Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyíltan beszél a magyar revízió veszélyéről a szlovák külügyminiszter


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban Rastislav Káčer szlovák külügyminiszterrel 2022. december 6-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban Rastislav Káčer szlovák külügyminiszterrel 2022. december 6-án

A szlovák külügyminiszter egy rejtélyes titkosszolgálati jelentésre hivatkozva nyilvánosan beszélt arról, ha Moszkva győzne Ukrajnában, Magyarország területi követeléseket támasztana Szlovákiával szemben, egyben élesen bírálta Orbán Viktort és kormányát. A diplomáciai pengeváltás Budapest és Pozsony között borítékolható volt, de a parlamenti választás előtt álló Szlovákia belpolitikájában is egymást követték a magyar téma körüli szópárbajok.

Rastislav Káčer, az ügyvezető szlovák kormány külügyminisztere az egyik kereskedelmi televízió politikai vitaműsorában múlt kedden arról beszélt, hogy Magyarország akár területi igénnyel léphet fel Szlovákiával szemben. „Ha Vlagyimir Putyin sikerrel járt volna, és most a keleti szomszédunk lenne, akkor ma ilyen igényekkel néznénk szembe – jelentette ki a tárcavezető arra utalva, hogy ha Oroszország ukrajnai inváziója Moszkva sikerével ért volna véget, Magyarország bejelentette volna területi igényét Szlovákiával szemben. – Ez most is téma” – tette hozzá Káčer. A tárcavezető azt állítja, egy vaskos titkosszolgálati aktával rendelkezik, amely mindezt bizonyítja.

Budapest kiakadt

Menczer Tamás (Fidesz) magyar külügyi államtitkár berendelte a budapesti szlovák nagykövetet a miniszter területi revízióra vonatkozó kijelentései miatt. „Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen”közölte az államtitkár Facebook-oldalán. Hozzátette: a szlovák nagykövetnek elmondta, szerinte Káčer hazugságokat állít. Menczer úgy véli, a miniszter kijelentései mögött Magyarország politikájáról alkotott véleménye áll. Budapest például ellenzi az Oroszországgal szembeni szankciókat, nem engedi át Ukrajnával közös határán a fegyverszállítmányokat, amit Menczer békepártiságnak nevez. Szerinte a magyar–szlovák kapcsolatok a V4-es szövetségen belül vannak annyira erősek, hogy „túlélik az olyan figurákat, mint a szlovák külügyminiszter”.

Belpolitikai adok-kapok

Szlovákiában decemberben megbukott a kormány, a kabinet a szeptember végi előrehozott parlamenti választásig ügyvezetői státuszban irányítja az országot. Ezzel együtt már dübörög a választási kampány is. A szlovák külügyminiszternek a magyar revízióra vonatkozó kijelentésére reagálva a pozsonyi parlament két képviselője, a magyar nemzetiségű Gyimesi György és a korábbi miniszterelnök, Igor Matovič (mindketten a kormányzó OĽaNO-frakció tagjai) arra szólították fel Káčert, kérjen bocsánatot a magyaroktól. Azt követelték, a tárcavezető mutassa be azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy Magyarországnak területi követelései lehetnének Szlovákiával szemben. „Ha pedig ilyen dokumentumokkal nem rendelkezik, azonnal kérjen bocsánatot Magyarországtól” – szólította fel őt Gyimesi. Matovič hozzátette, szerinte semmiféle ehhez hasonló dokumentum nem létezik. A két képviselő elég éles nyelvezetet használt, Matovič hazugnak nevezte saját kormányának miniszterét, míg Gyimesi a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt egykori vezetőjéhez, a részeges és magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slotához hasonlította.

Ehhez kapcsolódóan: Be kellett dobnom egy gint – Kiakadt a szlovák külügyminiszter a Szijjártó–Fico-találkozón

Káčer nem kér bocsánatot

A szlovák külügyminiszter azonban kerek perec kijelentette, nem fog bocsánatot kérni azért, amiért azt feltételezi, hogy Magyarország megbonthatja Szlovákia területi egységét. Káčer, aki korábban budapesti szlovák nagykövet volt, közösségi oldalán reagált a két képviselő felhívására. A bejegyzésében azt írja, az államfőtől, Zuzana Čaputovától kapta a tárcavezetői megbízását. „Senkitől sem fogok bocsánatot kérni azért, mert az országom érdekeit védem” – jelentette ki. Hozzátette, az ország területi integritását, szuverenitását és szabadságát tartja a legfontosabb értéknek.

„Nem a magyarokat kritizálom. Nekem is nagyon jó magyar gyökereim vannak, öt évig éltem Magyarországon, elég jól értek magyarul, szeretem a magyarokat. Ez nem a nemzetek konfliktusa. Ez egy konkrét politika kritikája. Azé a politikáé, amely azt az országot, amely a kilencvenes évek elején a régió demokráciáért folytatott küzdelmének vezetője volt, mára Európa politikai térképén lévő fekete lyukká változtatta és Putyin európai érdekeinek trójai falovává tette – írta Káčer a Facebookon közzétett bejegyzésében a magyar kormányra és vezetőjére utalva. – Aki Mečiart kritizálta, nem volt Szlovákia ellensége. Mečiar nem volt egyenlő Szlovákiával, ahogy Orbán sem Magyarországgal – utalt Káčer a kilencvenes évek autoriter szlovák miniszterelnökére, Vladimír Mečiarra. Majd hozzátette: – Matovič egy senki, és fogalmam sincs, ki az a Gyimesi, csak találgatni tudok. Ezer éve élnek itt együtt szlovákok és magyarok, és ez ezután is így lesz. Hiszek a harmóniában.”

A miniszter menesztése

A két képviselő nem hagyta annyiban a dolgot, Káčer válasza után arra szólították fel az államfőt, váltsa le. Mivel ugyanis Szlovákiában a kormány még decemberben megbukott, és a jelenlegi kabinet csak egyfajta ügyvivői státusszal bír, sok végrehajtó hatalmi jogkör az államfőre szállt. A jelenlegi kormányzás így nem a bejáratott alkotmányos eljárások szerint zajlik, ezért van némi jogi bizonytalanság abban, miként lehet meneszteni egy-egy tárcavezetőt. Az államfő a felszólítás nyomán ugyan valamelyest megdorgálta Káčert, szerinte ugyanis a tárcavezető szerencsétlenül fogalmazott, de végső soron kiállt mellette. Čaputová a szóvivőjén keresztül közölte, csak a miniszterelnök javaslatára válthat le tárcavezetőket. Ráadásul az átmeneti állapot miatt nem nevezhet ki új minisztereket, így a külügyminisztérium vezetése a kormányfőre szállna. A miniszterelnök, Eduard Heger pedig így is magáénak tudhatja már a pénzügyminisztérium irányítását, amelynek éléről egy belpolitikai viszály miatt éppen Matovičnak kellett távoznia. Heger is az államfőhöz hasonlóan reagált a külügyminiszter kijelentéseire. Szerinte Káčer állításai ugyan kérdéseket vetnek fel, de a tárcavezető továbbra is élvezi a bizalmát. Ez azt is jelenti, hogy egyelőre nem indítványozza az államfőnél a külügyminiszter menesztését. A miniszterelnök és az államfő is arra utalt, hogy az egész ügy a választási kampány miatt mérgesedett el ennyire. Jelen pillanatban ugyanakkor nem tudni arról, hogy Káčer indulna a szeptemberi parlamenti választáson.

Ehhez kapcsolódóan: Megbukott a szlovák kormány, de az ünnepekre mégis helyreállt a rend

A Szövetség és a Progresszív Szlovákia

Káčer kijelentéseit a szlovákiai magyar gyűjtőpárt, a 2021 őszén megalakult Szövetség vezetői is kommentálták. A pártelnök, Forró Krisztián a Szövetség nevében távozásra szólította fel a külügyminisztert, sőt a szlovák pártokat is arra kérték, határolódjanak el a tárcavezető állításától. Forró arról beszélt, nem helyes, hogy a miniszter a magyarokkal szembeni félelmet gerjeszt. Kiemelte, ez fokozottan árt a Szlovákiában élő magyar közösségnek.

Ebből a szempontból érdemes kiemelni a jelenleg parlamenten kívüli, de a friss felmérések szerint közel 11 százalékos támogatottsággal az ország harmadik legnépszerűbb pártjának, a Progresszív Szlovákiának (PS) álláspontját. A szlovákiai magyar szavazókat is megszólítani kívánó PS ugyanis a Szövetség felhívásával homlokegyenest szembehelyezkedett, és kiállt a magyar revízióval fenyegető Káčer mellett. „Rastislav Káčer jó miniszter, kiváló szakember és a szó legjobb értelmében vett hazafi” – jelentette ki a PS elnöke, Michal Šimečka, aki jelenleg EP-képviselőként az uniós parlament egyik alelnöki tisztségét is betölti. Hozzátette: szerinte a szlovák tárcavezető csak nyíltan hangot adott a szlovák és az európai értékeknek és érdekeknek. Šimečka azt állítja, Matovič Orbán érdekeinek védelmében bírálta a szlovák külügyminisztert. Káčer arra vonatkozó szavait, hogy Magyarország fenyegetést jelent Szlovákia biztonságára és területi egységére, Šimečka nem kommentálta. A PS elnökének e nyilatkozatát a közösségi oldalán a párt magyar platformja is megosztotta.

A jelentés

Káčernek kijelentéseiben kulcsszerepet játszik az a titkosszolgálati jelentés, amely a tárcavezető állítása szerint Magyarország esetleges Szlovákiával szembeni területi követeléseiről szól. A dokumentum titkossága miatt a köztisztviselők nem beszélhetnek a tartalmáról, ugyanakkor a szlovák miniszterelnök múlt hét csütörtökön, miközben az Európai Tanács brüsszeli ülésére tartott, újságíróknak arra a kérdésére sem válaszolt, tud-e ilyen dokumentum létezéséről. „Én arra törekszem, hogy Magyarországgal jószomszédi viszonyt építsünk ki” – tért ki a válaszadás elől Heger. Arra sem válaszolt, tud-e arról, hogy Magyarországnak revíziós szándékai lennének.

A szlovákiai magyar sajtó, de a témában komplexebben megnyilatkozó politikusok is hitetlenkedve viszonyultak ahhoz, hogy Magyarországon a szomszédos államokkal szembeni területi követelések valaha is valódi kontúrokat kapnának. Ezzel együtt is igaz, hogy a magyar kormány beavatkozik Szlovákia belügyeibe. Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter december elején Pozsonyban az ellenzéki Smer párt vezetőjével, Robert Ficóval tartott közös sajtótájékoztatót, február elején pedig, a választási kampányban a magyar állami média közölt egy terjedelmes és baráti hangvételű interjút a párt elnökével.

  • 16x9 Image

    Czímer Gábor

    Czímer Gábor a Szabad Európa pozsonyi tudósítója, főállásban az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó belpolitikai rovatának a munkatársa. Korábban egyebek mellett a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál is dolgozott.

XS
SM
MD
LG