Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington újra segélyezi a palesztin menekülteket


Palesztin menekült az UNWRA kórháza előtt egy Amman melletti tábornál, 2018. szeptember 2-án.
Palesztin menekült az UNWRA kórháza előtt egy Amman melletti tábornál, 2018. szeptember 2-án.

A Biden-adminisztráció szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok visszaállítja a palesztinok segélyezését, egyebek mellett az ENSZ ezzel foglalkozó ügynökségén keresztül is. Szinte az összes ilyen segítségnyújtást beszüntették Donald Trump elnök alatt. A republikánusok elégedetlenek.

A washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy összesen 235 millió dollárt ad ciszjordániai és gázai projektekre és a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak. A kormányzat korábban már 15 millió dolláros segélyt jelentett be a palesztinoknak a koronavírus-járvány leküzdésére. A Kongresszus Izrael-barát törvényhozói ellenezték a segélyezés felújítását, szerintük az amerikai törvényeket sérthet.

Az ENSZ, az UNRWA maga és a palesztinok azonban rögtön üdvözölték a döntést, míg Izrael mély aggodalmának adott hangot.

Új közel-keleti politika

Az új segéllyel egyidejűleg Washington igyekszik megszilárdítani új közel-keleti politikáját, ami sok szempontból kifejezetten az ellentéte annak, amit Trump folytatott.

Az Egyesült Államok örömmel jelenti be, hogy a Kongresszussal együttműködésben a gazdasági, fejlesztési és humanitárius segítségnyújtás újraindítását tervezi a palesztin népnek” ‒ adta hírül közleményében Antony Blinken külügyminiszter. Mint mondta, a 235 millió dollárból 75 millió a gazdasági és fejlesztési segély Ciszjordániának és Gázának, 10 millió dollár jut a béketeremtő programokra, és 150 milliót kap az ENSZ palesztin segélyszervezete.

Kétállami megoldás

Blinken azzal igyekezett elejét venni a kongresszusi bírálatoknak, hogy „minden segélyt az Egyesült Államok törvényeivel összhangban nyújtanak”, de a Kongresszus republikánus tagjai máris készülnek a döntés megtámadására. A bejelentéssel egy napon Joe Biden elnök II. Abdullah jordániai királlyal folytatott telefonbeszélgetésében megerősítette elkötelezettségét az izraeli‒palesztin konfliktus kétállami megoldása mellett.

Blinken továbbra is úgy véli, hogy a palesztinok támogatása kulcsfontosságú az amerikai érdekek előmozdítása érdekében a régióban.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala közleményben jelentette ki, hogy „megújította elkötelezettségét a nemzetközi jog alapján álló kétállami megoldás mellett, és kész válaszolni minden olyan nemzetközi erőfeszítésre, mely ennek elérésére irányul”.

Követik-e mások?

A pénzhiánnyal küszködő ENSZ-ügynökség és a világszervezet vezetői üdvözölték az amerikai bejelentést. „Reméljük, hogy mások is követni fogják a példát. Számos olyan ország volt, amely jelentősen csökkentette vagy leállította a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezet támogatását. Reméljük, hogy az amerikai döntés másokat is arra késztet, hogy csatlakozzanak az UNRWA pénzügyi támogatásához” ‒ mondta Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő.

Izrael mindazonáltal neheztelve ismételte meg korábbi állításait, melyek szerint az UNRWA elősegíti az antiszemitizmust, és komoly reformra szorulna, mielőtt felújíthatnák a támogatását.

„​Izrael álláspontja az, hogy a szervezet jelenlegi formájában állandósítja a konfliktust, és nem járul hozzá annak rendezéséhez”– közölte az izraeli külügyminisztérium.

Szerintük csak a szegénységet konzerválja

A Biden-kormány nem csinál titkot abból, hogy úgy véli: Trump hozzáállása a Közel-Kelethez, a palesztinok elidegenítése hibás lépés volt, és nem tett jót a béke kilátásainak. Az új segítségnyújtással a jelek szerint azt szeretnék elérni, hogy a palesztinok térjenek vissza az Izraellel folytatott tárgyalásokhoz ‒ jóllehet semmi nem utal arra, hogy ezt el tudnák érni.

Mike Pompeo egykori külügyminiszter és Nikki Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet támogatta a leghangosabban a segélyszervezet finanszírozásának megszüntetését. Szerintük az adományozás konzerválta a szegénységet a palesztinok körében, és azt is megkérdőjelezték, hogy a segélyezett emberek millióiból valóban mindenki menekült volt-e.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG