Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdik az 5–11 éves korosztály oltását az Egyesült Államokban


A 14 éves Anna megkapja első oltását Bukarestben 2021. június 2-án
A 14 éves Anna megkapja első oltását Bukarestben 2021. június 2-án

Megkezdik az 5–11 éves korosztály koronavírus elleni oltását az Egyesült Államokban, így az illetékes hatóság döntése értelmében mintegy 28 millió gyerek válik jogosulttá az immunizációra.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) kedden úgy döntött, hogy javasolja a Pfizer–BioNTech-vakcina beadását az ezen korcsoportba tartozók számára, miután az illetékes külső szakértői testület egyhangúlag megszavazta ezt.

Az Egyesült Államok lakosságának nagyjából már 58 százaléka számít teljesen beoltottnak, de a 12 év alatti gyerekek oltását eddig nem engedélyezték. A vírus delta-variánsának terjedése nyomán több ezer kiskorú került kórházba, és az újonnan azonosított esetek 25 százalékát ebben a korcsoportban regisztrálták a friss adatok szerint.

A készítmény a klinikai vizsgálatok szerint több mint kilencvenszázalékos hatékonysággal előzi meg a tünetek kialakulását a gyerekek körében. Az immunizáció következményeként pedig várhatóan kevesebb iskolát kell majd bezárni, kevesebb embert kell karanténba helyezni.

„Komoly várakozás volt tapasztalható a szülők részéről az oltóanyagok jóváhagyását illetően. Teljesen érthető az aggodalom, mivel a lehető legjobb védelemben kívánjuk részesíteni gyermekeinket” – mondta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.

Két, tíz mikrogrammos dózis

A Fehér Ház arról számolt be, hogy az oltási program már szerdán megkezdődik, és jövő hétre fog teljesen felpörögni. Ebben mindenekelőtt a gyermekgyógyászati rendelőkre és a gyógyszertárakra fognak támaszkodni.

Az amerikai kormány első körben 15 millió vakcinadózist tesz elérhetővé az 5–11 éves gyerekek számára országszerte. Összesen azonban ötvenmillió adagot rendelt a gyártótól, hogy elég legyen a körülbelül 28 millió jogosult beoltására.

A legkisebbek az oltást a 12 évnél idősebbeknek szánt harminc mikrogrammos helyett két, tíz mikrogrammos adagban, három hét különbséggel kapják meg.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már előző pénteken engedélyezte a vakcina beadását az 5–11 évesek számára, egyelőre azonban csak a Pfizer–BioNTech készítményének használatát hagyták jóvá.

Politikai különbségek

Azokban a szövetségi államokban, ahol a legmagasabb az oltottsági arány, nagyobb tömegekre számítanak, mint az immunizáció terén vonakodóbbnak bizonyuló államokban, így tovább szélesedhet a szakadék az oltottság terén az ország különböző részei között – mutattak rá egészségügyi szakemberek.

Egyelőre nem tudni, hogyan fognak reagálni a szülők. Sokan úgy nyilatkoztak, hogy bár magukat beoltatták, a gyerekük esetében még nem biztosak ebben, mivel számukra sokkal kisebb a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata.

A demokrata párti vezetésű Kalifornia, New York és Washington államban mobil létesítményeket és oltópontokat állítanak fel, Kaliforniában pedig már előre kötelezővé tették az iskoláskorú gyerekek beoltását, amikor lehetővé válik. Hasonló intézkedést fontolgatnak a másik két említett államban is.

Ezzel szemben a republikánus vezetésű államok jelentős része elutasította a szigorú korlátozásokat, illetve az oltási kötelezettség bevezetését a munkahelyeken és az iskolákban. Tucatnyi államban, köztük Floridában és Texasban megpróbálták azt is megakadályozni, hogy maguk az oktatási intézmények írjanak elő ilyen követelményeket.

Eddig mindössze néhány országban kezdődött meg a legfiatalabbak oltása, például Kínában.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG