Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfogadta a Parlament a felhatalmazási törvényt


 Fertőtlenítés a debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskolában.
Fertőtlenítés a debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskolában.

Egyetlen ellenszavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az Országgyűlés azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a rendkívüli jogrend keretében meghozott intézkedések 90 napig érvényben maradjanak.

180 igen és 1 ellenszavazattal elfogadta az Országgyűlés a felhatalmazási törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a rendkívüli jogrendben meghozott intézkedések 90 napig érvényben maradhassanak az alapértelmezett 15 nap helyett. A törvényt az ellenzék is támogatta, a legtöbb párt azzal indokolta ezt, hogy most nem határozatlan időre szól a törvény, mint tavasszal.

Az MSZP szerint a törvény beismerés

Egyedül Székely Sándor független képviselő szavazott nemmel, ő azzal indokolta ezt, hogy szerinte „a kormány általános és kommunikációs értékű hitvakozásain túl nem világos, hogy konkrétan mire szolgálna a 90 napra bevezetendő rendkívüli jogrend”, bár a szavazás nem konkrétan a rendkívüli jogrendről szólt.

Korózs Lajos (MSZP) azt mondta a Parlamentben, tavaszhoz képes most sokkal súlyosabb a járványhelyzet, azonban a kormány a nyár folyamán nem készítette fel a társadalmat a pandémia második hullámára, nem bővítette a tesztkapacitásokat és nem hozott intézkedéseket a humánerőforrás-problémákra sem.

Szerinte azzal, hogy a kormány most 90 napra kéri a „rendkívüli jogrend meghosszabbítását”, beismerte, hogy tavasszal helyénvaló volt az ellenzék időkorlátra vonatkozó kezdeményezése.

A DK arra kéri a kormányt, hogy térjen „józan útra”

Arató Gergely (DK) úgy reagált az új intézkedésekre, hogy a kormányoldal a törvényjavaslattal beismeri, hogy súlyos a járványhelyzet, de azt is, hogy "piszkos politikai játékot játszottak tavasszal", amikor időkorlát nélkül kért felhatalmazást a parlamenttől.

Arra szólította fel a kormány, hogy térjen vissza a "józan útra", és ezzel a felhatalmazással úgy éljen, hogy az a járvány leküzdését, és a gazdasági- társadalmi hatások mérséklését szolgálja.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy érzékel valamiféle változást tavaszhoz képest, ami mintha abba az irányba mutatna, hogy érdemes a pártpolitikai csatározásokat félretenni ebben a nehéz helyzetben. Keresztes Jakab Ferenc virológus október 2-ai figyelmeztetését idézte, majd azt mondta, helyénvaló és szükséges intézkedéseket jelentett be a kormányfő, de azok megkésettek.

A PM szerint jó jel a 90 napos limit

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője elmondta, 2020 tavaszán arra lett volna szükség, hogy a polgárok bízhassanak a kormányban, de a bizalom már akkor is hiányzott. A megelőlegezett bizalmatlanság szerinte jogosnak bizonyult, a rendeleti kormányzás sokszor „semmilyen összefüggésben nem volt a védekezéssel, viszont szisztematikusan csonkolta az önkormányzatok, a polgárok jogait.”

Az ellenzéki képviselő ugyanakkor jó jelnek nevezte a 90 nap beillesztését a jogszabályba, illetve azt, hogy a korábban javasolt intézkedéseket meglépte a kormány.

XS
SM
MD
LG