Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán vejének is jutott a rászoruló cégeknek meghirdetett olcsó hitelből


Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Ráhel és Tiborcz István egyházi esküvője a Margit körúti ferences templomban, 2013-ban
Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Ráhel és Tiborcz István egyházi esküvője a Margit körúti ferences templomban, 2013-ban

A drágább piaci hitelét cserélte a jegybanki programon keresztül olcsóbbra Tiborcz István a járvány elleni védekezés részeként. Kicsiben a mendei polgármester mutatta meg, hogyan kell uniós pénzt osztani, és sokan most szembesültek, milyen drága lesz nekik a hitelmoratórium. Ez a Szabad Európa heti gazdasági összefoglalója.

Tiborcz István ingatlancége és két hozzá kötődő vállalkozó cégei is nagy értékű kedvezményes hitelhez jutottak egy olyan programból, amelyet a jegybank a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégek részére hirdetett meg – írta a Direkt36. Az oknyomozó portál szerint a jegybank tavaly áprilisban hirdette meg a kedvezményes hitelprogramját NHP Hajrá néven a járvány miatt nehéz helyzetbe került mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

A miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az ingatlanos cége, a BDPST Zrt. hárommilliárd forintos kedvezményes hitelt vett fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) programjának segítségével. Tiborcz cége ezt a pénzt arra költötte, hogy kiváltsa egy budapesti ingatlanfejlesztéshez, a Szabadság téren található Adria-palota felújításához korábban felvett, kedvezőtlenebb kamatozású hitelét. A kormányfő vejének tehát nem a járvány miatti, nehéz időszak áthidalására volt szüksége a kölcsönre a vállalkozásában, hanem az eleve jó helyzet javítására, vagyis a drágább piaci hitel, olcsóbbra cserélésére jött jól a jegybanki program.

Pedig annyira nem szorul rá, hiszen Tiborcz ingatlanos cégcsoportja évente milliárdos hasznot termel, és a Forbes magazin tavalyi becslése szerint ezzel a 60. legértékesebb magyar tulajdonú vállalkozás. A Forbes Tiborcz cégcsoportjának értékét 11,5 milliárd forintra becsülte, amely a magazin összesítése szerint 2019-ben 5,8 milliárdos nyereséget termelt.

Az MNB kimutatása szerint a kedvezményezettek több mint fele mikro- és kisvállalkozás volt, és a kölcsönt kapók többsége legfeljebb tízmilliós nagyságrendben vett fel hitelt. Tiborcz és a hozzá kötődő emberek cégei ehhez képest jóval nagyobb, milliárdos tételben kaptak segítséget.

A jegybank a Direkt36-tal azt közölte, hogy az NHP Hajrá keretében eddig megkötött 45 500 ügyletből 155 esetben fordult elő, hogy a hitel mértéke meghaladta az egymilliárd forintot. Azt banktitokra hivatkozva nem árulták el, hogy kik voltak az érintettek. A BDPST Zrt. kölcsönéről azt írták: a cégek hiteleiről nem ők döntenek, ennek ellenére szerintük indokolatlan lenne kizárni a programból azokat a cégeket, amelyek évek óta nyereségesen, hatékonyan működnek.

Így kell ezt csinálni

Kaszanyi József, Mende polgármestere mutatta meg, hogyan kell úgy uniós pénzek elosztásáról dönteni, hogy a családnak is jusson belőle. Kaszanyi József vezeti a Hajt-a Csapat Egyesületet, ami a Tápióság egyik LEADER-szervezete. Az egyesület bírálóbizottságának (melyet szintén ő vezet) egyik feladata, hogy rangsorolja a 670 millió forintos keretből támogatható helyi vállalkozás-, illetve településfejlesztési, turisztikai és egyéb projekteket.

A 24.hu összesítése szerint Kaszanyi József és testvére, Kaszanyi István, valamint Kaszanyi Vivien összesen 35,5 millió forinthoz jutott a vállalkozásfejlesztésre szánt 248 millió forintos LEADER-keretből, vagyis ők hárman megszerezték a 26 településre jutó pénz 15 százalékát.

A négyezer lelkes település első embere egy rossz ütemű nyaralásról lett híres. Kaszanyi József éppen akkor tett közzé képeket az afrikai Zanzibáron készült üdülésről, amikor Orbán Viktor miniszterelnök önmérsékletre intette a tehetős magyarokat, azt kérve, halasszák el luxusutazásaikat, mert olyan vírusvariánsokat hozhatnak haza, melyekkel bajba sodorhatnak másokat. A képeket Hadházy Ákos ellenzéki képviselő tette közzé március végén.

Több fiatalt érint az szja-mentesség

Az eddig becsültnél több fiatalt érinthet a 25 alattiak jövőre életbe lépő személyi jövedelemadó-mentessége – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. A Világgazdaság cikke szerint eddig csak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves foglalkoztatottságról szóló adatai voltak hozzáférhetőek, ez alapján 290 ezerre lehetett becsülni az érintettek számát. A GKI azonban most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2019-es évre vonatkozó bevallási adataira hivatkozva úgy számol, hogy jelentősen több embert, 460 ezer fiatalt fog érinteni a változás.

A nagy eltérés oka a GKI magyarázata szerint, hogy a 25 év alattiak jelentős része idénymunkásként vagy időszakosan dolgozik, ezért csak részlegesen kerülnek be a KSH statisztikáiba. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ezeknek a fiataloknak csak időszakosan nyújthat segítséget a kedvezmény.

A NAV adatai szerint a 25 év alattiak átlagosan havi bruttó 127 ezer, azaz nettó 84 ezer forintot kerestek, és átlagosan havi nettó 19 ezer forint többletbevételhez juthatnak a kedvezmény bevezetésével. Orbán Viktor miniszterelnök év elején jelentette be, hogy 2022. január 1-től a 25 évnél fiatalabb dolgozóknak teljes jövedelemadó-mentességet ad a kormány.

Drága mulatság a hitelmoratórium

A moratóriumos lakossági ügyfelek életében ezekben a napokban jött el az igazság pillanata, mert amit összefoglaló néven csak fizetési haladéknak (a köznyelvben moratóriumnak) nevezünk, az valójában két intézkedés összefoglaló neve, és az egyiket most lezárták a bankok – írta a Telex.hu. Az első időszakról a bankok most értesítőket, úgynevezett lezáró leveleket küldenek, ezek olyan elszámolások, amit mindenki megkap, még azok is, akik amúgy továbbra is benne maradtak a moratóriumban.

Sok ügyfél abban a tudatban volt, hogy az ő futamideje annyival hosszabbodik, mint amennyit ő eltöltött a moratóriumban, vagyis ha valaki haladékban volt 10 hónapig, akkor majd 10 hónappal a korábban tervezett lejárat után fut ki a hitele. Ez azonban nem így van, ehhez még több havi törlesztés fog társulni.

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt Airbus 330 típusú teherszállító repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. február 16-án.
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt Airbus 330 típusú teherszállító repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. február 16-án.

Csúcson a forgalom Ferihegyen

Míg a személyforgalom továbbra is történelmi mélységekben van a légiközlekedésben, rekordot döntött a légiáruszállítás, minden idők legjobb negyedévét zárta Ferihegy – közölte a Budapest Airport a Népszavával. A repülőtér cargo forgalma 2020-ban is stabil maradt, és a kiugróan erős utolsó negyedév után a 2021 januárja és márciusa közötti időszakban 19,3 százalékkal nőtt. A 39 529 tonna kezelt árumennyiséggel ez a repülőtér történetének legerősebb negyedévét jelentette; sőt a márciusban regisztrált 14 904 tonna légiáru a valaha volt legerősebb havi teherforgalomként vonul be a repülőtér történetébe.

Készült a Direkt36, a 24.hu, a Telex.hu, a Népszava és a Világgazdaság tudósításai alapján.
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG