Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megbüntették a norvég kormányfőt a járványellenes szabályok megsértéséért


Erna Solberg norvég miniszterelnök Litvániában, 2020. szeptember 8-án
Erna Solberg norvég miniszterelnök Litvániában, 2020. szeptember 8-án

Pénzbírságot szabtak ki Erna Solberg norvég miniszterelnökre, amiért többen vettek részt a 60. születésnapi ünnepségén, mint azt az országban hatályos, koronavírus-járvány elleni korlátozások engedélyezték volna.

A skandináv állam hatóságai arról tájékoztattak pénteken, hogy a miniszterelnököt 20 ezer norvég koronára (mintegy 700 ezer forintra) büntették a családi esemény megszervezése miatt, miközben tudhatta, hogy a megengedett tíz főnél többen, tizenhárman lesznek. Mint közölték, ő választotta ki az éttermet is, ahova asztalt foglaltak, noha a vacsorán végül nem vett részt valamilyen szemprobléma miatt.

„Bár a jogszabályok azonosak mindenki számára, nem mindenki egyenlő a törvény előtt. Ezért is helyes a pénzbírság kiszabása a társadalom szabályokba és korlátozásokba vetett bizalmának fenntartása érdekében” – hangsúlyozta Ole Saeverud rendőrfőnök.

„Jobban kellett volna ismernem a szabályokat”

A már a második mandátumát töltő kormányfő elismerte, hogy „nem ellenőrizte kellően alaposan az előírásokat”.

„Nekem, aki mindennap kiállok a norvég emberek elé, és a fertőzés korlátozásáról beszélek nekik, jobban kellett volna ismernem a szabályokat” – mondta Solberg az NRK közszolgálati csatornának, hozzátéve, hogy be fogja fizetni a büntetést.

A norvég járványellenes szabályok tíz főben korlátozzák a kültéri rendezvényeken részt vevő emberek számát. Ezzel szemben a Geilo síparadicsomának egyik éttermébe szervezett, február végi ünnepségen tizenhárman vettek részt, mindannyian rokonok.

Senki mást nem büntettek meg a meghívottak közül, ahogy a kérdéses éttermet sem, noha azt kimondták, hogy szabályt sértettek.

Erna Solberg a szigorúbb korlátozások pártján állt a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Norvégiában regisztrálták Európa-szerte az egyik legalacsonyabb fertőzöttségi és halálozási adatokat. Az esetszám megugrása azonban március végén az előírások szigorítását eredményezte.

Készült a Norway Today, az NRK és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG