Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Merkely Béla: az ellenanyagszint pontosan nem mérhető


Gyalogosok Tel-Avivban, miután feloldották a maszkviselési kötelezettséget Izraelben 2021. április 18-án
Gyalogosok Tel-Avivban, miután feloldották a maszkviselési kötelezettséget Izraelben 2021. április 18-án

Az elmúlt 24 órában 137 az új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a hivatalos adatok szerint Magyarországon. A vírus okozta betegségekben 12-en hatlak meg. A Semmelweis Egyetem rektora közben arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy nem érdemes az ellenanyagszintet magánellátás keretében méretni, mert az "nem is alkalmas semmire".

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai az újonnan regisztráltakkal a beazonosított fertőzöttek száma 806 008 főre nőtt, a járvány kezdete óta 29 854-en haltak meg a vírussal összefüggésben.

Az aktív fertőzöttek száma 59 991. Kórházban 602 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 68-an vannak lélegeztetőgépen.

A járványportál adatai szerint a beoltottak száma 5 260 418, közülük 3 989 525-en már a második oltásukat is megkapták.

Merkely Béla szerint nem lesz negyedik hullám Magyarországon

A Semmelweis Egyetem rektora ezt azzal indokolta a Kossuth rádióban, hogy magas az átoltottság, és szerinte közel van az ország a nyájimmunitás kialakulásához. Hozzátette ugyanakkor, hogy a járványt akkor lehet "magunk mögött tudni", ha az átoltottság a világ többi országában is egyre magasabb lesz. Hangsúlyozta azt is, hogy azok között, akik nincsenek beoltva, továbbra is lehetnek súlyos lefolyású, akár halállal végződő megbetegedések is.

A rektor nemzetközi kutatásokra hivatkozva arról beszélt, hogy aki már bizonyítottan átesett a koronavírus-megbetegedésen, annak elég az első vakcina az úgynevezett "booster", azaz gyorsító hatású oltás beadása is. Annak viszont, aki nem esett át a betegségen, nagy szüksége van a második oltásra is, mert az fogja jelentős mértékben emelni a szervezetben az ellenanyag szintjét és növelni a sejtes immunitás aktivitását.

"Más és más típusú védettség alakul ki"

Miközben több virológus, köztük Duda Ernő is azon a véleményen van, hogy ott, ahol nincs mérhető ellenanyagszint, a sejtes immunitás is bizonytalan, Merkely Béla úgy véli, az ellenanyagszint pontosan nem mérhető. Mint mondta, sokféle ellenanyag keletkezik, a fertőzöttségi állapotoktól, oltásoktól függően "más és más típusú védettség alakul ki", ezeket pedig nem lehet "egy az egyben összehasonlítani".

Merkely Béla szerint nem érdemes az ellenanyagszintet magánellátás keretében méretni, mert az "nem is alkalmas semmire". A szakember magyarázata szerint a szervezet úgy alakítja ki a védettségét, hogy közvetlenül a megfertőződés vagy oltás után átmenetileg folyamatosan nő az ellenanyagszint, majd – mivel nincs rá szükség, hogy nagy mennyiségű ellenanyagot képezzen – ez csökkenni fog. A memóriasejtek azonban emlékeznek arra, hogyan kell az ellenanyagot újratermelni, hogyan kell felépíteni a sejtes immunitást, így egy második találkozásnál a reakció azonnal maximális lesz és nem alakul ki megbetegedés

XS
SM
MD
LG