Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Élünk bezártan, a négy fal között” – ilyen a második oltás után sem védettek élete


Sinopharm vaccine in a Budapest clinic
Sinopharm vaccine in a Budapest clinic

Valahogy összeértek az események térben és időben. Szerkesztőségünk is megkapta azt a nyílt levelet, amelyben a Sinopharm-vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel elnevezésű Facebook-csoport tagjai kérnek segítséget a döntéshozóktól. Ugyanazon a napon kereste meg szerkesztőségünket egy budapesti nő, aki egy újfajta tesztet csináltatott, mert a korábbiak mind azt mutatták, hogy semmilyen védettsége nincs, pedig mindkét Sinopharmot megkapta már hónapokkal ezelőtt. Hasonló helyzetben lévőket kérdeztünk, mit remélnek, hogyan élnek.

„Már a kerülőutat is feltérképeztem, jó magyar szokás szerint, hátha leesik a kamionról valahol egy Pfizer, de egyelőre nem látom a megoldást” – mondja elkeseredve Varjasi András, aki már 55 ezer forintot költött különféle tesztekre; egyik rosszabb eredményt mutatott, mint a másik.

Varjasi András januárban múlt 65 éves, pedagógusként ment nyugdíjba, tánctanítással is foglalkozott. Kicsit magas a vérnyomása, de kezeli, más krónikus betegsége nincs. Az unokája tölti ki minden idejét, de mint mondja, nem olyan intenzitással, mint szeretné.

„Az unokám óvodás, de nem merek vele olyan szabadon játszani, mintha védett lennék.”

András készült az oltásra, az első regisztrációs lehetőségnél jelezte a háziorvosánál, hogy kér oltóanyagot. Az orvosa februárban hívta fel, hogy van lehetőség Sinopharmra. „Mondtam neki, hogy nem sok jót hallottam erről a vakcináról, már akkor kezdtek keringeni a hírek külföldről.

A zuglói férfi háziorvosa a XIII. kerületben praktizál, és azt mondta Andrásnak, hogy a kerületben sok az idős ember, a transzplantált, ők mind előtte vannak a listán, sokára kerülne sorra, ha most nemet mondana. András Pfizert szeretett volna, de amikor háziorvosa, akit nagyon lelkiismeretesnek tart, azt mondta neki, hogy a férjét is a kínai vakcinával oltották be, végül elfogadta az oltóanyagot. Februárban az első, márciusban a második dózis következett, és semmilyen immunreakciót nem tapasztalt egyik esetben sem.

András csináltatott egyebek között szerológiai vizsgálatot és neutralizáló/semlegesítő antitestmérést. Az első vizsgálatnál az orvos azt mondta, hogy nagyon alacsony az ellenanyagszintje, de bízzanak benne, hogy ez idővel változik. Az utolsó szerológiai vizsgálat – nyolc héttel az oltás második dózisának beadása után – azt mutatta ki, hogy semmilyen ellenanyag nincs a szervezetében.

„Felhívtam a körzeti orvosomat, amikor megjött a második negatív lelet, mindkettőt elküldtem neki, nem azért, hogy bántsam, hanem azért, mert nagyon jó fej, és a férje ugyanezt az oltást kapta, nehogy nála is hasonló legyen a helyzet. Azt mondta, annyit tud tenni, hogy elküldi a két leletet Szláviknak a Dél-pesti Centrumkórházba. Ennek tíz napja.

"Nagyon várom a harmadik oltást" - antitest nélkül a vakcina után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:07 0:00

„Élünk bezártan, a négy fal között”

András szerint ez csapdahelyzet, nem tud újabb oltásra regisztrálni oltottként. Védettségi igazolványa van, védettsége azonban a jelek szerint nincs.

„Most volt az unokám születésnapja, végig maszkban voltam, kézfertőtlenítő mindig van nálam, minimálisra csökkentettem a városban a mozgást, ahová megyek, csak autóval teszem, pedig Zuglóból bejönni, parkolót keresni nem öröm. Minimálisra csökkentettem a személyes kontaktusok számát. Élünk bezártan, a négy fal között. A kikapcsolódás most arra korlátozódik, hogy elmegyünk a nyaralóba.”

András azt tartaná korrekt eljárásnak, ha az állam központi finanszírozással csinálna szerológiai vizsgálatot a hatvan pluszosoknak, és akinél ez indokolt, annak adnának egy harmadik oltást mRNS-es vakcinával. Hiszen „tudták, hogy a kínai gyártó a 19–59 éves korosztálynak javasolta ezt az oltóanyagot”.

„Amitől leesett az ékszíjam, hogy a parlamentben azt hajtogatják, hogy a WHO is kiadta a vészhelyzeti engedélyt a kínai vakcinára. Csak azt nem mondják, hogy a harmadik világ fiatalabb populációjára adták ki, azzal az ajánlással, hogy ha az idősebbeket is oltják vele, akkor őket monitorozni kell.”

„Orbán Viktor is ezt kapta, mi baj lehet?”

„Butának és becsapottnak érzem magam. Butának, mert hagytam, hogy a háziorvosom rábeszéljen a kínai vakcinára, becsapottnak pedig azért, mert milyen jogon tették ezt velünk? Nem volt kipróbálva külföldön hatvan év felett a vakcina, erre nem volt protokoll, itt pedig beadták ennek a korosztálynak” – mondja Bodor Lajosné, Ildikó, akinek szintén nem ért véget még a korlátozások kora.

Ildikó Budapesten él, 67 éves, a korát leszámítva nem tartozik rizikócsoportba, semmilyen egészségügyi problémája nincs. Azt mondja, nem érti magát sem, hiszen az Egyesült Államokban élő lányával megbeszélték, hogy megvárják a nyugati vakcinát, és Pfizert vagy Modernát választ.

De egyre romlottak a járványadatok, a kormányzati kommunikáció is azt sulykolta, hogy nem szabad várni, ráadásul, mint mondja, ő maga negyven évet dolgozott az egészségügyben, pontosan tudja, hogy milyen állapotok vannak; ezzel magyarázza, miért hagyta magát meggyőzni.

Március végén felhívta a háziorvosa, hogy van vakcina, azonnal menjen. „Ott még mindig mondtam, hogy inkább másik oltásra várnék, erre csúnyán letámadott az orvos. Azt mondta, hogy nézzem meg, most kapta meg a Pfizert, és milyen beteg tőle. Még az a mondat is elhangzott, hogy Orbán Viktor is ezt kapta, mi baj lehet, nézze meg, milyen tökéletes.”

Ildikó azt mondja, arra gondolt, hogy az influenza elleni oltás is ezzel az eljárással készül, rendszeresen kapott olyat, soha nem volt semmilyen problémája, így végül engedte beadni a Sinopharmot, „azt mondtam, egye fene, legalább a kórháztól megvéd”. Április elején kapta meg a második dózist. Sem az elsőnél, sem a másodiknál semmilyen mellékhatás nem volt, meg sem érezte. Folyamatosan benne motoszkált, hogy mi van, ha mégsem védett, és olvasott arról is, hogy hatvan felett nem tesztelték úgy az embereket Kínában, mint a 19–59 éves korosztályt.

A második dózis után csináltatott antitesttesztet, és az eredmény alacsony ellenanyagszintet mutatott. Ezt elküldte a háziorvosának, aki azt mondta neki, hogy a teszt nem jelent semmit.

Megtudta, hogy van egy Facebook-csoport, ahol hasonló helyzetben lévő oltottak osztják meg a tapasztalataikat. Arra a kérdésre, miért nem csináltatott több tesztet, Ildikó azt mondja, bízik abban, hogy minél több emberről derül ki, hogy nem védett, noha beoltották kínai vakcinával, a kormány lép, és célzottan teszteli ezt a korcsoportot. Ha pedig kiderül valakiről, hogy nem védett, kap majd harmadik oltást. Ildikó nem fogadna el keleti vakcinát harmadik oltásnak, csak modernebb nyugatit.

Ildikó a kormányzati kommunikációt is bírálja, szerinte a védettségi igazolás hamis biztonságérzetet kelt, a kínai vakcinával kapcsolatos problémákról pedig egyáltalán nem beszélnek.

„Beoltottak, van védettségi kártyám, noha a teszt szerint nem vagyok védett, nem tudok utazni, mert az országok többsége nem fogadja el a keleti vakcinákat, és ugyanolyan védekezésre kényszerülök, mint az oltás előtt. Maszkban járok, fertőtlenítek és korlátozom a társas érintkezéseket.”

Nyílt levélben kérnek segítséget

Cikkünk megszólalói valamennyien annak a Facebook-csoportnak a tagjai, amelyben azok osztják meg tapasztalataikat, akik hasonló cipőben járnak: beadatták maguknak a kínai vakcinát, tehát oltottak, de laboratóriumi eredményeik alapján védettséggel mégsem rendelkeznek. Ezt leletek, vizsgálati eredmények százaival bizonyítják. A csoport neves virológusokkal is felvette a kapcsolatot, többen közülük korábbi nyilatkozataikban is jelezték, hogy valós problémának tartják azt, amit a csoport tagjai felvetettek.

A csoport nemrég nyílt levélben fordult a döntéshozókhoz, mások mellett a miniszterelnökhöz, az államfőhöz, az egészségügyért is felelős miniszterhez, az országos tiszti főorvoshoz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.

Egyebek között azt kérik, hogy

  • a két Sinopharm-oltás után tegyék lehetővé a megfelelő szerológiai tesztek ingyenes elérhetőségét, ideértve a sejtes immunitást és az antitestszámot mérő vizsgálatokat is;
  • az elvégzett tesztek eredményei alapján biztosítsák a lehetőséget vagy egy újabb, más típusú, lehetőleg mRNS-alapú oltóanyaggal történő ismétlő/emlékeztető harmadik oltás felvételére;
  • teljesen negatív eredmények alapján tegyenek lehetővé újbóli regisztrációt egy újabb oltási sorozatra, mivel az érintettek oltatlannak tekinthetők.

A témával a Szabad Európa szerkesztősége több cikkben, videóban is tervez foglalkozni. Megkérdezzük azokat, akik számára az oltás nem hozta meg a korlátozások enyhítését, és akiknek aggodalmát több neves virológus, kutató is osztja. Beszámolunk a szakemberek véleményéről és megkérdezzük a döntéshozókat is. Elsők között az országos tiszti főorvoshoz és a Miniszterelnökséghez fordultunk, amint válaszolnak, megírjuk.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG