, lézerirányítású rakétákkal felszerelt drónt alapvetően olyan konfliktusokra tervezték, amelyekben az ellenfél hadereje alacsony technológiai színvonalon áll. Ezért a nyugati katonai szakértőket is meglepte, hogy Ukrajnában az orosz inváziós erők ellen is komoly sikereket értek el az eszköz használatával.

„A TB2-eseknek nem kellene jelentősebb hatással lenniük, mivel közepes magasságon, lassan repülő gépekről van szó, nagy elektromágneses jellel és radarkeresztmetszettel. Az oroszoknak pedig nagyon hatékony légvédelmi rendszereik vannak, úgyhogy le kellene tudniuk őket lőni. A terep rendkívül nyílt és jó radarlefedettséget biztosít” – mutatott rá Jack Watling, a londoni Royal United Services Institute elemzője.

„Az ukránok alapvetően alacsonyan repülnek, majd hirtelen a magasba emelkednek, és lecsapnak velük. Olyan célpontokat támadnak, amelyek épp kínálkoznak” – tette hozzá.

Watling hangsúlyozta, hogy mivel az orosz hadsereg egyre szervezettebben települ, csökken a pilóta nélküli repülőgépek bevethetősége is, az ukrán erőknek ezért körültekintőnek kell lenniük, hogy mikor döntenek a használatuk mellett.

Propagandaértéke is van

A török drónokkal végrehajtott támadások a közösségi médiában is jót futottak, az orosz páncélosok megsemmisítéséről készített felvételek fontos eszközévé váltak az ukrán információs hadviselésnek.

„Amíg be tudnak repülni és fel vannak fegyverezve, hasznosak – jórészt a propaganda számára. Ezek a videók megigézik az embereket, ugyanis magas felbontásban láthatók rajtuk a légicsapások” – emelte ki Aaron Stein, az amerikai Foreign Policy Research Institute kutatási igazgatója.

A Bayraktar TB2-ből már több mint egy tucatnyi ország, köztük Azerbajdzsán, Egyiptom, Líbia és Marokkó is vásárolt. Ukrajna három éve, 2019-ben döntött a beszerzés mellett, és már a keleti szakadár tartományok lázadóival folytatott harcokban is bevetette őket.

Törökország nem hozta nyilvánosságra az üzlet részleteit, így azt sem tudni, hogy az ukrán hadsereg hány ilyen eszközzel rendelkezik. A becslések húsz és ötven közé teszik ezt a számot.

A szálak a török elnökig vezetnek

Az elérhető információk szerint a kétmillió dollárnál valamivel kevesebbe kerülő drónokat a Bayraktar védelmi ipari cég gyártja, amely Recep Tayyip Erdoğan török elnök veje családjának tulajdonában van.

A gépnek kulcsszerepe volt Halífa Haftar líbiai hadúr 2019-es leverésében és a 2020-as hegyi-karabahi háború eldöntésében, de Ankara a törökországi, iraki és szíriai kurd fegyveresek ellen is többször használta.

Az Egyesült Államok szerdán újabb nyolcszázmillió dolláros katonai segítséget jelentette be Ukrajna számára. A szállítmányban a légvédelmi és páncéltörő rakéták, lőszerek és egyéb felszerelések mellett amerikai, pilóta nélküli repülőgépek is lesznek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG