Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mennyi idő kell az egészségügy utókezelésére?


Legfontosabb cikkeink kedd reggel: a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolata, a magyar Telenor jövője, az egészségügy utókezelése.

Szokás mondani, hogy a külpolitika a belpolitika meghosszabbítása. A hazai közönségnek szóló kormánykommunikáció mindenek felettisége a magyar külpolitikára is igaz: politikai tábora egyben tartásában a Fidesz egyik fő eszköze a magyar nacionalista és függetlenségi hagyományt felerősítő retorika. Cikkünkben azt járjuk körbe, milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása. Interjúalanyaink ellentmondó véleményeket fogalmaztak meg a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” – csak néhány idézet tőlük.

Petr Kellner cseh milliárdos életét vesztette egy alaszkai helikopter-balesetben. Kellner PPF nevű cégcsoportja birtokolja egyebek mellett a magyar Telenor 75 százalékát és a Mall.hu 40 százalékát is. Ha van kormányzati szándék arra, hogy teljes mértékben állami tulajdonba kerüljön a Telenor, akkor ezt közelebb hozhatja a tulajdonos halálhíre. Egyéb esetben aligha érzékel bármit a piac abból, ha egy vállalatbirodalom vezetője tragikus baleset áldozata lesz. Megkérdeztünk egy szakembert is arról, hogy mi várható.

Sötétebb a valóság

A nyitásról és az átoltottságról szóló kormányzati kommunikáció dacára Magyarország most második, szakértők szerint pár napon belül várhatóan első lesz a világ országai között a COVID-járvány okozta halálozásokban. A kormány szerint ez csak a statisztikai módszertan miatt van így. Utánanéztünk, hogyan készítik az összesítéseket más országokban.

Közzétették, milyen igazolást és dokumentumokat kell magukkal vinniük a várandósoknak ahhoz, hogy megkaphassák a koronavírus elleni oltást. Szombaton a Semmelweis Egyetem több oltópontján is kígyózó sorok alakultak ki, egy nappal azután, hogy bejelentették, a kismamák is oltakozhatnak.

A kismamák Pfizert kaptak, a papák Szputnyikot
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:52 0:00

Mennyi idő kell az egészségügy utókezelésére?

Olyan sok beavatkozás marad el a koronavírus miatt, hogy a járvány elcsendesedése után még legalább fél évnek kell eltelnie, mire az egészségügyben visszaállhat a normál betegellátás, mondja Kovácsy Zsombor orvos, egészségügyi jogász. A szakember szerint az egészségügyi rendszer átalakításának időzítése ugyan szerencsétlen, de jó irányba tett lépés, a valódi változáshoz azonban szemléletváltásra van szükség, a betegek részéről is, olvasható interjúnkban.

Sok évig szükség lesz még a koronavírus elleni védőoltásokra, és ezek az oltások különbözőek lesznek éppen a vírus változékonysága miatt. A cél az, hogy "ne a probléma után fussunk majd, hanem megelőzzük azt” –​ írja Facebook-posztjában Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője. Mint írja, az elmúlt időszakban jelentős figyelmet fordítottak a kutatók a koronavírus tüskefehérjéjének változásaira és az immunrendszer védekezési mechanizmusaira.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG