Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Merényletet követtek el kínai munkások ellen Pakisztánban


Katonák vizsgálják a robbanás után a kínai szakembereket szállító buszt a pakisztáni Felső-Kohisztánban 2021. július 14-én
Katonák vizsgálják a robbanás után a kínai szakembereket szállító buszt a pakisztáni Felső-Kohisztánban 2021. július 14-én

Több kínai munkás is meghalt egy robbanásban, akik egy pakisztáni vízerőmű építésén dolgoztak. A hatóságok és a kínai külügy szerint merénylet történt, a kínai nagykövetség fokozott óvatosságra szólította fel a Pakisztánban dolgozó kínai állampolgárokat.

Július 14-én a pakisztáni hatóság és a kínai külképviselet is megerősítette, hogy szándékos támadás miatt robbant fel egy kínai szakembereket és helyi biztonsági őröket szállító busz a két ország határának közelében.

Munkások és katonák is meghaltak

A busz az épülő Dasu vízerőműhöz szállított munkásokat. A beruházás Felső-Kohisztán régióban található, nem messze a kínai határtól, és jelentős részben kínai pénzből épül, Peking Egy övezet, egy út nevű, infrastrukturális és kereskedelmi kezdeményezésének keretében.

A robbantás áldozatainak számáról még nincs biztos adat, az eddig nyilvánosságra hozott hírek szerint legalább 13 halott lehet, köztük kilenc kínai szakember és két pakisztáni fegyveres őr, akik a munkások biztonságáért feleltek. Sebesült túlélőkről is érkeztek hírek, őket a kínai külügyminisztérium közlése szerint a pakisztáni hadsereg egységei helikopterrel kórházba vitték.

Az út szélére rejtett pokolgép is lehetett

A pakisztáni rendőrség egyik tisztviselője a Szabad Európának azt mondta, a robbanás helyszínét lezárták, és vizsgálják annak körülményeit. Többek között azt próbálják kideríteni, hogy az út mellett elhelyezett pokolgép robbant-e fel, vagy valaki a buszon helyezte el a bombát.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Csao Li-csien közleményben elítélte a merényletet, és felszólította Pakisztánt, hogy szigorúan büntessék meg az elkövetőket, és „tegyenek meg minden szükséges lépést a kínai szervezetek és projektek védelme érdekében”.

A pakisztáni kínai nagykövetség szintén a történtek azonnali kivizsgálására szólított fel. A nagykövetség emellett fokozott óvatosságra figyelmeztette a Pakisztánban dolgozó kínai állampolgárokat és a kínai hátterű cégek, beruházások dolgozóit.

Több okból is közeledik a két ország

A közelmúltban Kína és Pakisztán között egyre szorosabbá vált a gazdasági együttműködés. A Világbank adatai szerint Kína Pakisztán egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, 2019-ben a Pakisztánba érkező importtermék csaknem 25 százaléka Kínából származott. Emellett az elmúlt években erősödött a katonai együttműködés is a két ország között, tavaly a pakisztáni hadsereg kínai gyártmányú tankokat és drónokat is hadrendbe állított.

A Diplomat magazin szerint a fokozódó stratégiai együttműködés oka egyrészt az, hogy a szomszédos Indiával mindkét országnak területi vitái vannak. Másrészt pedig Kína az Afganisztánból való amerikai kivonulás miatt is keresi Pakisztán barátságát: a jövőben Peking nagyobb befolyást szeretne Afganisztánban, és a tálib fenyegetés elhárításában szükségük lehet Pakisztán segítségére.

XS
SM
MD
LG