Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét gyilkossággal vádolnak egy börtönből toborzott egykori Wagner-zsoldost


Azzal vádolják a Wagner zsoldoscsoport egykori harcosát, akit tavaly börtönből toboroztak, hogy megölt egy nőt, miután hazatért a távol-keleti Primorje Kraj-i területre az ukrajnai háborúból.

A nyomozó hatóság tájékoztatása szerint a férfi, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra, bevallotta, hogy október 5-én Anucsino község közelében megölt egy 32 éves nőt: a kocsiban hagyta, majd felgyújtotta az autót.

A helyi média arról számolt be, hogy a férfi tavaly decemberben csatlakozott a Wagnerhez egy büntetés-végrehajtási telepről, ahol a gyilkosságért, lopásért és rablásért kapott tíz év és tíz hónapos börtönbüntetését töltötte. Miután letöltötte a szerződésben előírt hat hónapot a Wagnerrel Ukrajnában, kegyelmet kapott, és júliusban három kitüntetéssel tért vissza szülőhelyére, Primorje Krajba.

Nem először fordul elő, hogy súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolnak oroszországi börtönökből toborzott egykori Wagner-zsoldosokat, miután Ukrajnában szolgálatot teljesítettek.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb, börtönből toborzott egykori Wagner-zsoldost vádolnak gyilkossággal

Az Agentsztvo (Ügynökség) Telegram-csatorna egyik riportjában azt írta, hogy október 4-ig húsz incidensben összesen huszonhét embert öltek meg az ukrajnai háborúból hazatérő, egykori katonák.

Az Agentsztvo szerint a regisztrált halálos incidensek közül tizenkettőben vettek részt Wagner-zsoldosok, tizenkilenc áldozatot hagyva maguk mögött.

Az egykori Wagner-harcosok, illetve a volt katonák által elkövetett bűncselekmények száma egyre nő, amióta lejártak az első féléves szerződések, és a katonák kezdtek hazatérni Ukrajnából.

Az oroszországi bíróságok hajlamosak enyhe ítéletet kiszabni az ilyen vádlottakra, „hazafiságukra”, illetve „hozzájárulásukra” hivatkozva az Ukrajna elleni háborúhoz.

A Wagner néhai vezetője, Jevgenyij Prigozsin júniusban azt mondta, hogy 32.000 olyan egykori rab tért már haza, akit csoportja büntetés-végrehajtási intézetből toborzott, és cserébe a részvételéért az ukrajnai invázióban kegyelmet kapott.

XS
SM
MD
LG