Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megérkeztek a munkagépek, tovább küzdenek a kikötő ellen a földvári civilek


Kárpátaljáról érkezett gyerekek a balatonföldvári Riviéra Hotel strandján 2018. június 1-jén (képünk illusztráció)
Kárpátaljáról érkezett gyerekek a balatonföldvári Riviéra Hotel strandján 2018. június 1-jén (képünk illusztráció)

Herényi Károly vezetésével harcolnak a helyiek Balatonföldváron a Nyugati strandra tervezett kikötő ellen, amely újra építési engedélyt kapott, annak ellenére hogy egy bíróság már kimondta: a beruházás ellentétes a helyi építési szabályzattal. A polgármester azonban másképp gondolja, a munkagépek pedig már fel is vonultak a helyszínen. A civilek azonban minden jogi lehetőséget bevetnek.

Néhány hete kötött bérleti szerződést az önkormányzat a kivitelező Balabo Kft.-vel egy felvonulási területre, amelyet azóta bekerítettek, megérkeztek a munkagépek, zúzott követ és csöveket szállítottak oda, vagyis elkezdődtek az előkészületek – mondta a Szabad Európának Herényi Károly volt MDF-es politikus, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület vezetője.

Azonnali jogvédelmet kértek a bíróságtól, ami azt jelenti, hogy le kell állítani a munkálatokat, amíg nem születik jogerős bírósági döntés az építési engedélyről, amely ellen három bírósági beadvány is készült – tette hozzá.

Herényi Károly emlékeztetett arra, hogy tavaly szeptember 5-én a Pécsi Közigazgatási Bíróság úgy döntött, hogy nem építhető kikötő a balatonföldvári Nyugati strandra, mert az ellentétes a helyi építési szabályzattal, amely kimondja, hogy a strandok területe és funkciója nem változtatható meg. A bíróság ezért hatályon kívül helyezte a Veszprém Megyei Kormányhivatal által kiadott építési engedélyt.

Korábbi cikkünk a témában: Munkaterület lett a balatonföldvári strand, zöld jelzést kapott a kikötőépítés

A tiltakozók szerint ha a strandra kikötőt építenek, akkor megváltozik a funkciója, és a területéből is jelentős részt elvesznek, mert a szabályok szerint a mólók százméteres körzetében nem lehet fürdeni, ami lényegében lefedi az egész strandot.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal új eljárást indított, és novemberben, másfél nap alatt kiadta az új építési engedélyt, arra hivatkozva, hogy a helyi jegyző szerint a kikötőberuházás nem ellentétes a helyi építési szabályzattal.

A civilek három bírósági beadványban támadták meg az új építési engedélyt, de még nincs kijelölve tárgyalási nap, pedig harminc napon belül meg kell tartani – mondta Herényi Károly, aki szerint egy jogerős bírósági döntést nem írhat felül egy helyi jegyző nyilatkozata.

„Egyáltalán nem vagyunk kikötőellenesek, elég nagy a Balaton, de az, hogy egy strandra építsenek kikötőt, hát ilyen hülyeséget ki hallott még? Hát az strand. Oda évente negyvenezer ember jár” – fogalmazott Herényi Károly.

Most 165 hajótulajdonos meg az építtető és a kikötőtulajdonos érdekeit fontosabbnak tartják, mint negyvenezer ember strandolási lehetőségét – tette hozzá.

Korábbi cikkünk a témában: Nem hagyják a strandjukat a földváriak, megtámadják a kikötőépítést engedélyező határozatot

Arra várnak és abban bíznak, hogy a Pécsi Közigazgatási Bíróság az új építési engedélyről is kimondja, hogy ellentétes a helyi építési szabályokkal, ahogy már korábban is megtette.

Ez egy luxusberuházás, egy hajó negyven-ötvenmillió forint, a kikötőhely bérlése évi több millió forint, ez nem a hétköznapi emberek érdekeit szolgálja – hangsúlyozta a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület vezetője.

Herényi Károly azt is kifogásolta, hogy nem volt társadalmi egyeztetés a tervezett beruházásról, nem kérdezték meg az embereket, és 2019-ben, az új önkormányzat megalakulása után három héttel bejelentették, hogy a strandra kikötő épül. A kampányban erről szó sem volt – hívta fel a figyelmet.

Balatonföldvár önkormányzata január 20-án adott ki közleményt, amely szerint átadták a munkaterületet az e-kikötő kivitelezőjének. Az önkormányzat szerint a beruházó rendelkezik a szükséges engedélyekkel, be is mutatta. A polgármester szerint a városnak továbbra is alapvető érdeke, hogy a csaknem húsz éve napirenden lévő fejlesztés megvalósuljon.

Az önkormányzat korábbi közleménye szerint a kikötő létesítése összhangban van a helyi építési szabályzattal, álláspontjuk szerint a bírósági ítélet téves jogértelmezésen alapszik. A fideszes Holovits Huba polgármester szerint a beruházás megvalósítása, különösen a mostani gazdasági helyzetben létkérdés Balatonföldváron. A beruházás esetleges elmaradása hosszú távon évtizedekkel vetné vissza a város fejlődését, az elmaradó bevétel rövid távon veszélyezteti a város gazdálkodását, akár drasztikus helyi adóemeléshez és megszorításokhoz vezethet – olvasható az önkormányzat tavaly szeptemberi közleményében. Szerkesztőségünk megkereste az önkormányzatot, amint válaszolnak kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrendet kihasználva a polgármester e-kikötő építésére írt ki pályázatot, amelyet egyedüli indulóként a beruházásra 897 millió forintos állami támogatást nyert Balabo Kft. nyert.

Eredetileg 1,6 milliárd forintból 2,3 hektár vízfelületű, összesen 2,8 hektáros, 175 hajó befogadására alkalmas két, 311, illetve 225 méteres, a Balatonba nyúló mólószárral határolt kikötő szerepelt a tervben. Ez kettévágná a strandot egy 900 és egy 700 négyzetméteres részre. Később a 225 méteres mólót 380 méteresre nyújtották, vagyis az eredeti tervekben bemutatottnál is nagyobb kikötő épülne.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG