Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megbénította a koronavírus-járvány a Fővárosi Közgyűlést


A Fővárosi Közgyűlés ülése, középen Karácsony Gergely főpolgármester a Városházán 2020. szeptember 30-án.
A Fővárosi Közgyűlés ülése, középen Karácsony Gergely főpolgármester a Városházán 2020. szeptember 30-án.

Az utóbbi napokban egyre több fővárosi kerület polgármesteréről derült ki, hogy koronavírusos. A helyzet oda vezetett, hogy határozatképtelenné vált a Fővárosi Közgyűlés, emiatt nem tartották meg a szerdai ülést.

A rendkívüli helyzet miatt Karácsony Gergely főpolgármester olyan jogszabály-módosítást kezdeményezett a kormánynál, ami lehetővé tenné a fővárosi közgyűlés megtartását online formában.

Az utóbbi napokban több polgármesterről kiderült, hogy koronavírusos, van aki karanténban van, mások a teszteredményekre várnak, így alakulhatott ki szerdára az a helyzet, hogy a közgyűlés határozatképtelenné vált.

Többeknek súlyos tünetei vannak

Koronavírusos és tünetei is vannak Pikó András VIII. kerületi polgármesternek. Józsefváros első embere a közösségi oldalán számolt be arról, hogy pozitív lett a tesztje. Azt írta, hogy október 23-án délután jelentkeztek nála a tünetek, "tipikus, tüdőgyulladásra utaló jelek: száraz köhögés, enyhe láz és néha elviselhetetlenségig fokozódó izomfájdalom" , mint írja, közben kiderült, hogy nincs tüdőgyulladása, a betegség egyelőre nincs hatással az önkormányzat és a polgármesteri hivatal működésére. Általános helyettese, Szili-Darók Ildikó alpolgármester vette át az önkormányzat irányítását.

Borbély Lénárd, Csepel 39 éves fideszes polgármestere kórházba is került, mert a múlt heti pozitív teszt után a hétvégén súlyosbodott az állapota, és kiderült hogy kétoldali tüdőgyulladása van.

Ábel Attila csepeli alpolgármester is megkapta a fertőzést, ő szombat este értesült a pozitív teszteredményről, a közösségi oldalán azt írta, hogy egy hete vannak tünetei.

Ellentmondásos jogi helyzet a maszkrendeletek körül

Karácsony Gergely főpolgármester arról írt a közösségi oldalán, hogy a közgyűlést a lehető legkorábbi időpontban pótolják. Mint írja a szerdára tervezett döntéseik közül a maszkviselési rendelet visszavonása kapott nyilvánosságot, a korábbi fővárosi rendeletet felülírja a kormányrendelet, az van érvényben.

A kormány szeptember 21-én hozott rendelete szigorúbban szabályozza a maszkviselés szabályait, mert kimondja, hogy hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Az önkormányzati rendeletben megengedett sál, kendő már nem elégséges.

Az elmaradt ülés napirendi pontjai között szerepelt még a főváros költségvetésének átalakítása, amire a kormányzati elvonások és a járvány okozta többletköltségek miatt lenne szükség, illetve a Blaha Lujza tér rekonstrukciója, amit az állammal kötött szerződés alapján 2021 végére be kellene fejezni.

XS
SM
MD
LG