Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött a Kremlet nyíltan bíráló volt jekatyerinburgi polgármester pere


Jevgenyij Rojzman
Jevgenyij Rojzman

Jevgenyij Rojzmant, az uráli Jekatyerinburg egykori polgármesterét, aki az egyik olyan utolsó prominens ellenzéki személyiség, aki Oroszországban maradt és még nincs rács mögött, április 26-án bíróság elé állították. A vád „a fegyveres erők ismétlődő lejáratása” az ukrajnai invázió kapcsán.

A Kreml nyílt bírálóját tavaly augusztusban tartóztatták le, és az ukrajnai háborúról a YouTube-on tett kijelentései miatt emeltek vádat ellene.

A hatvanéves Rojzman az első tárgyalási napon, április 26-án ártatlannak vallotta magát. Korábban azt mondta: „Tisztában vagyok a kockázatokkal, körülbelül három évig terjedő börtönbüntetésre számítok. A hangulatom rendben van. Mindent értek.”

A bíró rövid meghallgatás után május 10-ig elnapolta a tárgyalást.

Letartóztatása óta Rojzman senkivel sem kommunikálhat engedély nélkül, nem használhatja az internetet, nem telefonálhat, levelezhet, és megtiltották neki azt is, hogy nyilvános rendezvényeken vegyen részt. Egyedül a családtagjaival és az ügyvédeivel tarthatja a kapcsolatot.

Március közepén, amíg a tárgyalásra várt, Rojzmant 14 nap börtönre ítélték egy másik vád, szélsőséges jelképek állítólagos terjesztése alapján.

Ehhez kapcsolódóan: Huszonöt év börtönre ítéltek egy orosz ellenzéki vezetőt

Amióta 2018-ban elhagyta az ország negyedik legnagyobb városának polgármesteri posztját, Rojzman beteg gyerekek javára indított adománygyűjtési akcióival tett szert nagy népszerűségre, sokan kísérik el rendszeres város körüli sétáira is, támogatók és újságírók egyaránt. Követőit vonzzák azok a keresetlen kifejezések is, amelyekkel gúnyt űz a hatóságokból.

Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta Rojzman nyíltan bírálja a konfliktust. Háromszor kapott pénzbírságot szabálysértésért, a vád az orosz hadsereg „hitelének rontása” volt.

Röviddel az invázió után Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy törvényt, amely kriminalizálja a fegyveres erőkkel vagy a Kreml nyelvén „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai háború irányításával kapcsolatos kritikát.

Rojzman perére ugyanazon a napon került sor, amikor Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust bíróság elé állították terrorizmus vádjával. Mindez a jelek szerint a kormány egyre fokozódó fellépésének része az ellenvéleményekkel szemben.

Múlt héten a bíróság 25 év börtönbüntetésre ítélte hazaárulás és más vádak miatt Vlagyimir Kara-Murzát, mert bírálta az ukrajnai inváziót.

XS
SM
MD
LG