Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtörte a hallgatást Boris Johnson, nehezen támogatná az új Brexit-alkut


Boris Johnson volt brit miniszterelnök a londoni QEII központban tartott Global Soft Power csúcstalálkozón 2023. március 2-án
Boris Johnson volt brit miniszterelnök a londoni QEII központban tartott Global Soft Power csúcstalálkozón 2023. március 2-án

Boris Johnson bírálta Rishi Sunak brit miniszterelnök megállapodását az Európai Unióval a Brexitet követő északír kereskedelemről, mondván, a kormányfő lehetővé tette, hogy az uniónak túl nagy befolyása maradjon az Egyesült Királyságban.

Sunak hétfőn új megállapodást kötött az unióval a brit fennhatóság alatt álló északír tartomány kereskedelmi korlátozásainak enyhítéséről, részben feloldva Johnson korábbi egyezményét, amely ellenőrzéseket és adminisztrációt vezetett be a Nagy-Britannia többi részéből a tartományba érkező árukra.

Johnson, aki tavaly egy sor botrányt követően kénytelen volt lemondani miniszterelnöki tisztségéről, azt mondta, hibázott, amikor nem ismerte fel, hogy az ellenőrzések mennyire "megterhelőek" lehetnek.

Azt mondta, megérti, ha a tartomány politikusai úgy döntenek, hogy támogatják az új megállapodást, szerinte azonban az nem megy elég messzire, és nehezen tudná megszavazni.

Nekem is nehéz lesz megszavazni, mert úgy gondolom, hogy valami mást kellett volna tennünk" – fogalmazott Johnson, aki a Global Soft Power Summit 2023 elnevezésű csúcstalálkozón törte meg a megállapodással kapcsolatos hallgatását.

A brit parlamentnek még szavaznia kell a megállapodásról. Bár az ellenzéki Munkáspárt támogatásával biztosnak tűnik a többség, egy lázadás Sunak és Johnson Konzervatív Pártjában felszínre hozhatja azt a jelentős ideológiai megosztottságot, amely időnként megbénította a brit kormányt az EU-ból való kilépésről szóló 2016-os Brexit-népszavazás óta.

Az angol font árfolyama az amerikai dollárral és az euróval szemben is csökkent Johnson megjegyzéseit követően.

Ehhez kapcsolódóan: Nemcsak az orvosok és az ápolók vándorolnak ki, de ők feltehetőleg nagy számban

Történelmi megállapodás

Sunak történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, amely lehetővé teszi Nagy-Britannia számára, hogy túllépjen az elmúlt évek Brexit-vitáin, és rendezze kapcsolatát mind az EU-val, mind az Egyesült Államokkal, miután Joe Biden amerikai elnök aggodalmának adott hangot az Észak-Írországban kialakuló politikai feszültségek miatt.

Sikere valószínűleg attól függ, hogy sikerül-e meggyőzni az észak-írországi Demokratikus Unionista Pártot (DUP), hogy hagyjon fel az északír hatalommegosztási megállapodások és a decentralizál kormány bojkottjával. Ezek a megállapodások központi szerepet játszottak a nagypénteki egyezmény néven ismert 1998-as békemegállapodáshoz, amely nagyrészt véget vetett a három évtizede tartó erőszaknak.

Johnson azt mondta, reméli, hogy a tartomány legnagyobb unionista pártja, a DUP meg tud békélni a javaslattal, hogy visszatérhessen az északír parlamentbe, Stormontba. A DUP még nem közölte, hogyan fog szavazni.

Az 58 éves Johnson, a Brexit-kampány arca, aki éveken át vitázott Brüsszellel a brit kilépés feltételeiről, azzal érvelt, hogy az unióból való kilépésnek csak akkor van értelme, ha Nagy-Britannia radikálisan megváltoztatja gazdaságpolitikáját.

Szerinte Sunak megállapodása ezt a célt hiúsította meg, mert lehetővé tette, hogy az unió nehezítse Nagy-Britannia képességét arra, hogy eltérjen az uniós szabályoktól és rendelkezésektől.

„​Nincs értelme a Brexitnek, hacsak nem csináljuk másképp a dolgokat" – mondta Johnson.

XS
SM
MD
LG