Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kövesse folyamatosan frissülő ábráinkkal, hogy milyen irányba és hányan menekülnek Ukrajnából


Özönlenek a háború elől menekülők Ukrajnából, kövesse automatikusan frissülő ábráinkkal, hogy hova és hányan érkeztek eddig.

Február 24. óta már csaknem hatmillió ember menekült el Ukrajnából az ENSZ adatai szerint. Összehasonlításképp: a legutóbbi menekültválság idején, 2015–2016 során két év alatt adtak be kevesebb mint hétszázezer menekültkérelmet a teljes EU-ban. Az Ukrajna irányából menekülők elsöprő többsége egyből Lengyelország felé vette eddig az irányt, több mint hárommillió emberről van szó.

Az Oroszország felé menekülők tényleges száma kissé bizonytalanabb a többinél, rengeteg embert ugyanis egyszerűen elhurcolt az orosz hadsereg, nem riktán Oroszország távoli vidékeire. Ennek folytán ukrán civilek százezreinek sorsáról keveset vagy semmit sem lehet tudni.

Május 9-ig a magyar határt kicsit több mint 550 ezer Ukrajna felől menekülő lépte át.

A Magyarországra érkezők közül a legtöbben nem akartak itt maradni, gyorsan továbbmentek Európa nyugatibb vagy északibb országaiba. Gulyás miniszter április végi tájékoztatása alapján a Magyarország irányába menekülők 97 százaléka nem kérte a magyar állam menedékes státuszát. Elsöprő többségük feltehetően hamar el is hagyta az országot Lengyelország, Csehország vagy Nyugat-Európa irányába.

Magyarországra érkezve egyébként jellemzően azok kerültek a legrosszabb helyzetbe, akik honosított kettős állampolgárok, de kapcsolataik vagy magyarországi jövedelmük nincs. Ők a hajléktalanellátásra jogosultak csak.

Itt olvashat bővebben arról, hogy a leépített hazai menekültügyi rendszer után az állam kezdetben láthatatlanná vált, a menekülők ellátását a „sorosbérencnek” gúnyolt civil szervezetek, magánemberek és a nagy segélyszervezetek végezték javarészt.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG