Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mentőszakszervezet: Megrázó statisztika lenne, ha korrekten számítanák a kiérkezési időt


Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat Markó utcai központja előtt 2023. március 27-én
Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat Markó utcai központja előtt 2023. március 27-én

A mentőszolgálat a mentő indításától és nem a segélyhívás fogadásától számítja az időt, csak így tudják tartani a 15 percen belüli kiérkezésről szóló uniós ajánlást – mondta a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) alelnöke. Szerinte addig nem oldódik meg a létszámhiány, amíg egy sürgősségi osztályon a dupláját megkeresik a szakemberek annak, mint a mentőknél.

A kórházi sürgősségi osztályoknak van külön sürgősségi pótlékuk, amellyel egy ugyanolyan szakápolói végzettségű dolgozó ott akár a dupláját is megkeresheti annak, mint a mentőszolgálatnál, ami komoly elszívó erőt jelent, ez a létszámhiány egyik oka – mondta a Szabad Európának Lengyel Tibor, a legnagyobb mentőszakszervezet, a MOMSZ alelnöke.

Egy 5-ös kategóriás, 13-15 éve ott dolgozó mentőápoló fizetése nettó háromszázhúsz-háromszázharmincezer forint körül alakul, a mentőtisztek mintegy négyszáztízezer forint környékén keresnek, ezt túlórákkal tudják még növelni, ami a család és a pihenés rovására megy. Egy budapesti kórház sürgősségi osztályán kétszer ennyit is megkaphatnak – mondta Lengyel Tibor.

Ismer jó pár mentőápolót és mentőtisztet, aki felmondott a mentőszolgálatnál, és elment sürgősségi osztályra dolgozni. Ez tovább súlyosbítja az amúgy is régóta meglévő humánerőforrás-hiányt. A mentésirányító csoportok is borzasztóan leterheltek, ott is nagyon kevés az ember – tette hozzá.

Szerinte a létszámhiány oka egyértelműen az alacsony bér, normális fizetéssel pillanatok alatt meg lehetne oldani a problémát, visszatérnének a mentődolgozók.

Ehhez kapcsolódóan: Egészségügyi szakszervezet: a 18 százalékos emelés még a keresetek értékének megőrzéséhez is kevés

Máshogy mérik

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő, aki maga is volt mentős, Facebookon azt írta, hogy a mentőszolgálat csak azért tud büszke lenni kiérkezési idejére, ami a 15 perces nemzetközi standard alatt marad, mert máshogy mérik az időt, mint a legtöbb helyen.

Míg Magyarországon kívül szinte mindenhol a bejelentés körüli időponttól, azaz vagy a segélykérés pillanatától, vagy az azt követő egy-két perctől mérik a kiérkezési időt, addig ez itthon attól az időponttól számítódik, amikor a bejelentéshez találnak szabad mentőegységet – fogalmazott.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) azt írta, hogy a hívás beérkezésétől a helyszínre érkezésig eltelt idő azért nem lehet alapja az életmentési sebesség megítélésének, mert a kocsi kiküldése előtt számos dolgot kell felmérni, például a beteg állapotát – idézte Kunetz Zsombor az OMSZ válaszát az RTL-nek.

„Ez akkora baromság, hogy még a Holdról is jól látszik” – fűzte hozzá.

Szerinte a beteg állapotának és az egyéb körülményeknek a felmérése maximum egy-két perc a nyugat-európai kikérdezési protokollokban, ennyi idő alatt fel kell tudni mérni, mekkora a baj, ha jó a protokoll. A nyilatkozat pontosan azt támasztja alá, hogy nem jó az a protokoll, amelyet a mentőszolgálat használ – írta a szakember.

„Ez valóban igaz, az OMSZ a mentő küldésétől számítja az időt, nem pedig a bejelentéstől. Ez azért van így, mert ilyen módon próbálják kozmetikázni az eredményt, elfedni a valóságot. Megrázó statisztika jönne ki, ha a bejelentéstől számított időt tennék közzé” – fogalmazott Lengyel Tibor, a MOMSZ alelnöke.

A 15 perces kiérkezési idő csak ajánlás az Európai Unióban, nem követelmény, nincsenek írott szabályai, de szerinte mindenhol máshol úgy értelmezik, hogy a bejelentéstől kell számítani az időt. Ilyenkor a megfelelő információkat is be kell szerezni a beteg állapotáról, hogy el tudják dönteni, milyen mentőegység induljon – mondta a MOMSZ alelnöke.

Itthon megpróbálták adaptálni a nyugati mintát a központi segélyhívóval, de ez is magyarosra sikerült, sok az időveszteség szerinte. A 112 hívása után a bejelentő elmondja, mi a probléma, a központi segélyhívó munkatársa pedig eldönti, hogy milyen intézkedés szükséges. Ha a mentőszolgálatot kapcsolja, akkor indul a pingpong az irányítóközpontok között, túlcsordulnak a hívások, ott veszik fel, ahol épp van szabad ember, mert az irányítóközpontok borzasztóan leterheltek – mondta Lengyel Tibor.

Ezen is lehetne változtatni, ha lenne elég ember az irányítóközpontokban – tette hozzá. Az is igaz ugyanakkor, hogy nagyon sok a felesleges hívás, olyan bejelentések, amelyek nem a mentőkre tartoznak. Erre jó szűrő lehetne a 112-es központi segélyhívó, de valamiért mégsem működik jól tapasztalatai szerint.

A mentőket egyébként már nem lehet közvetlenül hívni, a régi 104-es hívószám is a 112-nél csörög, nem lehet kikerülni, kétszer kell elmondani a bejelentést, először a 112-nek, majd a mentőknek, miután odakapcsoltak. Ez egy újraélesztésnél már kritikus időveszteség lehet – jegyezte meg a szakszervezet alelnöke.

A mentők is 18 százalékos emelést kapnak júliustól

Lengyel Tibor mentőtechnikusként dolgozik az OMSZ-nál, ami azt jelenti, hogy mentőápoló és gépkocsivezető is lehet, mindkettőre van képesítése. A MOMSZ a nagyobbik mentőszakszervezet, 1700 fő körüli tagsággal. Mint mondta, nem jó a kapcsolat az OMSZ-szel, nem kezelik őket partnerként, nem tárgyalnak velük érdemben.

A most bejelentett, 18 százalékos szakdolgozói béremelést kevésnek tartja a húsz százalék feletti infláció és a negyven százalék körüli élelmiszer-drágulás mellett. A MOMSZ legalább ötvenszázalékos azonnali béremelést követelt, de azt monda, soha nem hívták őket erről tárgyalni.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG