Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mészáros Lőrincet és kormánytagokat is szankciós listára tennének kutatók az orosz befolyás miatt


Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingben 2023. október 17-én
Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingben 2023. október 17-én

A magyarországi orosz befolyás csökkentésének érdekében az Egyesült Államoknak szankcionálnia kellene az Orbán Viktor köré összpontosuló kormánytisztviselőket és oligarchákat, különös tekintettel Mészáros Lőrincre, aki például az orosz hátterű Paks II. nukleáris beruházásban is széleskörűen érintett – javasolja többek között a hágai székhelyű terrorizmusellenes alapítvány (ICTT) kiadványának (Oroszország és a szélsőjobboldal: tanulságok tíz európai országból) Magyarországgal foglalkozó fejezete. A tanulmány részletesen bemutatja az elmúlt évek orosz befolyást bizonyító eseményeit és szereplőit.

A holland parlament kezdeményezését követően a holland Leideni Egyetem egyik intézete alapította 2010-ben az International Centre for Counter-Terrorism (ICTT – Nemzetközi Központ a Terrorizmus Ellen) nevű civil szervezetet. Az alapítvány kutatásokat végez, különböző kormányokkal és nemzetközi szervezetekkel működik együtt. Kutatásaik az elmúlt években Európára, Afrikára és a Közel-Keletre fókuszáltak.

Az ICTT legújabb tanulmánya Russia and the Far-Right: Insights From Ten European Countries címmel jelent meg. A kötet fejezetenként tárgyalja a szélsőjobboldali csoportokon keresztül megvalósuló orosz befolyást Ausztriában, Szerbiában, Németországban, Magyarországon, Franciaországban, Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban, Svédországban és Lengyelországban.

A Magyarországgal foglalkozó rész szerzője a Lengyel Tudományos Akadémián magyar háttérrel kutató Zgut-Przybylska Edit. Szerinte az orosz szolgálatok már nem a magyar szélsőjobboldali erőkre fókuszálnak, hanem a kormányra igyekeznek hatni.

Ehhez kapcsolódóan: Korábban többször hivatkozta a magyar közmédia a nemrég lebukó, orosz finanszírozású hírportált

A tanulmány Magyarországra vonatkozó fejezete Az oroszbarát szélsőjobbot erősíti az Orbán-kormány címmel tekinti át az orosz befolyás helyzetét és kiemelkedő eseteit az elmúlt évekből. Megállapítja többek között, hogy a Kreml által a magyar politikai és gazdasági elitre irányuló befolyásolás eredményeként Orbán Viktor kormánya megerősítette a kapcsolatokat Oroszországgal, és gyengítette Magyarország kötelékeit a szövetségeseivel: a NATO-val és az EU-val.

A kutatás kitér arra is, hogy a magyarországi orosz befolyásnak az ország határain túl nyúló következményei is vannak. Például a Kovács Béla- („KGBéla”) ügy kapcsán kijelenti: az, hogy a volt jobbikos EP-képviselő éveken át kémkedett és lobbizott az Európai Parlamentben, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Kremlnek sikerült létrehoznia egy oroszbarát, szélsőjobboldali szereplőkből álló hálózatot az EU közepén. A Kovács Béla-történet érdekessége, hogy kapcsolatait és kémtevékenységét épp egy oroszbarát kormány (a magyar) leplezte le hatalompolitikai okokból, hogy aláássa a Jobbik hitelességét, amelyről kiderült, hogy a Fidesz legfőbb riválisa a választáson.

A tanulmány részletezi, hogyan fedezhetők fel az orosz minták több magyarországi jelenségben, az LMBTQ-, az EU- és a NATO-ellenességben, antiszemitizmusba és idegengyűlöletbe ágyazott összeesküvés-elmélettel Soros György ellen stb.

„A politikai és intézményi keret egyre kedvezőbb környezetet biztosít az oroszbarát tevékenységek számára Magyarországon a mai napig. A magyar szélsőjobboldal Kreml-barát törekvéseit Orbán Viktor megerősíti. A kormányzó Fidesz szándékosan felülről központosított, robusztus propagandagépezetében ukránellenes, Nyugat-ellenes és oroszbarát narratívákat terjeszt mind a mainstream, mind a közösségi médiában. Ráadásul a nemzetbiztonsági hatóságok nem akarnak fellépni a Kreml helyi segítőivel szemben, ami növelte a nemzetbiztonsági fenyegetést Magyarországon az elmúlt évtizedben.”

A kutatás kitér például a Győrkös-ügyre is, és részletezi a Mi Hazánk Mozgalom és politikusai, aktivistái, valamint a párt holdudvarába tartozó szervezetek (Betyársereg, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM, Farkasok) hátterét.

A dokumentum több, az orosz befolyás szempontjából problémás részletet is feltár az elmúlt évek politikai eseményeiből, döntéseiből.

„Ráadásul Kövér László házelnök, Orbán Viktor közeli szövetségese úgy döntött, hogy a nyíltan Amerika-ellenes és oroszbarát párt bekerüljön a parlament honvédelmi és biztonsági bizottságába. Ennek következtében a mi hazánkos Novák Előd többek között titkos, NATO-val kapcsolatos anyagokhoz fért hozzá. A magyar szélsőjobboldali mozgalmak orosz befolyása és a Putyin ideológiája iránti elkötelezettségük tehát Magyarország és az egész régió stabilitását veszélyezteti, amit a magyar kormánynak nemcsak Magyarország, hanem NATO-szövetségesei és más uniós tagállamok számára is több mint potenciális biztonsági aggályként kell kezelnie.”

A Magyarországgal foglalkozó fejezet szerzője kutatása során interjút készített oknyomozó újságírókkal (Dezső András/HVG, Német Szilvia/Lakmusz, Panyi Szabolcs/Direkt36), valamint Krekó Péter politológussal a Political Capitaltól és Katrein Ferenccel, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt műveleti igazgatójával. A tanulmány lépéseket is javasol az orosz befolyás ellen: a társadalom szélére szorult csoportok jobb bevonását a közéletbe, a vidéki fiatalok társadalmi részvételének erősítését. A szerző felveti továbbá, hogy készüljön egy kutatás – a NATO támogatásával –, amely mélyebb betekintést nyújtana az Orbán-kormány és az Orosz Ortodox Egyház közötti kapcsolatba.

A szerző szerint a magyarországi orosz befolyás csökkentésének érdekében az Egyesült Államoknak hivatkoznia kellene Magnitsky-törvényre. Ez a törvény az érintettek számára az Egyesült Államok területére való belépést és az amerikai cégekkel, szervezetekkel való üzleti kapcsolatot, valamint a hatálya alá vont személyek külföldön tartott vagyonelemeinek zárolását írja elő. Az ICCT-tanulmány magyar fejezete szerint az Egyesült Államoknak szankcionálnia kellene az Orbán Viktor köré összpontosuló kormánytisztviselőket és oligarchákat a korrupcióban való részvételük miatt. Zgut-Przybylska Edit szerint ez különösen indokolt Mészáros Lőrinc esetében, aki a Paks II. nukleáris beruházásban is széleskörűen érintett.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG