Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Merényletkísérlet a herszoni egyetem oroszok által kinevezett rektora ellen


Az ukrajnai Herszon állami egyetemének épülete 2017. március 16-án
Az ukrajnai Herszon állami egyetemének épülete 2017. március 16-án

A délkelet-ukrajnai Herszoni Állami Egyetem Oroszország által kinevezett rektora, Tatyana Tomilina állítólag túlélt egy merényletet, és jelenleg kórházban van, a testőre viszont meghalt.

Orosz hírügynökségek arról számoltak be szeptember 12-én, hogy felrobbant egy házilag barkácsolt robbanószerkezet, és megölt egy férfit, vélhetően a nő testőrét, Tomilinát pedig megsebesítette, amikor beléptek a társasházba, ahol lakik.

Az első jelentések szerint Tomilina repeszektől származó sebekkel és zúzódásokkal került kórházba. Az Oroszország által kinevezett herszoni hatóságok szeptember 13-án azt közölték, hogy Tomilina élete nincs veszélyben, és a sebei sem súlyosak.

Az erről szóló jelentéseket nem lehetett ellenőrizni.

Voltak már álmerényletek is

Tomilina azt követően kezdett együttműködni az oroszok által kinevezett hatóságokkal Herszonban, hogy az orosz fegyveres erők márciusban, hetekkel azután, hogy a Kreml elindította ukrajnai invázióját, átvették a város irányítását. Később az egyetem rektorának nevezték ki.

Korábban a Herszoni Állami Egyetem Misukov Akadémiai Líceumának igazgatója volt, de erről a posztról oroszbarát állásfoglalásai miatt elbocsátották.

Amióta Oroszország megindította Ukrajna elleni támadását, több merényletet kíséreltek meg oroszok által kinevezett tisztviselők ellen a megszállt területeken.

A jelentések szerint több tisztviselőt is megöltek, bár szeptember 12-én a herszoni területen található Nova Kahovka város oroszok által kinevezett alpolgármesteréről, Vitalij Huráról és a város de facto rendőrfőnök-helyetteséről, Szerhij Tomkóról – akiket állítólag ismeretlen támadók öltek meg – kiderült, hogy életben van.

Televíziós interjúikban azt mondták, hogy az ellenük végrehajtott álmerényleteket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szervezte meg, szerintük azért, hogy elejét vegyék az ukrán hírszerzés által állítólagosan tervezett valódi merényleteknek.

Készült a TASZSZ, a Baza és az Interfax tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG