Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betiltották a Signal alkalmazást Iránban


Mobilozó emberek sziluettje, a háttérben pedig a Signal, a Whatsapp és a Telegram ikonjai. 2018. március 28.
Mobilozó emberek sziluettje, a háttérben pedig a Signal, a Whatsapp és a Telegram ikonjai. 2018. március 28.

„Illegális tartalomra” hivatkozva elérhetetlenné tették Iránban a Signal üzenetküldő alkalmazást. A tikosított alkalmazás azután vált népszerűvé Iránban, hogy blokkolták a Telegram hálózatát, és hogy a WhatsApp új, gyengébb adatvédelmi irányelveket vezetett be.

„Az alkalmazást az Illegális Tartalmakat Kijelölő Munkacsoport utasítására eltávolítottuk” – ez az üzenet fogadta a napokban azokat az iráni felhasználókat, akik megpróbálták letölteni a Signal nevű alkalmazást az Iránban népszerű Cafebazaar és Myketappstore webáruházakból. Az említett munkacsoport az iráni kormány egyik szerve, amely az internet korlátozásáért felelős.

Iránban hosszú ideje szigorú állami cenzúra működik, az internetszolgáltatók a törvények alapján blokkolnak számos, politikailag problémásnak ítélt weboldalt, köztük a legnagyobb nyugati hírportálokat és a közösségi oldalakat (Facebook, Twitter).

A Signal instant üzenetküldő feltehetően azért zavarta a rezsimet, mert az alkalmazás, szemben a legtöbb hasonló programmal, nem gyűjt adatokat a felhasználóról, azaz alkalmas tikosított üzenetek küldésére. Így például arra is, hogy ellenzékiek titokban terjeszthessenek rajta betiltott tartalmakat.

Nem akarják, hogy ez legyen az új Telegram

A Signal az elmúlt napokban az egyik legtöbbet letöltött alkalmazássá vált Iránban. Ez összefügg azzal, hogy januárban az Iránban is népszerű WhatsApp üzenetküldő és közösségi alkalmazás fejlesztői bejelentették, hogy változtatnak korábbi adatvédelmi politikájukon: azoknak, akik továbbra is használni akarják a platformot, el kell fogadniuk, hogy adataikat a Facebook anyavállalattal is megosztják. A bejelentés hírére világszerte felhasználók milliói vándoroltak át a WhatsAppról a titkosított Signalra.

Nima Fatemi amerikai adatbiztonsági szakértő a Twitteren azt írta: Irán a Signal betiltásával ezt a vándorlást próbálja lelassítani, mert attól tartanak, idővel a Signal hasonló népszerűségre tehet szert, mint a tavalyelőtt betiltott Telegram.

Azok a felhasználók, akik korábban letöltötték a Signalt, még be tudnak jelentkezni, de a Telegram példája alapján csak idő kérdése, hogy a teljes hálózatot blokkolják.

A Telegram közösségi alkalmazást 2019-ben tették elérhetetlenné Iránban, ekkorra az ország 81 milliós lakosságának mintegy fele regisztrált már a hálózatba. Az iráni kormánytól független, cenzúra nélkül működő hálózat egyik legnépszerűbb csatornája az Amadnews volt, amely részletesen tudósított a 2017-2018-as tüntetésekről és a tüntetők elleni karhatalmi erőszakról. Emiatt a csatornát működtető Ruhollah Zamot tavaly decemberben halálra ítélték és kivégezték erőszakra való buzdítás vádjával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG