Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjelent az újabb fél éven át tartó rendeleti kormányzásról szóló törvénymódosítás


Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet indoka az indok az ukrajnai háború
Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet indoka az indok az ukrajnai háború

Megjelent a Magyar Közlönyben csütörtökön este a parlament által elfogadott törvénymódosítás, amely felhatalmazta a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet 2023. november 25-ig meghosszabbítsa.

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, a parlament a kormány javaslatára május 3-án újabb 180 nappal hosszabbította meg a veszélyhelyzetet az ukrajnai háborúra hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy a különleges jogrend legalább egy hároméves időszakra tolódik ki, amikor a kormány rendeleti úton kormányozhat, felülírhat törvényeket.

Ehhez kapcsolódóan: Akkor van veszélyhelyzet, amikor csak a kormány akarja

A 2020. március 11-én, a koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet a hosszabbítások után 2022. június 1-jén szűnt meg, és alig tette le a hivatali esküt az ötödik Orbán-kormány, a miniszterelnök a közösségi oldalán máris bejelentette, hogy 2022. május 24-én éjféltől kihirdetik a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon, vagyis gyakorlatilag zökkenőmentesen követte egymást a rendkívüli jogrendet jelentő két veszélyhelyzet.

Jogvédő szervezetek és az Európai Unió szerint a rendeleti kormányzás aggályos, mert túl nagy hatalmat ad a kormány kezébe, amely visszaélhet, egyesek szerint vissza is él ezzel, például az adatigénylések, a tanárok, legutóbb pedig a közmeghallgatások ügyében.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG