Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött Andrej Babiš büntetőügyének újratárgyalása Csehországban


Andrej Babiš és Orbán Viktor a cseh fővárosban 2021. szeptember 29-én
Andrej Babiš és Orbán Viktor a cseh fővárosban 2021. szeptember 29-én

A fellebbviteli bíróság megsemmisítette azt a korábbi ítéletet, amely felmentette az egykori populista miniszterelnököt az európai uniós források elcsalásának vádja alól.

Az illetékes prágai törvényszék tavaly szeptemberben helyezte hatályon kívül az alsóbb szintű bírósági döntést, és rendelte el az ügy újratárgyalását.

A jelentős vállalatbirodalma miatt amúgy is összeférhetetlenséggel vádolt Andrej Babiš ellen kétmillió eurónyi EU-s támogatás elcsalása miatt indult büntetőeljárás.

Ehhez kapcsolódóan: Lemondott az Andrej Babiš vezette cseh kormány

Az ügyészség szerint az üzletember még pártja 2011-es alapítása előtt jogtalanul nyert el egy közösségi kisvállalkozói támogatást egy Prágához közeli konferencia-központ építésére azáltal, hogy eltitkolták a pályázó cég tulajdonosi hátterét, a több szektort átfogó, hatalmas árbevételű Agrofert-csoport ugyanis nem lett volna jogosult.

Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbírság kiszabását kérte. Egyelőre nem tudni, hogy mikorra várható ítélethirdetés.

A Forbes 2021-es listája szerint az ország ötödik leggazdagabb emberének számító Babiš határozottan tagadja bűnösségét, és többször is politikailag motiváltnak minősítette az eljárást.

Babiš ellen korábban Franciaországban is vizsgálat indult, miután kiszivárgott iratokból kiderült, hogy még 2009-ben megvásárolt egy kastélyt 22 millió dollárért egy offshore vállalaton keresztül.

Andrej Babiš az elmúlt évtized során megkerülhetetlen tényező volt az ország belpolitikájában. Először befolyásos pénzügyminiszter, majd kormányfő volt, amíg a vele szemben egységre lépő ellenzék 2021-ben le nem váltotta, annak ellenére, hogy pártja, az ANO nyerte a legtöbb helyet a parlamentben.

Ehhez kapcsolódóan: A csalással vádolt Andrej Babiš a cseh elnökválasztás egyik esélyese

Több szakértő a most ellenzékben lévő, 69 éves politikus győzelmét várta a tavalyi államfőválasztástól, végül azonban alulmaradt riválisával, Petr Pavellel szemben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG