Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdte munkáját a lengyelországi orosz és belarusz befolyást vizsgáló bizottság


Donald Tusk látogatása az ország keleti részén szolgálatot teljesítő katonáknál 2024. május 29-én
Donald Tusk látogatása az ország keleti részén szolgálatot teljesítő katonáknál 2024. május 29-én

A lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy a szakértőkből álló testület legfőbb célja a nemzetbiztonság védelme az Oroszország jelentette súlyos aggodalmak közepette.

Donald Tusk még májusban rendelte el a bizottság felállítását, amely a lengyelországi orosz és belarusz befolyást hivatott vizsgálni a 2004-től napjainkig tartó időszakban.

A hatóságok többször figyelmeztettek, hogy Lengyelország fokozott hibrid támadásokkal néz szembe Oroszország és szövetségese, Belarusz részéről. Egyebek mellett szabotázsakciókat, kibertámadásokat és a lengyel–belarusz határra gyakorolt migrációs nyomás fokozását említették.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország megerősíti a Belarusszal és Oroszországgal közös határszakaszát

Az utóbbi hónapokban ismét jelentősen megnőtt a nyomás Lengyelország határán, átlagosan naponta csaknem négyszáz illegális határátlépési kísérletet észlelnek jelenleg Belarusz felől. Helyszíni beszámolók szerint ráadásul az érkezők egy része egyre agresszívabb, egyesek kövekkel dobálták meg a határőröket.

Ehhez kapcsolódóan: Valószínűleg orosz kibertámadás érte a lengyel hírügynökséget

Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter rámutatott: „szemernyi kétség nincs afelől”, hogy a határon kialakult helyzet Moszkva és Minszk munkájának eredménye, valamint hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos feltárni mindazon eseteket az elmúlt húsz évből, amikor orosz vagy belarusz beavatkozás nyomai volt láthatók.

A tizenkét tagú bizottságot Jarosław Stróżyk, a lengyel katonai elhárítás feje vezeti.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG