Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mexikó vált: engedélyezi a marihuánát


Tüntetés a marihuána legalizációjáért Kijevben, Ukrajnában, 2020. június 27-én.
Tüntetés a marihuána legalizációjáért Kijevben, Ukrajnában, 2020. június 27-én.

Megszavazta a marihuána legalizálását a mexikói törvényhozás alsóháza. Azt szeretné elérni, hogy az erőszakos drogkartellektől nyomorított ország a világ legnagyobb szabályozott kannabisz piacává váljon.

A törvényt 316 igen szavazattal fogadták el 127 nem ellenében kedden, Andres Manuel Lopez Obrador elnök Morena pártjának és szövetségeseinek támogatásával. A jogszabály várhatóan átmegy a felsőházon is, és az elnök aláírásával törvényerőre emelkedik majd.

Az intézkedéssel a 126 milliós Mexikó azon maroknyi ország közé tartozhat, ahol nem csak orvosi célokra legalizálták a marihuánát. Ilyen például Uruguay és Kanada.

A lépésre azzal egyidejűleg kerül sor, hogy az Egyesült Államokban vezető demokrata párti politikusok, köztük a Szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer szorgalmazzák, hogy gyorsított eljárással még az idén vessenek véget a marihuána szövetségi tilalmának, miután egyre több állam legalizálja a szer szabadidős és orvosi használatát.

Történelmet írtak

Mexikóban az új szabályozás megengedné a felnőtteknek a marihuána szívását és behatárolt mennyiségű kender otthoni termesztését. Egyben lehetővé tenné engedélyek kiadását is a marihuána termesztésére, feldolgozásra, kutatására és exportjára vagy importjára.

"Ma történelmet írunk" - mondta Simey Olvera, a kormányzó Morena párt parlamenti képviselője. "Ezzel magunk mögött hagyjuk azt a tévhitet, hogy a kannabisz Mexikó komoly egészségügyi problémái közé tartozik."

A törvényjavaslat támogatói szerint a legalizáció segít megfékezni a latin-amerikai országban folyó drogháborút, amely már csaknem 300,000 emberéletet követelt 2006 óta, és Mexikót a világ egyik legerőszakosabb országává tette.

Nem mindenki örül

Mások úgy vélik, hogy a törvényalkotók nem mentek eléggé messze, és megkérdőjelezik, hogy a törvény meg tudja-e védeni a kisebb kannabisztermelőket attól, hogy ki legyenek szolgáltatva a nagyhatalmú kartelleknek.

Bírálói szerint a legalizáció aligha vet véget a drogok körüli erőszaknak, mivel a kartellek a legálissá váló marihuána helyett fentanilt, metamfetamint, kokaint és más drogokat csempésznek az Egyesült Államokba és Kanadába. Az ellenzők amiatt is aggódnak, hogy a marihuána törvényessé tétele hozzájárul majd a droghasználók és kábítószerfüggők számának növekedéséhez a konzervatív katolikus országban.

Készült az AFP és a Reuters tudósításai felhasználásával.
XS
SM
MD
LG