Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghosszabbították a Putyint elűzni kívánó sámán kényszergyógykezelését


Alekszandr Gabisev sámán 2019. július 6-án Csita közelében
Alekszandr Gabisev sámán 2019. július 6-án Csita közelében

A bíróság több mint egy év után meghosszabbította a pszichiátriai kényszergyógykezelését Alekszandr Gabisev sámánnak, aki korábban többször útra kelt gyalog Szibériából, hogy Moszkvába érve „kiűzze Vlagyimir Putyin elnököt a Kremlből”.

Alekszej Prjanyisnyikov, a férfi ügyvédje arról számolt be, hogy megkérdőjelezhető egészségügyi felmérésre alapult az eljáró törvényszék döntése.

Mint mondta, szakértők egy csoportja július közepén úgy határozott, hogy javuló állapotára tekintettel átszállítják védencét a pszichiátriáról egy hagyományos kórházba. Előző héten azonban a sámánt egy másik testület is megvizsgálta, amelynek tagjai arra jutottak, hogy vissza kell szállítani, mert romlott az állapota.

A jogász szerint az új bizottságot kifejezetten azért állították fel, hogy gyorsan módosítsa a korábbi döntést.

„Úgy fest, hogy a megfelelő egészségügyi állapotfelmérésre valaki »hanyagságából« kerülhetett sor, és ezt az utolsó pillanatban meg kellett változtatni. Alekszandr most rendkívül stresszes hangulatban van a friss döntés miatt, emellett nagyon erős készítményekkel kezelik” – hangsúlyozta.

A hatóságok arra nem adtak magyarázatot, hogy miért kellett új bizottságot felállítani.

Kényszergyógykezelés

Alekszandr Gabisev sámán már többször hirdetett nyilvános gyalogmenetet Szibériából a nagyjából hatezer kilométerre lévő Moszkváig. Tavaly januárban újra bejelentette, hogy megpróbál lóháton eljutni a fővárosba a korábbiakhoz hasonló céllal. Támogatói autóval követték volna.

Márciusban a bíróság kimondta, hogy Gabisev „mentálisan nem beszámítható”, ezért fel kell venni a pszichiátriára. A sámán jogi képviselője fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, szerinte a hatóságok el akarják hallgattatni védencét.

Egy hónappal korábban büntetőeljárás indult a férfi ellen, amiért állítólag erőszakosan lépett fel egy rendőrrel szemben, amikor január közepén otthonából kényszerrel beszállították egy klinikára, nem sokkal azután, hogy bejelentette, újból nekivág az útnak.

Gabisev nővére később arról tájékoztatta a Szabad Európát, hogy testvérének drámaian leromlott az állapota, valószínűleg azon injekciók határára, amelyeket a pszichiátrián kapott.

Szovjet megoldás

A sámán először 2019 márciusában került be a hírekbe. Akkor kijelentette, hogy Putyin „gonosz”, és Moszkvába fog menni, hogy kiűzze az elnököt a hivatalából. Majd több mint kétezer kilométert gyalogolt, útközben pedig sokakkal beszélgetett. Ahogy egyre ismertebbé vált, az emberek elkezdték feltölteni az internetre a beszélgetésekről készített videókat, amelyeket milliók néztek meg.

Amikor 2019 júliusában elérte a Bajkálon túli terület fővárosát, Csitát, „Oroszország Putyin nélkül” jelszóval hétszáz fős gyűlést tartott. „Isten azt mondta nekem, hogy Putyin nem ember, hanem démon, és megparancsolta, hogy űzzem el” – hangoztatta. Az akkori menetelésnek az vetett véget, hogy néhány hónappal később, szeptemberben Burjátföldön őrizetbe vették és kórházba zárták.

A lépésben sokan a szovjet idők megoldását látják, akkoriban ugyanis sokszor ilyen módszerrel hallgattatták el az ellenvéleményeket.

A sámánok évszázadok óta gyógyítóként és jövendőmondóként tevékenykednek Szibériában. A szovjet időben a hasonló misztikusokat keményen elnyomták, de mostanában Szibéria elzártabb részein kezdenek újra népszerűek lenni.

Emberi jogi szervezetek Gabisevet politikai fogolynak tartják.

XS
SM
MD
LG