Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégis lemond Boris Johnson


Boris Johnson portréja egy kijevi galériában 2022. július 6-án
Boris Johnson portréja egy kijevi galériában 2022. július 6-án

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön beleegyezett a visszalépésébe, miután a több napja tartó lemondások megbénították és képtelenné tették a kormányzásra.

Johnson azután egyezett bele végül a távozásba, hogy egyik legközelebbi szövetségese, Nadhim Zahawi pénzügyminiszter azt mondta neki, hogy mondjon le az ország érdekében. Az nem derült még ki, hogy Johnson hivatalban marad-e, amíg a Konzervatív Párt új vezetőt választ, aki automatikusan miniszterelnök lesz. Hivatalos bejelentés még a nap folyamán várható.

„Miniszterelnök: ez nem fenntartható, és csak rosszabb lesz. Önnek, a Konzervatív Pártnak és legfőképpen az egész országnak – írta Zahawi Johnsonnak küldött levelében. – Helyesen kell cselekednie, most mennie kell.”

Zahawi közbelépésére azután került sor, hogy a Johnson-kabinet további két tagja, valamint három fiatal tisztviselő lemondott, így ötven fölé nőtt a kormányból ezen a héten távozók száma.

Johnson szerdán elutasította a lemondására irányuló felhívásokat, azzal érvelt, hogy a választóktól kapott felhatalmazást a hivatalban maradásra. Csütörtök reggelre azonban a férfi, aki hírnevet szerzett magának azzal, hogy túléli a politikai vitákat, kénytelen volt belátni helyzete realitását.

Három év a komoly vádak ellenére

Bernard Jenkin, a Konzervatív Párt vezető képviselője azt mondta, hogy szerdán találkozott Johnsonnal, és azt tanácsolta neki, hogy mondjon le.

„Mindössze annyit mondtam neki: Nézd, most csak arról van szó, hogy mikor mész, és hogyan. Távozhatsz némi méltósággal, vagy kényszeríthetnek rá, mint Donald Trumpot, aki ragaszkodott a hatalomhoz, és úgy tett, mintha megnyerte volna a választást, miközben elveszítette” – mondta Jenkin a BBC-nek, mielőtt Johnson beleegyezett a lemondásba.

A most 58 éves Johnsonnak csaknem három évig sikerült hatalmon maradnia, dacára azoknak az állításoknak, hogy túl közel állt a párt adományozóihoz, megvédte támogatóit a zaklatástól és a korrupciós vádaktól, félrevezette a parlamentet és tisztességtelen volt a nyilvánossággal szemben a kormányhivatali partikkal kapcsolatban, amelyek megszegték a pandémiás lezárási szabályokat.

Az utolsó csepp a pohárban

De a közelmúltban megjelent információk, amelyek szerint Johnson tudott a Chris Pincher konzervatív képviselő ellen szexuális visszaélés miatt felhozott vádakról még azelőtt, hogy vezető pozícióba helyezte volna, az utolsó cseppnek bizonyultak a pohárban.

Múlt héten Pincher lemondott frakcióvezető-helyettesi posztjáról, miután két férfi panaszt tett arra, hogy tapogatta őket egy privát klubban. Az eset után egyre-másra jelentek meg információk a Pincher ellen korábban felhozott vádakról – és a kormány hol így, hol úgy magyarázta, hogy Johnson erről mit tudott, amikor felkérte őt a pártfegyelem érvényre juttatását célzó vezető tisztségre.

A botrány miatt szerdán néhány percen belül lemondott Sajid Javid egészségügyi miniszter és Rishi Sunak pénzügyminiszter is. A kabinet két nehézsúlyú tagja volt a felelős a Nagy-Britannia előtt álló két legnagyobb probléma – a megélhetési válság és a Covid–19 – megoldásáért.

Javid sok törvényhozó érzésének adott hangot, amikor azt mondta, hogy Johnson tettei a Konzervatív Párt és a brit kormány tisztességének aláásásával fenyegetnek.

„Egy ponton arra a következtetésre kell jutnunk, hogy ami elég, az elég – mondta szerdán képviselőtársainak. – Hiszem, hogy ez a pont most van itt.”

A feddhetetlenségüket féltik

Simon Hart, aki Wales ügyeiért felelt az Egyesült Királyság kormányában, szerdán lemondott, Brandon Lewis északír államtitkár pedig csütörtök hajnalban követte. Közölte Johnsonnal lemondó levelében, hogy „túl vagyunk azon a ponton, ahonnan nincs visszatérés. Nem áldozhatom fel személyes feddhetetlenségemet, hogy megvédjem a dolgokat, ahogy most állnak.” Később Michelle Donelan oktatási miniszter követte, akit csak kedden neveztek ki Zahawi helyére.

Johnson megpróbált dacolni a parlamenti kormányzat matematikájával és a brit politika hagyományaival. Ritkán fordul elő, hogy egy miniszterelnök ragaszkodik a hatalomhoz, miközben kabinettársai ekkora nyomást gyakorolnak rá.

Legutóbb Thatcher csinált ilyent

A legközelebbi párhuzamot Margaret Thatcherrel lehet vonni – a régóta hivatalban lévő konzervatív kormányfő 1990-ben megpróbált posztján maradni, miután aláásták a tekintélyét a nézeteltérések Nagy-Britannia és a ma Európai Uniónak nevezett közösség között. De még ő is úgy döntött, hogy lemond, miután a kabinet számos minisztere azt mondta neki, hogy a pártnak jobb lenne, ha félreállna.

Johnson megpróbálhat hivatalban maradni mindaddig, amíg a Konzervatív Párt meg nem választja az új vezetőt, ami valószínűleg a nyár folyamán lezajlik. Néhány konzervatív azonban azt mondja, hogy azonnal el kell hagynia a Downing St. 10.-et, hogy véget vessen a kormányt fojtogató káosznak.

George Freeman, aki csütörtökön mondott le a tudományért felelős miniszteri posztjáról, azt írta Twitteren, hogy „Boris Johnsonnak vissza kell adnia a hivatali pecsétet, bocsánatot kell kérnie Őfelségétől (II. Erzsébet királynőtől), és azt kell tanácsolnia neki, hogy nevezzen ki ügyvezető miniszterelnököt. Át kell adnia a hatalmat még ma, hogy a miniszterek újra munkába állhassanak, és új konzervatív vezetőt választhassunk, aki megpróbálja helyrehozni a károkat és újjáépíteni a bizalmat.”

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG