Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy eséllyel meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot


Kilakoltatás Sárospatakon 2011-ben
Kilakoltatás Sárospatakon 2011-ben

Jövőre is megmaradhat a hiteltörlesztési moratórium, de aligha a jelenlegi formájában. A kiskereskedelem lett a járvány nyertese, így az Emagnak lesz miből kifizetni a bírságot. A jegybank tulajdonában lévő cég Matolcsy György fiától rendel bútort. Ez a Szabad Európa heti gazdasági összefoglalója.

Az elmúlt hetekben zajlottak a tárgyalások a kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség részvételével arról, hogy mi legyen a június végéig tartó hitelmoratóriummal. A Portfolio.hu értesülése szerint az a döntés született, hogy a hiteladós-segítő programot kitolják két hónappal, augusztus végéig. És addig lefektetik egy új hitelmoratórium alapjait, amely jövő június 30-ig lenne érvényben.

Ennek az új szisztémának már nem sok köze lesz a koronavírus-járványhoz, de annál több a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásokhoz. A Portfolio szerint a moratórium kivezetésének 2022 közepére kitolt határidő inkább politikai, mint gazdasági, pénzügyi szempontból indokolt. A lap szerint a kormány „azt semmiképpen sem szerette volna, hogy adósok tömegei kerüljenek a 2022 tavaszi választások előtt nehéz helyzetbe a moratórium megszűnése miatt, és hogy a hitelek nem fizetése politikai témává váljon”.

A gazdasági portál értesülése szerint nem automatikus jelleggel lesz elérhető a moratórium, vagyis nem azok vehetik majd igénybe, akik passzívan benne maradnak, hanem csak azok, akik jelentkeznek a bankjuknál, és belépnek. Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem lehet majd ki-be lépkedni: aki igénybe veszi augusztus 31-ig a hosszabbítást, az már csak kiléphet, visszalépni nem tud majd.

Nyitott kérdés még, hogy kik lesznek jogosultak a moratóriumra. A bankok azt szeretnék, hogy csak a veszélyeztetett adósokra kiterjedő módon hosszabbodjon meg a moratórium.

Egy kilakoltatott nő panaszkodik a rendőröknek Sárospatakon, 2011-ben
Egy kilakoltatott nő panaszkodik a rendőröknek Sárospatakon, 2011-ben

Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese a Világgazdaságnak azt mondta, hogy: „A moratórium eredményeként 2020 végéig 1 700-1 800 milliárd forint, vagyis a tavalyi GDP 3,6-3,8 százalékát kitevő elhalasztott törlesztés maradhatott a reálgazdaságban.”

Tállai András szerint most azt kell vizsgálni, hogy a fizetéskönnyítő eljárás célzott továbbvitele mellett miként biztosítható, hogy a pénzintézetek a hitelezés folyamatos fenntartásával tudják segíteni a gazdaság koronavírus-válságot követő újraindulását. A cél tehát az, hogy azoknak az ügyfeleknek biztosítsák a továbbiakban is a védernyőt, akiknek gazdasági helyzetük ezt szükségessé teszi.

Matolcsy fiától rendeltek bútort a Postapalotába

Nem volt törvénysértő Matolcsy Ádám bútorbiznisze, nem történt hűtlen kezelés, annak még a gyanúja sem állt fenn – írta a Népszava. A lap korábbi cikke alapján Vadai Ágnes aggályosnak tartotta, hogy a Matolcsy György fiának érdekeltségébe tartozó cég szállít bútort a Matolcsy György által vezetett jegybank ingatlanbefektető cége által felújított egykori Postapalotába.

A Demokratikus Koalíció képviselője írásbeli kérdéssel fordult Polt Péterhez. A legfőbb ügyész ezt feljelentésként értékelte, vizsgálat indult. A Nemzeti Nyomozó Iroda Vadai Ágnessel azt közölte, etikai kérdéseket esetleg felvethet, hogy az ingatlan bútorozását a Matolcsy Ádám érdekeltségi körébe tartozó cég végzi el, de ez nem indokol büntetőjogi intézkedéseket. Matolcsy Ádám korábban a Népszavának nem cáfolta, hogy cége, a Balaton Bútor Kft. termékei kerültek a Buda Palotává átkeresztelt ingatlanba, de tartotta magát korábbi ígéretéhez, hogy cége nem indul sem az MNB, sem leányvállalatai közbeszerzésein.

A Népszava ugyanakkor emlékeztet rá, nem is volt közbeszerzés, az ingatlan felújítását összefogó MNB-Ingatlan Kft. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá. Az MNB-Ingatlan annyit közölt, a kivitelező cég 2,4 milliárd forintért vállalta el a többszintes palota belső bútorozását.

A járvány nyertese az online kereskedelem lett

A járvány megtörte a magyar gazdaság lendületét, a 2013 óta bővülő gazdaság tavaly öt százalékkal csökkent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország számokban, 2020 című kiadványából. A Telex.hu cikke szerint az autógyártásnak is betett a globális pandémia (-11%), a turizmus drasztikusan, 60 százalékkal esett vissza, a csomagszállítás, netes kiskereskedelem viszont brutálisan bővült a koronavírus hatására.

Az ipar bruttó hozzáadott értéke 4,9 százalékkal csökkent, azon belül is az autógyártás 11 százalékos visszaesése volt meghatározó. A KSH kiadványát összefoglaló MTI szerint a tavaszi mélypont után a leggyorsabban az akkumulátorgyártás talált magára, ami éves szinten dinamikusan, 13 százalékkal nőtt. Ezen kívül csak a gyógyszergyártás, az élelmiszeripar, valamint az elektronikai ipar bővült.

Tavaly a vendégéjszakák száma 58 százalékkal maradt el a 2019-estől, de ennél is jobban visszaesett a külföldi vendégek száma és a nagyobb szállodák forgalma. A megelőző három évben mindig két számjegyű növekedést elérő építőipar kibocsátása 2020-ban 9,1 százalékkal csökkent, amiben a járvány mellett szerepet játszott az út- és vasútfejlesztésre irányuló nagy állami megrendelések kifutása is. A járvány nagy nyertese a csomagküldő és internetes kiskereskedelem, ami 42 százalékkal magasabb bevételt ért el, mint egy évvel korábban.

Komoly bírságot kapott az Emag

A Gazdasági Versenyhivatal 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az Emag online áruház üzemeltetőit, az Emag elfogadta a döntést – írta a Telex.hu.

Az Emag közölte, hogy kifizetik a kirótt bírságot, minden vásárlójuknak 3 ezer forint értékű kupont biztosítanak. Ez mindenkinek jár, aki az előző 12 hónapban az emag.hu-n bármilyen értékben vásárolt akár az Emagtól, akár partner kereskedőitől. A vásárlók fiókjaiban jóváírásra kerülő kupon 6 hónapig lesz érvényes, és legalább 10 ezer forintos kosárérték elérése esetén lehet majd beváltani. A 3 000 forint értékű kuponkedvezmény összesen mintegy 1,08 milliárd forintot tesz ki.

A cégcsoport emellett 2,88 milliárd forint értékben vállalja, hogy elősegíti a magyar vállalkozások online kereskedelmi jelenlétét. Egyebek közt jutalékcsökkentéssel, oktatással, hirdetési felülettel és logisztikai szolgáltatásokkal támogatja majd partnereit. A GVH tájékoztatása szerint 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálták az Emag webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát. Megállapították, hogy az tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

Készült a Népszava, Portfolio.hu, Világgazdaság, MTI és a Telex.hu tudósításai alapján
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG