Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégsem lesz kötelező az oltás Csehországban


Covid-19 elleni vakcina beadása a prágai O2 Arénában található oltóközpontban 2021. április 9-én
Covid-19 elleni vakcina beadása a prágai O2 Arénában található oltóközpontban 2021. április 9-én

A cseh kormány január 19-én visszavonta azt a rendeletet, amely kötelezővé tette a Covid-19 elleni védőoltást a kulcsfontosságú szakemberek és a hatvan év felettiek számára. Az új kormány emellett lerövidítette a karantén idejét és kötelezővé tette a cégeknél a munkavállalók tesztelését.

Petr Fiala, a frissen megválasztott cseh miniszterelnök azt mondta, azért, hogy elkerüljék a társadalomban a szakadékok elmélyülését, visszavonják az előző kormány kötelező oltásról szóló rendeletét. Decemberben az előző, Andrej Babiš vezette kormány 2022 márciusától vezette volna be a kötelező Covid-19 elleni védőoltást a kórházi és idősotthoni személyzet, a rendőrök, a katonák és néhány más foglalkozású, valamint a hatvan év felettiek számára.

Petr Fiala miniszterelnök azt mondta, hogy új jobbközép kormánya nem látja indokoltnak a kötelező oltást, ahogyan azt az előző kormányzat egyes ágazatokban tervezte. „Ez nem változtatja meg az oltással kapcsolatos álláspontunkat. Továbbra is kétségtelenül ez a legjobb módja a Covid-19 elleni küzdelemnek, azonban nem akarjuk elmélyíteni a társadalomban lévő szakadékokat” – mondta Fiala egy sajtótájékoztatón.

Csúcson a fertőzések, csökken a súlyos betegek száma

A rendeletet annak ellenére vonták vissza, hogy az omikron-változat megjelenése miatt rekordot döntött az új megbetegedések napi száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium szerint keddre 28 469 új Covid-19-es esetet jelentettek, ami a járvány kezdete óta a legmagasabb szám, és több mint kétszerese a múlt héten ugyanezen a napon jelentett 12 371 esetnek. Más közép-európai országokhoz hasonlóan a cseh kormány a hónap végére napi ötvenezer esetre számít.

Az esetszám növekedése ellenére csökkent a kórházban kezelt betegek száma: a legutóbbi, delta-hullámban december elején több mint hétezer ember került kórházba. Január 18-án, kedden a páciensek száma 1635-re csökkent a hétfői 1761-ről.

A kötelező oltás helyett ugyanakkor Fiala kormánya előírta a munkavállalók kötelező tesztelését a cégeknél. Az előírás nem vonatkozik a tünetmentes egészségügyi dolgozókra és a szociális szolgáltatásokban dolgozókra, akik pozitív teszt után is tovább dolgozhatnak. A kormány emellett lerövidítette a karantén és az elkülönítés idejét is.

A 10,7 millió lakosú Csehországban a világjárvány kezdete óta 36 937 ember halt meg a koronavírus miatt, ami a világ egyik legrosszabb egy főre jutó halálozási aránya. Magyarországon január 19-i adatok szerint többen, 40 686-an haltak meg a járvány miatt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG