Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghiúsult bombamerénylet miatt ítéltek el egy iráni diplomatát Európában


Rik Vanreusel, az Iráni Ellenállási Nemzeti Tanács ügyvédje, az antwerpeni bíróságnál 2021. február 4-én
Rik Vanreusel, az Iráni Ellenállási Nemzeti Tanács ügyvédje, az antwerpeni bíróságnál 2021. február 4-én

Húsz év börtönbüntetésre ítélték egy magas rangú iráni diplomatát, aki bombamerényletet tervezett egy száműzetésben élő ellenzékiekből álló csoport gyűlésén. Az Európai Unióban először folytattak tárgyalásokat egy iráni tisztviselő terrorizmus gyanúja miatti ügyében az 1979-es forradalom óta.

A belga ügyészség szerint Asszadolah Asszadi bécsi diplomatát terrorizmus kísérletével vádolták meg, és találták bűnösnek, miután bombát akart robbantani 2018. júniusában az Iráni Ellenállási Nemzeti Tanács (NCRI) Párizs közelében megtartott gyűlésén. A tervet azonban meghiúsította a német, a francia és a belga rendőrség.

Három másik iránit is elítéltek bűntársi szerepük miatt, akikre 15, 17, illetve 18 év börtönt szabtak ki.

A háromból Asszadi két bűntársát Belgiumban tartóztatták le, náluk robbanóanyagokat és egy detonátort is találtak.

Asszadit, aki nem volt hajlandó megjelenni a bíróságon, németországi nyaralása közben tartóztatták le és adták át Belgiumnak.

A férfi a diplomáciai immunitásával takaródzik

Ügyvédje, Dimitri de Beco elmondta, hogy a büntetőeljárás során az iráni férfi diplomáciai mentességével próbált élni. A 2018-as gyűlés résztvevőit képviselő ügyvédek úgy érveltek azonban, hogy a diplomáciai mentelmi jog mögé nem lehet elbújni egy terrortámadás megszervezése esetében.

„A döntés két dologra mutat rá: arra, hogy egy diplomata nem rendelkezik mentességgel bűncselekmények esetében ... és arra, hogy az iráni állam felelősséggel bír egy esetleges vérengzés miatt" – mondta Georges-Henri Beauthier belga ügyész az újságíróknak az antwerpeni bíróság épülete előtt.

Az újságírókat és a nyilvánosság tagjait nem engedték be a tárgyalóterembe, amelyet rendőrökkel és páncélozott járművekkel őriztek miközben rendőri helikopterek köröztek az épület fölött. Az egyik védőügyvéd fellebbezést javasolt, bár nem világos, hogy Asszadi szeretne-e fellebbezni.

Asszadi valószínű kém volt

„Megállapítható, hogy az iráni rezsim állami szinten használja fel a terrorizmust és ebben az iráni rezsim legmagasabb szintjei is érintettek" - mondta Shahin Gobadi, az NCRI részét képező ellenzéki iráni Népi Mudzsahedin Szervezet párizsi szóvivője a bíróság épülete előtt.

Az Iráni Iszlám Köztársaság tagadta, hogy részt vett volna a meghiúsított merényletkísérletben, mondván, hogy mindez csak egy nyugati csapda.

Francia tisztviselők szerint Asszadi hírszerzésért volt felelős Dél-Európában és Teherán parancsára cselekedett. Irán többször is visszautasította ezeket a vádakat, arra hivatkozva, hogy az NCRI – amelyet Teherán terrorista csoportnak tart – állításai hamisak.

Több iráni disszidensekkel kapcsolatos gyanús ügy

Több európai ország is azzal vádolja Iránt, hogy valószínűleg közük van több más európai merénylethez is, amelyeket iráni disszidensek ellen terveztek. Gyanúsnak tűnik két, 2015-ben és 2017-ben elkövetett hollandiai gyilkosság, illetve meghiúsítottak egy merényletet Dániában is.

Teherán tagadta, hogy bármelyik ügyhöz is köze lett volna.

Az NCRI a száműzött iráni ellenzéki csoport, a Mudzsahedin Khalk (MEK) politikai szárnya, amely az Iszlám Köztársaság megdöntésére törekszik.

Az Egyesült Államok 2012-ig terrorista csoportként tekintett a MEK-re. Egy lobbikampányt követően ezt a minősítést visszavonták, mert a szervezet megígérte, hogy felszámol a militáns erőszakkal.


Készült a Reuters és a Szabad Európa iráni szerkesztőségének tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG