Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden: az USA többé nem nézi el Oroszország erőszakos cselekedeteit


Joe Biden az Egyesült Államok elnöke az amerikai Külügyminisztériumban tart beszédet 2021. február 4-én.
Joe Biden az Egyesült Államok elnöke az amerikai Külügyminisztériumban tart beszédet 2021. február 4-én.

Az Egyesült Államok nemrég hivatalba lépett elnöke felvázolta, hogyan képzeli el az amerikai külpolitika jövőjét. Joe Biden nagyobb nemzetközi szerepvállalást, és keményebb fellépést ígért az autoriter rendszerekkel szemben.

Joe Biden az Egyesült Államok elnöke az amerikai Külügyminisztériumban tartott beszédében február 4-én bemutatta, milyen elképzelése van az ország külpolitikájának a jövőjéről. Biden azt ígérte, hogy szembeszáll az „autoritarianizmus”-sal Kínában és Oroszországban, miközben közeledik a nemzetközi színtér és a szövetségesek felé.

"Amerika visszatért"

„Amerika visszatért. A diplomácia visszatért” – mondta Joe Biden. Az elnök, aki szerint új alapokra fogják helyezni a külpolitikát. Arról is beszélt, hogy az új kormány hogyan próbálja majd visszaszerezni az Egyesült Államok vezető szerepét a világban a Trump-ciklus után.

Az elnök több konkrét intézkedésről is beszélt, köztük arról, hogy az Egyesült Államok leállítja a Németországban állomásozó amerikai csapatok átvezénylését, nem támogatja többé a szaúdiak által irányított koalíció offenzíváját Jemenben, és 125 ezerre emeli a menedékkérők számának felső határát.

Biden: "Egyedül nem vagyunk rá képesek"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00

Helyreállítaná a kapcsolatokat

Az elnök arra is utalt, hogy szeretné helyreállítani azokat a kapcsolatokat az Egyesült Államok szövetségeseivel, amik Trump elnöksége alatt megromlottak. Oroszországgal kapcsolatban Biden azt mondta, hogy figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy véget értek azok a napok, amikor az Egyesült Államok „elnézte” Oroszország „erőszakos cselekedeteit”.

„Világossá tettem Putyin elnöknek – az elődömtől elég eltérő módon – hogy azok a napok véget értek, amikor az Egyesült Államok elnézte Oroszország erőszakos cselekedeteit – hogy beavatkozik a választásainkba, kibertámadásokat intéz, és megmérgezi az állampolgárait” – mondta Biden. Az elnök azt is hozzátette, hogy Amerika nem fog hezitálni, hogy növelje az Oroszországra helyezett gazdasági nyomást, valamint hogy megvédje az érdekeit és az állampolgárait.

Navalnijról is beszélt

Washington és az európai szövetségesek viszonya feszültté vált Oroszországgal, miután a Kreml bebörtönözte Alekszej Navalnij ellenzéki aktivistát. Biden követelte Alekszej Navalnij szabadon engedését, és „politikai”-nak nevezte az ítéletet.

Nemrég egy moszkvai bíróság 2 év 8 hónap büntetőtáborra ítélte Alekszej Navalnij ellenzéki vezért, miközben több ezer ember vonult az utcákra tiltakozni az aktivista letartóztatása és elítélése ellen. A tüntetőknek az orosz rohamrendőrség brutális fellépésével kell szembenézniük. Navalnijt tavaly augusztusában vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton.

Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzékit azzal a novicsokként ismert méreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben. Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni.

„Az oroszok igyekezete, hogy elnyomják a véleményszabadságot és a békés tiltakozásokat, nagy aggodalomra adnak okot számunkra és a nemzetközi közösség számára” – mondta Biden. „Navalnij, mint minden orosz állampolgár, jogosult az orosz alkotmányban foglalt jogaira. Azért vették célba, mert feltárta a korrupciót. Azonnal szabadon kéne engedni feltétel nélkül” – mondta az elnök.

Biden kész az együttműködésre is

Biden arról is beszélt, hogy mindezek ellenére Washington és Moszkva együtt tud működni olyan kérdésekben, mint az atomfegyvereket szabályozó Új START egyezmény.

Kína szintén kiemelt szerepet kapott az elnök beszédében, Biden elmondta, hogy a kormánya fordulópontot szeretne az ázsiai és csendes-óceáni térség amerikai politikai, katonai és gazdasági szerepvállalásában. Biden Kínát az Egyesült Államok legkomolyabb kihívójának nevezte, de azt is elmondta, hogy kész együtt dolgozni Pekinggel, ha az mindkét félnek kölcsönösen gyümölcsöző.

„Reagálni fogunk a gyarapodásunkra, biztonságunkra, és demokratikus értékeinkre irányuló kihívásokkal, amiket a legnagyobb versenytársunk, Kína jelent” – mondta Biden, aki azt ígérte, hogy az Egyesült Államok szembeszáll Kína „gazdasági visszaéléseivel”, valamint „az emberi jogok elleni támadásaival”.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG